Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oikeus hyllytti Saksan tiedusteluviranomaisten luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta

Saksan mediat kertoivat tällä viikolla kotimaantiedustelun julistaneen oikeistopopulistisen AfD-puolueen epäillyksi ääriryhmäksi.

Saksan AfD puolueen logo.
Kölniläisen hallinto-oikeuden mukaan ensin pitää odottaa AfD:n nostaman kanteen käsittely loppuun. Kuva: Tobias Schwarz / AFP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalainen oikeusistuin on torpannut väliaikaisesti perjantaina Saksan sisäministeriön alaisen kotimaan tiedusteluviraston aikeet tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta.

Saksan kotimaantiedustelu on julistanut puolueen epäillyksi ääriryhmäksi, kertoivat saksalaismediat keskiviikkona. Tämä tarkoittaa sitä, että puolue voitaisiin ottaa viranomaisten tarkkailuun.

Kölniläisen hallinto-oikeuden mukaan ensin pitää odottaa AfD:n nostaman kanteen käsittely loppuun.

Oikeuden mukaan julkisuuteen vuotaneet tiedot mahdollisesta tarkkailusta ovat asettaneet AfD:n eriarvoiseen asemaan muiden puolueiden kanssa vaalivuonna.

Tiedossa ei ole, kuka lehdille on vuotanut tiedot tiedusteluviraston päätöksestä.

AfD toinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jörg Meuthen piti oikeuden ratkaisua "suurena voittona" ja pilkkasi Saksan tiedustelupalveluja "salaisuuden pitämisen epäonnistumisessa".

Tiedusteluvirasto ei ole julkistanut päätöstä, mutta siitä on tiedotettu osavaltioille. Päätöksen nojalla voitaisiin siis muun muassa tarkkailla AfD:n sähköpostiliikennettä sekä värvätä puolueen jäseniä tiedonantajiksi.

Bild-lehti kertoi keskiviikkona, että AfD on vienyt asian oikeuteen, ja tiedusteluviranomainen on luvannut, ettei se tarkkaile kansanedustajia tai vaalien ehdokkaita prosessin ollessa kesken.

Jos oikeus ratkaisee tapauksen tiedusteluviraston hyväksi, muut kuin AfD-puolueen tämän vuoden ehdokkaat voisivat näin ollen joutua tarkkailun alaisiksi.

Tiedusteluvirasto on tutkinut AfD:n yhteyksiä äärioikeistoon jo pari vuotta. Päätöksen takana olevien tutkimusten kerrotaan sisältävän noin tuhat sivua todistusaineistoa.

Lue myös:

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue julistettiin epäillyksi ääriryhmäksi – viranomaisille lupa urkkia sähköposteja, soluttautua puolueeseen

Suosittelemme