Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valmentaja ennakoi Krista Pärmäkoskelle jopa MM-mitalia päätösmatkalta – Sami Jauhojärvi pitäisi mitalia viikon kovimpana hiihtopommina

Sami Jauhojärven arvio Pärmäkosken MM-mitalimahdollisuuksista on huomattavasti maltillisempi kuin Matti Haavistolla.

Krista Pärmäkoski tuuletusgif
Krista Pärmäkosken tuuletus oli alkuvuoden yksi sykähdyttävimmistä suomalaisista urheiluhetkistä. Kuva: Yle
Riku Salminen,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lauantaina naishiihtäjillä on luvassa MM-kisojen huipennus, kun Oberstdorfissa kilpaillaan päätösmatka 30 kilometriä perinteisellä.

Torstaina Suomen naiset säväyttivät viestin yllätyspronssillaan, kun Krista Pärmäkoski kukisti tiukassa ankkuriosuuden kamppailussa Jessica Digginsin.

Viestin jälkeen tunteet purkautuivat. Pärmäkosken maalikarjaisun lisäksi haastatteluissa kuultiin liikuttuneita urheilijoita. Myös Pärmäkosken pitkäaikaiselle valmentajalle Matti Haavistolle MM-mitali oli tunteellinen hetki.

– Alusta asti Jessica ja Krista hiihtivät nappi laudassa. Jessica Diggins yritti pudottaa Kristaa, mutta hän ei antanut periksi. Ajattelin jo ensimmäisen kierroksen jälkeen, että katsotaan paukkujen riittäminen viimeisessä nousussa. Parhaiten isosta noususta palautunut olisi vahvoilla. Tämä kääntyi nyt Kristalle, Haavisto kuvaili.

Katso dramaattisen naisten MM-viestin ratkaisut kuvaa klikkamalla.

Valmentaja uskoo jopa mitaliin, jos kaikki osuu kohdilleen

Haavistolla on kova usko suojattiinsa myös lauantain yhteislähtökilpailussa. Viesti toi valmentajan näkemyksen mukaan Pärmäkoskelle itseluottamusta, vaikka 5 kilometrin viestiosuutta vapaalla hiihtotavalla ei kannata suoraan verrata 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun.

– Krista sai varmasti uskoa viestistä ja hän tietää, että pystyy taistelemaan tasapäisesti maailman parhaita vastaan. Oli kuitenkin maailmancupin johtaja ja Tour de Skin voittaja vastassa, ja Krista pystyi hänet päihittämään, Haavisto muistuttaa kaksinkamppailusta Digginsiä vastaan.

Pärmäkoski on ollut kahdessa edellisessä 30 kilometrin kilpailussaan 11:s. Vuosi sitten Oslon maailmancupissa ja kaksi vuotta sitten Seefeldissä. Tosin viime MM-kisoissa hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla. Haavisto muistuttaa, että Pärmäkoskella on 30 kilometrin matkalta olympiamitali Pyeonchangista vuodelta 2018.

– Kuntonsa puolesta Krista pystyy taistelemaan varmasti sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tai vähintäänkin kuuden parhaan joukkoon. On sitten päivän vireestä, kaluston pelaamisesta ja juoton onnistumisesta kiinni. Kun kaikki osuu kohdallen, uskon todella hyvään suoritukseen, Haavisto sanoo.

Sen sijaan Sami Jauhojärven mielestä Krista Pärmäkoskella on erittäin pienet mahdollisuudet MM-mitaleille. Jauhojärven mukaan kolmikko Therese Johaug, Frida Karlsson ja Ebba Andersson ovat sen verran muita edellä.

– Siihen päälle Itävallan Teresa Stadlober ja Ruotsin Charlotte Kalla. Sijat 6-8 ovat täyttä realismia Kristalle. Jos tapahtuu jotain ihmeitä, voi tulla sijat 4-6. Jos tulee mitali, viikon hiihtopommi on pudotettu, Jauhojärvi sanoo.

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski on ottanut 30 kilometrin kilpailussa myös arvokisamitalin: Pyoengchangin olympialaisisa 2018. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Jauhojärven mukaan Pärmäkosken MM-mitali olisi yhtä suuri yllätys kuin oli Ruotsin jääminen ulos naisten viestimitaleilta torstaina. Jauhojärvi uskoo, että viestimitalilla voi olla kuitenkin positiivinen vaikutus.

– Mitalin saamisesta tullut helpotus voi näyttäytyä rentoutuneena ja helppona hiihtona, Jauhojärvi toteaa.

Palautunut paremmin kuin normaalimatkalta

Perjantaina miehet kilpailevat viestissä kovissa oloissa, kun lunta tuli taivaalta. Haaviston mukaan lauantaina olisi luvassa poutasäätä. Pärmäkoski oli onnellinen, että naisten ei tarvinnut perjantain rajuissa oloissa kilpailla.

– Oli niin hidas keli, Pärmäkoski sanoi.

Ennen viestiä Pärmäkoskella oli vaikeuksia palautua rajusta 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailusta. Ennen 30 kilometrin kilpailun kaltaista urakkaa energian saanti on erityisen tärkeää, joten palautuminen on entistä suuremmassa roolissa. Pärmäkoski kertoi iloisena, että palautuminen on ollut onneksi helpompaa viestin jälkeen kuin oli normaalimatkan jälkeen.

– Ei ole tullut niin kovaa nestehukkaa. Siihen oli pakko kiinnittää huomiota. Oli pakko muistuttaa itseään, että juomapullo on joka puolella mukana. Varsinkin, kun mitalipäivä oli aika hulinapäivä, Pärmäkoski sanoi.

Taktiikka lauantain yhteislähtökilpailuun tuntuu olevan selvä. Pärmäkosken leirissä odotetaan, että Therese Johaug lähtee pitämään kovaa vauhtia. Suomalaisen taktiikka riippuu siitä, kuinka moni hiihtäjä lähtee vetämään Johaugin kovaan tahtiin heti alusta saakka.

– Jos siihen lähtee kymmenkunta hiihtäjää mukaan, on pakko itse yrittää lähteä myös, Pärmäkoski sanoo.

Lue lisää:

Katso, kuinka naisten maajoukkuevalmentajan tukka lähti mitalijuhlissa! Viestinaiset iloitsivat MM-pronssista riehakkaasti

Tuoreen MM-mitalistin Jasmi Joensuun tarinassa on paljon samaa kuin Iivo ja Kerttu Niskasella – Joensuulle rakas pappa puolusti ratkaisua, jonka moni tuomitsi

Viestinaiset saivat pronssimitalinsa – katso palkintojenjako: "Ei ehkä kukaan olisi uskonut, paitsi me aamulla"

Suomen MM-viestipronssi oli mestariteos, joka huipentui kuin lännenelokuvat – Kalle Lassila avaa jättiyllätyksen taustat

Suosittelemme sinulle