Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Itävallalle historiallinen MM-kulta yhdistetyn parisprintissä – Herola ja Hirvonen nousivat viidenneksi: "Ihmeitä olisi saanut tehdä"

Itävallan MM-ensikertalaiset Johannes Lamparter ja Lukas Greiderer pääsivät juhlimaan maan ensimmäistä kultamitalia yhdistetyn parisprintissä.

Itävallan Johannes Lamparter ja Lukas Greiderer voittivat MM-kultaa yhdistetyn parisprintissä 2021.
Lukas Greiderer ja Johannes Lamparter pääsivät tuulettamaan MM-kultaa. Kuva: 2021 Getty Images
Kimmo Porttila,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Itävallan Johannes Lamparter ja Lukas Greiderer voittivat yhdistetyn parisprintin kultaa Oberstdorfin MM-kisoissa. Itävallalle kultamitali on historian ensimmäinen vuonna 2013 MM-ohjelmaan mukaan tulleessa parisprintissä.

Itävalta lähti ladulla kaksi sekuntia Akito Wataben ja Ryota Yamamoton muodostaman Japanin joukkueen perässä, mutta Itävalta onnistui karkaamaan kolmannella puolentoista kilometrin lenkillä.

Jo yhden henkilökohtaisen kultamitalin voittanut Lamparter, 19, ja Greiderer, 27, ovat ensikertalaisia aikuisten MM-kisoissa.

Norja onnistui ottamaan Japanin kiinni viidennellä kierroksella, ja pari Jarl Magnus RiiberEspen Andersen hiihti hopealle. Pronssikin karkasi Japanilta, kun Saksa onnistui ottamaan parillaan Fabian RiessleEric Frenzel Japanin kiinni minuutin ja 12 sekunnin takamatkalta.

Suomen kaksikko Ilkka HerolaEero Hirvonen oli mäen jälkeen kuudentena 1.43 Japanin perässä, ja suomalaiset onnistuivat nappaamaan edellä menevistä Ranskan kiinni. Viides sija on suomalaiskaksikon paras MM-kisojen parisprinteissä.

Suomi hävisi Itävallalle minuutin ja 42 sekuntia.

– Henkilökohtaisesti oli vähän sellainen tyhjänlivakka kisa. Alkaa vähän ehkä kisat painaa, ja olo oli tyhjänoloinen. Baana oli niin nopeassa kunnossa, että aika ihmeitä olisi saanut tehdä, jos olisi halunnut jonkun kiinni ottaa, Herola tuumi kisan jälkeen.

– Siinä oli kaksi työpätkää ja muuten käytännössä tasaista. Kaikki liikkuivat kovaa tänään.

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola vaihtavat parikilpailussa.
Eero Hirvonen ja Ilkka Herola nousivat ladulla yhden sijan. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Herola tyytyväinen kisoihin, Hirvoselle jäi pohdittavaa

Hopeaa ensimmäisestä henkilökohtaisesta kilpailusta voittaneen Herolan kisat sujuivat erinomaisesti, ja kokonaisuus oli selvästi 25-vuotiaan MM-uran paras. Katse tulevaisuutta kohti on kirkas.

– Totta kai on iso asia lähteä arvokisamitalistina kotiin, eikä se asia ole viikon aikana himmentynyt. Tämä on tietyllä tavalla uran täyttymys, ja joka kisasta voi antaa vähintään hyvän arvosanan. Isossa mäessä tuli vähän heikompi hyppy ja tässä heikompi hiihto, mutta askeleita eteenpäin on otettu.

Hirvoselle kisat ovat olleet jälleen pettymys. Vielä kesällä hyppääminen sujui, mutta maailmancupin kausi ja sen jatkeeksi myös MM-kisaurakka on ollut alavireinen.

– Kun olin toipunut polvileikkauksesta, kesällä ja syksyllä hyppääminen oli hyvällä mallilla ja hyppäsin kohtalaisen tasaisesti. Kun siirryttiin lumille, jotain tapahtui, ettei se lähtenyt siirtymään sinne. Talvi on mietitty, kokeiltu ja tehty ehkä vähän liikaakin, kun olisi ehkä pitänyt rauhoittaa ja antaa tulla sen itsestään, Hirvonen pohti.

– Olen luottavainen sen suhteen, kun ei se kuitenkaan niin kaukana ole ja viimeiset kesätreenitkin sujuivat hyvin. Kyllähän se nyt toki tällaisessa tilanteessa mietityttää, kun kisat eivät menneet siten, kuin vielä syksyllä hyvässä kunnossa ajattelin.

Yhdistetyn kausi jatkuu vielä yhdellä viikonlopulla Schonachissa, Saksassa kahden viikon kuluttua. Hirvonen toivoo löytävänsä rentoutta viimeisiin kisoihin.

– Ei tässä parissa viikossa ihmeitä ole tehtävissä, mutta pitää nyt rauhoittaa ja yrittää vähän rennomman kautta, jos vaikka saisi sen latauksen. Urheilussa asiat voivat tapahtua nopeastikin, ja kiva lähteä kisailemaan, mutta aika heikkoahan tuo tekeminen on. Kauden jälkeen on mietinnän paikka, että miksi se on näin, Hirvonen sanoi.

Uutista päivitetty klo 17.21: lisätty Herolan ja Hirvosen kommentit.

Lue myös:

Yle seurasi MM-kisapäivää: Saksa nousi joukkuemäkitrillerin voittoon, Itävalta juhli yhdistetyssä ja Johaug oli täysin ylivoimainen 30 kilometrillä

Norjan Therese Johaug päätti MM-kisat murskaavan ylivoimaiseen voittoon ja nousi venäläislegendan rinnalle

MM-hiihdoissa nähtiin pelätty romuralli, Ruotsin nuorelle tähdelle sairaalareissu – katso pahannäköiset kaatumiset ja alamäki hiihtäjän silmin

"Tästä ei koskaan nauti" – Krista Pärmäkoski tärisi Ylen haastattelussa, Suomen ensikertalaisella kramppasi vatsa ja konkarilla ojentajat

Suosittelemme sinulle