Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Norjan Therese Johaug päätti MM-kisat murskaavan ylivoimaiseen voittoon ja nousi venäläislegendan rinnalle

Johaug löi muut 30 kilometrillä yli kahdella ja puolella minuutilla. Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena kahdeksas.

Therese Johaug tuulettaa kymmenettä henkilökohtaista maailmanmestaruutta Oberstdorfissa.
Therese Johaug karkasi jälleen varhain ja hiihti soolohiihdolla ylivoimaiseen MM-kultaan. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images
Henri Pitkänen,
Kimmo Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Norjan Therese Johaug hiihti odotetusti ylivoimaiseen MM-kultaan naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Oberstdorfissa. Johaugin voittoaika oli 1.24.56,3, ja hän löi seuraavat yli kahdella ja puolella minuutilla.

Hopea- ja pronssimitaleista käytiin loppusuoralla tiukka taistelu. Norja otti kaksoisvoiton, kun Heidi Weng puristi toiseksi ja pronssimitali meni Ruotsin Frida Karlssonille. Karlssonin maannainen Ebba Andersson jätettiin neljänneksi.

32-vuotiaalle Johaugille mestaruus on 30 kilometrillä uran neljäs ja kaikkiaan uran 14:s. Oberstdorfin MM-kisoissa Johaug voitti neljä kultamitalia.

Johaugin MM-kultamitaleista 10 on tullut henkilökohtaisilla matkoilla, ja hän nousee venäläislegenda Jelena Välben rinnalle kaikkien aikojen tilaston ykköseksi.

Katso Therese Johaugin takana käydyn tiukan MM-hopeataiston loppuratkaisut

Suomalaisista paras oli Krista Pärmäkoski, joka sijoittui kahdeksanneksi 3.41,7 Johaugille hävinneenä.

– Annoin kaikkeni ladulla. Kova taistelu ja kova reitti oli. Lumi oli monenlaista, oli jäistä ja välillä aurinkoisilla paikoilla tökki sukset laskuissa. Tänään sai olla tarkkana, että pysyin pystyssä, Pärmäkoski kommentoi Yle Urheilulle kisan jälkeen.

Lauantainen sijoitus oli Pärmäkosken paras Oberstdorfin kisojen henkilökohtaisilla matkoilla. Viestistä hän ankkuroi Suomelle MM-pronssia.

Kokonaisuudessaan Pärmäkoski oli tyytyväinen kisarupeamaan, sillä hän sairasteli pitkään syksyllä, minkä seurauksena kunto romahti.

– Totta kai mieltä lämmittää viestimitali. Varmasti teimme kaikemme syksyn sairastelun jälkeen kohti näitä kisoja. Kunto saatiin nyt tällaiseksi ja tähän pitää olla ihan tyytyväinen. Välillä pääsin tänään mitaliporukkaan, mutta rahkeet eivät riittäneet mitalista taisteluun, Pärmäkoski summasi.

Johanna Matintalo oli 13:s ja Laura Mononen 16:s Uransa toisessa arvokisastartissa kilpaillut Vilma Nissinen oli 29:s yli kahdeksan minuuttia Johaugille hävinneenä.

Kolari tarjosi Stadloberille sauman

Johaug karkasi pääjoukosta 3,8 kilometrin kohdalla ja pystyi heti tekemään eroa seuraajiinsa. Andersson ja Weng yrittivät vastata nykäykseen, mutta ero kasvoi silmissä. Kaksikko pystyi kuitenkin samassa yhteydessä tekemään eroa pääjoukkoon.

Saksan Katharina Hennig, Karlsson ja Itävallan Teresa Stadlober saavuttivat Anderssonin ja Wengin seitsemän kilometrin jälkeen. Pärmäkoski yritti seurata kärkikuusikkoa, mutta jäi sen verran kauas, että joutui hiihtämään yksin.

Johaug oli 12 kilometrin kohdalla jo yli minuutin edellä viiden hiihtäjän ryhmää. Seitsemäntenä hiihtänyt Pärmäkoski oli viisikosta 13 sekunnin päässä.

Johaug kävi vaihtamassa sukset 18 kilometrin kohdalla ja jatkoi väkevää tykittämistään ylhäisessä yksinäisyydessä. Seuraavassa ryhmässä hiihtäneet Karlsson, Andersson ja Weng kolaroivat alamäessä noin 20 kilometrin paikkeilla, ja kaatumiselta välttynyt Stadlober nykäisi 20 sekunnin eron.

24 kilometrin kohdalla nelikko oli jälleen yhdessä, ja viimeisellä kierroksella Stadlober taipui ruotsalais-norjalaiselle kolmikolle. Weng ratkaisi hopeamitalinsa viimeisessä nousussa, ja Karlsson jätti Anderssonin lopulta neljänneksi loppusuoralla.

Päivitetty 6.3.2021 kello 15:42: Lisätty Pärmäkosken kommentit.

Lue myös:

Johaugin ylivoima häikäisi Urheilustudiossakin – Sarasvuo ja Jauhojärvi nostivat esiin Ruotsin tähtihiihtäjän taktisen kömmähdyksen

"Tästä ei koskaan nauti" – Krista Pärmäkoski tärisi Ylen haastattelussa, Suomen ensikertalaisella kramppasi vatsa ja konkarilla ojentajat

MM-hiihdoissa nähtiin pelätty romuralli, Ruotsin nuorelle tähdelle sairaalareissu – katso pahannäköiset kaatumiset ja alamäki hiihtäjän silmin

Yle seurasi MM-kisapäivää: Saksa nousi joukkuemäkitrillerin voittoon, Itävalta juhli yhdistetyssä ja Johaug oli täysin ylivoimainen 30 kilometrillä

Suosittelemme sinulle