Oikeusministeriö kertoo Twitterissä, että puoluesihteerit päätyivät tämänpäiväisessä kokouksessaan siirtämään kuntavaalit järjestettäväksi 13. kesäkuuta.
Alun perin kuntavaalit oli tarkoitus järjestää 18. huhtikuuta.
Oikeusministeriön tiedotteen mukaan siirron syynä on huoli terveysturvallisuudesta. THL:n eduskuntapuolueille toimittamassa tilannearviossa epidemiatilanne voisi vaalipäivänä 18.4. olla niin vakava, että riski olisi suuri. THL:n arvion mukaan, jos nykyinen kasvutahti jatkuu, koronatartuntojen päivittäinen tapausmäärä voisi 18.4. olla Suomessa jopa välillä 2 600–11 200.
THL:n mukaan vaalien siirtämistä puoltaa myös se, että kesäkuussa riskiryhmät on jo kattavasti ehditty rokottaa.
Ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa. Ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.
Kahdeksan yhdeksästä puolueesta hyväksyi lopulta päätöksen
Perussuomalaiset ilmoittivat etukäteen vastustavansa vaalien siirtämistä. Myös muiden puolueiden kannoissa oli eroja ennen lauantaita.
Vaaleja koskevassa päätöksenteossa on yleensä pyritty puolueiden kesken yksimielisyyteen.
Alun perin lauantain kokoukselle toi aikataulupaineita SDP:n kuntavaalistartti, jonka oli tarkoitus alkaa kello 12. Hieman puolen päivän jälkeen puolue kuitenkin tiedotti, että tapahtuma siirtyy myöhempään ajankohtaan.
Puolueet ennen kokousta erimielisiä, THL:n pääjohtaja kannattaa siirtämistä
Ennen lauantaita puolueiden kannoissa oli vielä eroja. Tiettävästi SDP ja RKP suhtautuivat varovaisen myönteisesti kesäkuun ajankohtaan. Nyt-liike ja vasemmistoliitto taipuivat enemmän syksyn suuntaan.
Kokoomuksen puoluehallitus päätti lauantaiaamun kokouksessaan oikeusministeriön tavoin tukea vaalien siirtämistä kesäkuulle. Päätös ei kuitenkaan ollut yksimielinen, vaan nuorten ja opiskelijoiden järjestöt vastustivat sitä.
Kuntavaalipäällikkö Antti Ahosen mukaan kanta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnukseen taudin kulusta ja rokotusten etenemisestä sekä oikeusministeriön arvioon vaalien turvallisuudesta.
– Vaadimme niiden tietojen julkistamista, joihin nämä virka-arviot perustuvat.
Nyt-liike puolestaan kannatti vaalien siirtämistä syksyyn.
– Silloin todennäköisesti suurin osa kansalaisista on saanut rokotteen, ehdokkaat pystyisivät kesän aikana kampanjoimaan perinteisin tavoin, ja virkamiehillä sekä kunnilla olisi mahdollisuus valmistautua vaaleihin paremmin, viestittää puoluesihteeri Juhani Klemetti lauantaiaamuna.
Yleensä vaaliasioista päätetään yksimielisesti. Tätä painotti ennen kokousta muun muassa keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.
– Ensi sijassa haluaisimme THL:n suosituksen asiaan tai yksimielisen päätöksen, viestitti aamulla myös kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.
Ykkösaamussa tänään vieraillut THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi kuntavaalien mahdollista siirtämistä.
– Olettaisin, että huhtikuun puoleenväliin verrattuna pari kuukautta myöhäisempi ajankohta tulee olemaan terveysturvallisesti helpompi. Se on hyvä asia tietenkin, vaikkapa sen kannalta, että ihmiset uskaltautuvat käyttämään äänioikeuttaan.
Lue myös: