Hyppää sisältöön

MM-hiihdot menivät Suomelta yli odotusten

Ykköstähdet jäivät varjoon, Suomi sai viisi uutta arvokisamitalistia.

Suomi saavutti Oberstdorfin MM-kisoista kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Mitalien makuun pääsi viisi uutta nimeä aikuisten arvokisatasolla: Ristomatti Hakola, Ilkka Herola, Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo ja Joni Mäki. Viimeksi Lahden 2001 MM-kisoissa Suomi on saanut enemmän uusia arvokisamitalisteja (6).

Ilkka Herola avasi Suomen mitalitilin heti yhdistetyn avauskisassa MM-hopealla ja sai aikaiseksi joukkueessa melkoisen onnistumisen kierteen. Herola osoitti kisassa pelimiehen elkeitä ottamalla hiihto-osuudella melkoisen riskin. Hän nimittäin lähti kisaan täysin uusilla suksilla.

Miesten parisprinttikaksikolta odotettiin paljon ja kaksikko myös vastasi odotuksiin. Tosin vaikeimman kautta, sillä Joni Mäki kaatui karsinnassa ja Mäki ja Ristomatti Hakola pääsivät finaaliin viimeisenä. Molemmat venyivät finaalissa ja suomalaiskaksikko sai tuulettaa hopeaa.

Suomen naisten viestijoukkueella oli mitaliin ohuen ohut sauma. Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski käyttivät tilaisuutensa hyväkseen täydellisesti. Loppukirissä Suomen pronssille nostaneen Pärmäkosken tuuletus maalissa kertoi kaiken oleellisen.

Riitta-Liisa Roponen oli mukana jo edellisissä Oberstdorfin MM-kisoissa 2005. Joukkueen nestori ei antanut 42 ikävuoden painaa, sillä Roponen iski tiskiin huippuhiihdot niin 10 kilometrin vapaan kisassa kuin viestissäkin.

Petter Kukkonen on ollut tällä kaudella piikki Kansainvälisen hiihtoliiton lihassa. Kukkonen osoitti Oberstdorfissa taistelevansa urheilijoidensa puolesta loppuun asti, kun hän oli sitä mieltä, että kisarata oli räikeästi alimittainen. Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä Kukkosen kaltaisia valmentajia tarvitaan urheiluun.

Katri Lylynperä oli kaksissa edellisissä MM-kisoissa jäänyt sprinttikarsintaan ja vielä Pyhäjärven SM-hiihdoissa hänen kuntonsa oli kadoksissa. Vain vajaat kaksi viikkoa myöhemmin suomalaissprintteri teki Oberstdorfissa elämänsä hiihdon ja sijoittui perinteisen sprintissä kahdeksanneksi.

"Kaamea kapula!" hehkuttivat MM-hopeaa voittaneet Ristomatti Hakola ja Joni Mäki ja kiittivät syystäkin Suomen huoltoa. Pienillä resursseilla toimiva Suomen huoltotiimi pysyi huoltopäällikkö Martin Norrgårdin johdolla haastavissa olosuhteissa hyvin kartalla. Sen huomasi etenkin parisprintin ja naisten viestin mitalisuorituksissa.

Suomen mäkimiehet eivät saaneet tuuletella Oberstdorfissa, mutta mäkijoukkueen “ottopoika” Artti Aigro onnistui mainiosti. Päävalmentaja Janne Väätäisen johdolla harjoitteleva 21-vuotias virolainen sijoittui suurmäessä koko Suomen joukkuetta paremmin.

Suomen hiihtomiesten suoritus oli kokonaisuudessaan plusmerkkinen, sellainen ok+. Mitali tuli matkalta, jota ei odotettu.

Kalle Lassila, Yle Urheilun asiantuntija

Viestipronssi pelasti aika paljon naisilla. Sen lisäksi ei ainuttakaan sijoitusta kuuden parhaan joukkoon. Tämä on peiliin katsomisen paikka. Toivottavasti sukupolvenvaihdos nopeutuu.

Sami Jauhojärvi, Yle Urheilun asiantuntija

Tekijät

Roope Visuri, Anu Karttunen, Anu Karttunen ja Roope Visuri, Yle