Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Paavi Franciscus tapasi shiiamuslimien vaikutusvaltaisen johtajan Irakissa

Ali al-Sistani sanoi tapaamisessa toivovansa, että Irakin kristityt saisivat elää rauhassa.

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on shiiojen vaikutusvaltaisen johtajan suurajatollah Ali al-Sistanin.
Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on shiiojen vaikutusvaltaisen johtajan suurajatollah Ali al-Sistanin. Kuva: AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on tavannut tänään shiiojen vaikutusvaltaisen johtajan suurajatollah Ali al-Sistanin. Uskonnolliset johtajat kohtasivat toisensa shiiojen pyhimpiin paikkoihin kuuluvassa Najafissa.

Tapaamiseen ei päästetty tiedotusvälineiden edustajia. Tapaamisesta julkaistun tiedotteen mukaan al-Sistani oli sanonut toivovansa, että Irakin kristitty väestö voisi elää rauhassa ja että heillä olisi täydet perustuslailliset oikeudet. Irakissa on arviolta 300 000 kristittyä.

Suurajatollahin ja paavin tapaaminen vaati kuukausia kestänyttä suunnittelua. Ali al-Sistania nähdään harvoin julkisuudessa.

– Olemme ylpeitä siitä, mitä hänen vierailunsa edustaa, ja kiitämme kaikkia, jotka tekivät sen mahdolliseksi, ylisti Najafin korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja Mohammad Ali Bahr al-Ulum.

Eristäytyvä, mutta arvostettu 90-vuotiaan al-Sistani isännöi 84-vuotiasta paavia omassa kodissaan. Shiiamuslimit ovat Irakissa enemmistöasemassa. Ympäri Najafia on ollut levitettynä banderolleja, jotka juhlistavat historiallista "minareettien ja kirkonkellojen" kohtaamista.

Paavin osallistui myöhemmin päivällä Urin kaupungissa eri uskontokuntien yhteiseen tilaisuuteen. Nykyinen paavi tunnetaan uskontokuntien välisen dialogin puolestapuhujana.

Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana, kertoo Vatican News.

Paavi rukoili rauhaa ja yhtenäisyyttä koko Lähi-itään ja erityisesti sodan repimään Syyriaan. Hän vaati myös mielipiteen- ja uskonnonvapauden kunnioittamista.

Paavi muistutti, että "Jumalan kunnioittaminen ja lähimmäisen rakastaminen" on kaiken uskonnollisuuden ydin. Hän tuomitsi "terroristit, jotka väärinkäyttävät uskontoa".

Paavi saapui Irakiin perjantaina

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Paavi kävelee lentokoneen portaita alas, kaapu lepattaa.
Paavi Franciscus astui Irakin kamaralle perjantaina. Kuva: Vincenzo Pinto / AFP

Ensimmäisenä reissupäivänään Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa. Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata. Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen.

Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen. Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.

Lue myös:

Paavi Franciscus historialliselle vierailulle Irakiin(5.3.)

Suosittelemme