Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Johaugin ylivoima häikäisi Urheilustudiossakin – Sarasvuo ja Jauhojärvi nostivat esiin Ruotsin tähtihiihtäjän taktisen kömmähdyksen

Urheilustudiossa vieraillut Virpi Sarasvuo uskoo, ettei Krista Pärmäkoski saanut pidettyä itseään tarpeeksi tiukoilla sen jälkeen, kun mitalimahdollisuudet karkasivat.

Therese Johaug tuulettaa MM-kultaa sukset ja sauvat käsissään.
Therese Johaug voitti yli kahden ja puolen minuutin marginaalilla. Kuva: Philipp Guelland/AOP
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Therese Johaugin ylivoima Oberstdorfin MM-kisojen naisten päätösmatkalla häikäisi myös Urheilustudiossa. Johaugin voittomarginaali 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa oli peräti 2.34.

– Onhan se ihan huikea. Jos miettii, että yksi nainen noin ylivoimainen, niin voivat muut sitten miettiä, onko lahjakkuutta tullut pelkästään lusikalla vai kauhalla tai onko jotain tehty tai jätetty tekemättä harjoittelussa, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi Urheilustudiossa.

Johaug ei hiljentänyt tahtiaan, vaikka irtautui muusta joukosta jo aivan ensimmäisten kilometrien jälkeen. Urheilustudiossa vieraillut matkan kaksinkertainen maailmanmestari Virpi Sarasvuo (o.s. Kuitunen) uskoo, että Johaug haluaa kisan aikana pitää vain koneen käynnissä kovalla vauhdilla.

– Siinä käy helposti niin, että jos siinä alkaa himmailla, niin vire laskee. Ja ovathan nämä tasonnostokisoja hänelle itselleenkin. Hän haluaa hiihtää kovaa, koska pystyy siihen, Sarasvuo sanoi.

Katso Therese Johaugin takana käydyn tiukan MM-hopeataiston loppuratkaisut

Päivän kisan kakkoseksi tuli Heidi Weng, mutta Ruotsin Frida Karlsson pääsi norjalaista varsin lähelle. Jauhojärvi ja Sarasvuo olivat sitä mieltä, että paremmalla taktisella silmällä Karlsson olisi saattanut pystyä haastamaan Wengin vielä paremmin.

– Karlsson tuli erittäin läheltä Ebba Anderssonia kaarteessa ja jopa blokkaa Anderssonin kaarreluistelun kokonaan. Hän tuli hyvällä vauhdilla loppusuoralle ja sitten valitsi radan Wengin perään, eikä ota omaa latua, Jauhojärvi sanoi.

– Hän olisi omaa latua tullessaan voinut haastaa kunnolla Wengin. Nyt kun hänen vauhtinsa kiihtyi, niin juuri siinä vaiheessa hän joutui vaihtamaan latua. Olisi kannattanut ottaa oma ura, Saravuo jatkoi.

Karlsson oli mukana pahannäköisessä kolarissa, kun hän kaatui Wengin ja Anderssonin. Karlsson satutti kättään, mutta hän pystyi hiihtämään loppuun asti kivusta ja käden turpoamisesta huolimatta. Ruotsalaishiihtäjä vietiin kisan jälkeen sairaalaan jatkotutkimuksiin. Ruotsin maajoukkuelääkäri Anders Englund kertoi SVT:lle myöhemmin, että Karlsson kävi röntgenissä. Karlssonin kädessä ei todettu murtumia.

Suomalaisista parhaiten onnistui Krista Pärmäkoski, joka sijoittui raskaassa kisassa kahdeksanneksi. Hän hävisi Johaugille 3.41,7. Sarasvuon mielestä Pärmäkosken suoritus oli häneltä tämän kauden paras.

– Kristan koko kautta on värittänyt syksyn sairastelu ja se vei parasta terää. Nyt kun mitalimahdollisuudet karkasivat, hän ei ehkä saanut itseään pidettyä niin tiukoilla kuin viestissä loppumetreillä, Sarasvuo arvioi.

Jauhojärvi muistutti, että Oberstdorfin MM-rata oli huomattavasti raskaampi kuin mitä nähdään esimerkiksi maailmancupin kisoissa. Tosin hänen mielestään 5 tai 10 minuuttia lyhyempi kilpailu ei helpota tai lisää rasitusta.

– Tällainen raskas olosuhde edesauttaa sen, että Johaugin kaltainen ylivoimainen urheilija pystyy sitten tekemään tuollaisen marginaalin takana tuleviin. Tämä oli kuitenkin kestävyysurheilua parhaimmillaan, Jauhojärvi sanoi.

Päivitetty kello 16.49. Lisätty tieto, että Karlssonilla ei todettu murtumia.

Lue myös:

"Tästä ei koskaan nauti" – Krista Pärmäkoski tärisi Ylen haastattelussa, Suomen ensikertalaisella kramppasi vatsa ja konkarilla ojentajat

MM-hiihdoissa nähtiin pelätty romuralli, Ruotsin nuorelle tähdelle sairaalareissu – katso pahannäköiset kaatumiset ja alamäki hiihtäjän silmin

Norjan Therese Johaug päätti MM-kisat murskaavan ylivoimaiseen voittoon ja nousi venäläislegendan rinnalle

Suosittelemme sinulle