Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

21 vuoden kirouksen murtanut Kristian Pulli ymmällään häikäisevästä ennätysparannuksestaan ja EM-pronssista: "Yllätti täysin, että se oli noin hirveä hyppy"

Kristian Pulli säteili iloa ja onnea EM-pronssimitalin jälkeen.

Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pituushypyn EM-hallipronssia leiskauttanut Kristian Pulli oli hurjan suorituksensa jälkeen hämmentynyt ja iloinen. Jämsäläinen pamautti viimeisellä hypyllään uuden sisäratojen suomenennätyksen 824, ja oma halliennätys parani peräti 41 senttiä.

Kisakautensa suoraan Puolan EM-kisoista aloittanut Pulli sanoi, että kaikki loksahti kisassa paikoilleen.

– Ihan uskomaton tunne. Vaikka kisa oli vähän mitä oli ja sellainen tahmea, se huipentui aivan huikeaksi kisaksi, Pulli totesi Yle Urheilulle Torunista puhelimitse.

Karsinnassa 781 hypänneen Pullin kisa oli pääosin nousujohteinen. Sarja 769, 777, 800, 761, 810 ja 824 huipentui kuudenteen hyppyyn, jossa viime vuonna ilmalentoonsa yhden saksauksen lisännyt Pulli ratkaisi pronssimitalin itselleen.

Suomi ei ollut voittanut mitalia halliyleisurheilussa 21 vuoteen, ja pitkä mitaliton putki siivitti Pullin loistovenytykseen. Pronssimitalistin mukaan tavoite oli vain juosta lankulle niin paljon kuin kintereistä lähtee ja luottaa ponnistukseen.

– Mietiskelin siinä, että Mazur (Ukrainan Vladislav) oli neljä senttiä edellä ja pohdin, että voiko tämä Suomen mitaliton putki jatkua taas. Ajattelin, ettei voi taas tulla neljättä sijaa ja laitoin kaikki peliin.

– Hypyn jälkeen mieli tyhjeni, eikä siitä jäänyt muistikuvia. En uskonut, että se oli niin pitkä hyppy ja tulos tuli täytenä yllätyksenä.

Samalla Pulli rikkoi myös Tokion olympiarajan 822. Se ei ollut ensimmäisenä kisan jälkeen mielessä.

– Joku siitä tuossa muistutti, että sekin tuli nyt tehtyä. Näköjään sitä täytyy lähteä kesällä sitten olympialaisiin, jos sellaiset toivottavasti järjestetään.

Pituushyppääjä Kristian Pulli yleisurheilun EM-hallikisoissa Torunissa maaliskuussa 2021.
Kristian Pullin viimeisessä hypyssä ponnistui osui lankulle erinomaisesti. Kuva: 2021 Getty Images

"Hyppy vain soljui eteenpäin"

Kisan kaksi kovinta hyppyä nähtiin jo alkukierroksilla. Euroopan mestaruuden voittaneen kreikkalaisen Miltiadis Tentogloun ainoa mitattu hyppy kantoi avauskierroksella lukemaan 835, joka on maailman kärkitulos. Ruotsalaisen Thobias Montlerin kolmannen kierroksen venytys oli 831, joka on uusi maan ennätys hallissa.

Pulli jaksoi uskoa loppuun saakka omaan tekemiseensä, vaikka muut löivätkin luuta kurkkuun jo alussa.

– Omaan sarjaani olen erittäin tyytyväinen. Olen aika pitkälti sellainen kuudennen kierroksen hyppääjä, ja sitä jatkettiin tänäänkin. Kreikkalaiselta ja ruotsalaiselta tuli erittäin hyvät hypyt alkuun, ja ne vähän latistivat omaakin alkua. Toisaalta kun kisaan pääsi kiinni, homma parani.

Hän arvelee, että kovatasoinen kisa perustui hyvään ja laadukkaaseen harjoitteluun. Tuloksella 814 jäätiin ilman mitalia.

– Uskon, että kaikki ovat päässeet rauhassa treenailemaan, ja kun viime vuonna ei ollut arvokisoja, kaikki odottavat niitä jo innolla. Kai ratakin oli tänään ihan hyvä, niin luulisin.

Viime kesänä Pulli säväytti hyppäämällä ulkoratojen Suomen ennätyksen 827, ja hänet valittiin muun muassa vuoden yleisurheilijaksi. Tämänkertaisessa onnistumisessa oli samoja elementtejä.

– Se hyppy vain soljui eteenpäin, eikä siinä ollut mitään ongelmia. Se tuntui kevyeltä, ja siksi en uskonutkaan sen olevan noin pitkä. Se yllätti täysin, että se oli noin hirveä hyppy, ja vielä hallissa. Ennätys parani jotain 40 senttiä, mutta tällaista tämä on välillä.

Pituushyppääjä Kristian Pulli yleisurheilun EM-hallikisoissa Torunissa maaliskuussa 2021.
Pulli sanoo olevan kuudennen kierroksen hyppääjä, ja loppuun saakka taisteleminen kannatti jälleen. Kuva: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

"Fyysisesti viime kesän kunnossa"

Pulli kuului ennen kisoja potentiaalisten mitalistien joukkoon, mutta koska talvelta ei ollut vielä tuloksia, odotukset olivat hieman epävarmat. Hän koki, että voisi auttaa muita vielä kisoissa kisailevia ottamalla jo sen toivotun ja pitkään odotetun mitalin.

– Oli se mielessä. Minua ei oltu hirveästi käyty läpi ennakko-odotuksissa Suomen osalta, ja ajattelin, että avataan se mitalitili nyt alkuun, jotta muilla on vähän helpompaa seuraavissa vaiheissa, Pulli letkautti.

Eero Haapalan entinen Suomen ennätys oli 811, ja Pulli paiskasi sen romukoppaan lopulta 13 sentin turvin. Tulos on jatkumoa talven hyville suomalaissuorituksille, kun vanhoja SE-aikoja on rikottu hallissa solkenaan.

Pitkään Etelä-Afrikassa leireilleelle Pullille tulos oli jopa jonkinlainen shokki.

– Mielessäni pyörittelin, että olen fyysisesti kaikilla osa-alueilla siinä viime kesän kunnossa, jossa tein sen ulkoratojen suomenennätyksen. Mietin, että hyvällä hypyllä se 811 olisi mahdollinen, mutta täytyy sanoa, että kyllähän tuo yllätti, kun hallissa tulee 824 yhtäkkiä. Olen ollut vielä yleensä heikompi hallikilpailija.

Pulli kertoo, että leireily Etelä-Afrikassa on ollut turvallista koronaviruspandemiasta huolimatta. Hän on lähdössä takaisin leirielämään, ja tähtäin on seuraavaksi Timanttiliigan kevään kisoissa.

– Aika vahvasti kevät jatkuu leiripainotteisesti. Luultavasti palaan Afrikkaan, ja sen jälkeen on yksi Euroopan leiri ennen Timanttiliigan alkua. Siellä olisi tarkoitus olla mukana.

– Meillä on ollut leirillä oma vuokrakämppä, ja kentällä on saanut olla käytänössä yksin. Aika hyvin on mennyt, eikä ole tullut mitään ongelmia.

Yllättävää mitalisuoritusta ei koronan varjossa kovin laajamittaisesti pysty juhlimaan, eikä juhlasuunnitelmia vielä ollut.

– Ei ole vielä ajatuksia siunaantunut siihen suuntaan. Täytyy katsoa, jos Suomen päässä katsoisi jotain, mutta aika rauhassa näinä aikoina täytyy mennä.

Lue myös:

EM-mitali Suomeen yli 21 vuoden tauon jälkeen! Kristian Pulli uskomattomalla hypyllä pronssille hurjatasoisessa loppukilpailussa

Katso tallenne: Kristian Pulli täräytti pituushypyn EM-pronssille

Sara Kuivisto juoksi EM-hallien välieriin: "Tavoitteena on finaalipaikka ja se on mahdollinen"

Kristian Pulli hyppäsi EM-finaaliin: "Finaalissa kaikki on auki"

MM-hiihtojen naisten viestijoukkueen yllätyspronssi innoittaa Nooralotta Neziriä EM-kisoissa – "Tavoite kolmen parhaan joukossa"

Kristian Pullin huiman SE-hypyn taustalla on iso muutos, jota pituushyppääjä työsti kuukausikaupalla: ”Se oli tuskien taival”

Suosittelemme