Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tommi Evilä hehkuttaa Tokion olympiarajan rikkonutta Kristian Pullia: "Useimmiten käy niin, että tulos paranee ulkona"

Kristian Pulli kohenteli myöhään perjantaina EM-hallikisoissa ennätystään yli 40 sentillä ja nappasi pronssia.

Kristian Pulli Puolan EM-hallikisoissa.
Kristian Pulli hyppäsi EM-pronssille tuloksella 824. Ulkoradoilla hänen ennätyksensä on viime kesältä kolme senttiä parempi. Kuva: AOP
Tuulia Kössö,
Petri Hänninen,
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pituushypyn vuoden 2005 MM-pronssimitalisti ja SUL:n valmennuspäällikkö Tommi Evilä pitää Kristian Pullin ennätysparannusta EM-hallikisoissa "tosi kovana temppuna". Evilä sanoo Ylelle, että hypyssä moni asia naksahti kohdilleen. Pulli leiskautti Puolassa pidettävissä EM-hallikisoissa viimeisellä hypyllään uuden sisäratojen suomenennätyksen 824. Pullin oma halliennätys parani reilut 40 senttiä.

– Kristian onnistui erinomaisesti tekemään kolme ja puoli saksausta. Saksaaminen on nopeille hyppääjille helpompi tapa jatkaa vauhtia ponnistustilanteessa, Evilä sanoo.

– Ennätyshypyssä oli hyvin sulava transitio vauhdista ponnistukseen, se oli hyvin saumaton, eikä tullut mitään jarrutuksia.

Hypyn pituutta lisäsi myös sen suoraviivaisuus, eli liikkeet olivat suoraan eteenpäin. Pulli muutti tekniikkaansa viime kaudella.

– Hyvin eleetön hyppy. Usein se, mikä näyttää helpolta ei tee siitä yksinkertaista. Siinä hallitaan monimutkaisia liikesarjoja ja Kristian onnistui siinä hyvin.

Etelä-Afrikassa kaksi pitkää leiriä talven aikana viettänyt pituushyppääjä Pulli aloitti hallikautensa suoraan arvokisoista. Viime kesäkuussa hän rikkoi ulkoradoilla 12 vuotta vanhan Tommi Evilän SE-tuloksen viidelle sentillä lukemiin 827.

Tommi Evilä
Helsingin yleisurheilun MM-kisoissa 2005 sensaatiomaisesti MM-pronssia voittanut pituushyppäjä Tommi Evilä lopetti uransa vuonna 2014. Kuva: Getty Images

Valmentajaisänsä Seppo Pullin johdolla harjoitteleva Pulli rikkoi Puolan EM-hallikisojen loikallaan Tokion olympiarajan.

–Tässä on noin viisi kuukautta aikaa. Kristian on itse kertonut, että jatkaa vahvaa leireilyä lämpimissä olosuhteissa. Se on ollut hänelle hyvä ratkaisu ja toiminut pidempään. Tietysti terveys on hyvä säilyttää. Kristianilla ei ole ollut isoja loukkaantumisia eikä niihin olekaan varaa, Evilä toteaa.

– Sellainen maltti pitää muistaa, että nyt ei ole mitään syytä alkaa tuoda mitään lisää, konsepti on erittäin toimiva. Tulosta tulee ja urheilija on huippukunnossa.

Evilän mukaan ulkoradoilla optimaaliset olosuhteet eivät aina tuo tulosparannusta. Hän ottaa esimerkiksi kaksinkertaisen EM-hallikultamitalistin Sebastian Bayerin. Saksalainen hyppäsi hallissa yli 870, mutta ulkonaradoilla 850 ylittyi vai kerran.

Kuinka hallikauden tuloskunto sitten siirretään ulkoradoille? Miten pitkälle Pulli voi kesällä hypätä optimaalisissa olosuhteissa?

– Se ei ole mikään yksi plus yksi on kaksi tässä tilanteessa. Kontaktiaika lankulle lyhenee mitä lujempaa sinne tullaan. Se saattaa olla ponnistuksesta pois. Lämpö ja myötätuuli ovat hyviä, mutta niitäkin voi olla sen hetkiseen taitotasoon nähden liikaa, Evilä keroo.

– Kyllähän tämä antaa osviittaa, koska useimmiten käy niin, että tulos paranee ulkona. On hyvä lähteä jatkamaan ennätystä parantamaan. On viitteitä siitä, että viime kesän Suomen ennätys paranee.

Lue myös:

"Kova työ, panostus ja tekniikkamuutos" – näin asiantuntija selittää EM-pronssillaan säväyttäneen Kristian Pullin huippuvirettä

21 vuoden kirouksen murtanut Kristian Pulli ymmällään häikäisevästä ennätysparannuksestaan ja EM-pronssista: "Yllätti täysin, että se oli noin hirveä hyppy"

EM-mitali Suomeen yli 21 vuoden tauon jälkeen! Kristian Pulli uskomattomalla hypyllä pronssille hurjatasoisessa loppukilpailussa

Suosittelemme