Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

MM-hiihdoissa nähtiin pelätty romuralli, Ruotsin nuorelle tähdelle sairaalareissu – katso pahannäköiset kaatumiset ja alamäki hiihtäjän silmin

Naisten 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa tuli kaatumisia, joita spekuloitiin jo ennen MM-kisojen alkua.

Katso Therese Johaugin takana käydyn tiukan MM-hopeataiston loppuratkaisut
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisoissa nähtiin muutama pahannäköinen kaatuminen 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa. Norjan Therese Johaug lähti jo aikaisessa vaiheessa karkuun muilta, mutta hänen takanaan tapahtui. MM-hopeakamppailussa olivat Itävallan Teresa Stadlober, Norjan Heidi Weng sekä Ruotsin Ebba Andersson ja Frida Karlsson.

Pitkässä alamäessä noin 20 kilometrin kohdalla Weng, Andersson ja Karlsson kaatuivat. Stadlober pystyi juuri ja juuri väistämään tilanteen ja vältti kaatumisen täpärästi.

Seuraavalla kierroksella nähtiin toinen pahannäköinen kaatuminen toisessa kovassa laskussa. Kuudentena hiihtäneen Krista Pärmäkosken takana oli iso joukko. Heistä ensiksi kaatui venäläinen Jana Kirpichenko. Sitten hänen perässään ladun pintaan joutui Saksan Katharina Hennig. Heistä etenkin Hennig näytti ottaneen kovaa osumaa.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan lauantaina nähtiin kaatumisia, joita etukäteen pelättiin Oberstdorfin MM-kisoissa.

– Tullaan varjosta paikkaan, jossa lumityyppi muuttuu. Kirpichenkon ja Hennig kaatuivat alamäessä, jossa alkaa olla paljon pehmeää ja sohjoa. Siinä kohdassa nähtiin paljon kolareita jo ennen kilpailujen alkua, Lassila sanoi.

Stadlober pääsi karkaamaan Wengiltä, Anderssonilta ja Karlssonilta hetkeksi. Hänet ajettiin kuitenkin nopeasti kiinni. Stadlober jätettiin viidenneksi. Therese Johaug otti MM-kultaa 2 minuutin ja 34,2 sekunnin erolla Heidi Wengiin. Frida Karlsson otti MM-pronssia ennen Ebba Anderssonia.

Karlsson näytti pitelevän kovasti kättään kaatumisen aiheuttaman tärskyn takia. Ruotsin hiihtoliitto tiedotti kilpailun jälkeen, että Karlsson oli pystynyt kovista kivuista huolimatta hiihtämään kilpailun loppuun. Maalissa Karlssonin käden huomattiin turvonneen. Liikkuvus oli myös kärsinyt. Karlsson vietiin suoraan kilpailupaikalta sairaalaan.

Ruotsin maajoukkuelääkäri Anders Englund kertoi SVT:lle myöhemmin, että Karlsson kävi röntgenissä. Karlssonin kädessä ei todettu murtumia.

Ylen toimittaja Kimmo Porttila kuvaili ennen kilpailua, että ladut ovat kuin rautatiekiskot. Hänen kuvaamallaan videolla havainnollistuu, kuinka rajussa paikassa ruotsalaistähdet ja Weng kaatuivat.

– Nyt mennään kovaa, Porttila kuvaili.

– Laskun jälkeen ei ole mutkia, joten vauhti pysyy hyvin pitkään tasaiselle osuudelle.

Paras suomalainen yhteislähdössä oli Krista Pärmäkoski kahdeksannella sijalllaan.

Päivitetty klo 16.48. Lisätty tieto, että Karlssonin kädessä ei ole havaittu murtumia.

Lue lisää:

Norjan Therese Johaug päätti MM-kisat murskaavan ylivoimaiseen voittoon ja nousi venäläislegendan rinnalle

Yle seurasi MM-kisapäivää: Saksa nousi joukkuemäkitrillerin voittoon, Itävalta juhli yhdistetyssä ja Johaug oli täysin ylivoimainen 30 kilometrillä

Suosittelemme sinulle