Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Petter Kukkonen harkitsee luopuvansa Eero Hirvosen valmentamisesta: "Miten hänet saa valmennettua niin pihalle, ettei pärjää?"

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on toiminut yli 10 vuoden ajan Eero Hirvosen henkilökohtaisena valmentajana.

Eero Hirvonen
Eero Hirvonen ei ole loukkaantumisensa jälkeen palannut mäessä huipulle. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Petter Kukkosella oli Oberstdorfin aikana aihetta tuuletuksille, mutta myös paljon mietittävää. Ilkka Herolan MM-hopea heti kisojen alkupuolella päätti Suomen yhdistetyn pitkän kuivan mitalittoman kauden, ja se antaa uskoa siihen, että myös tulevaisuudessa suomalaisilla on mahdollisuus menestyä arvokisoissa.

Sen sijaan Kukkosen henkilökohtainen valmennettava Eero Hirvonen ei yltänyt parhaimpaansa. Etenkin mäkiosuus tökkii hänellä edelleen. Miten Hirvosen kurssi mäessä käännetään? Se on Kukkosen mukaan se polttavin kysymys, jota pitää miettiä.

Vuodesta 2010 alkaen Hirvosta valmentanut Kukkonen väläytti Yle Urheilun haastattelussa jo radikaaleinta ratkaisua, eli valmentajan vaihtoa.

– Eeron henkilökohtaisena valmentajana minulla on se vastuu, ettei urheilijaa ole saatu kuntoon. Jotenkin omaa roolia pitää ajatella. Kannattaako enää jatkaa valmentajana vai pitäisikö etsiä uusia tuulia, Kukkonen sanoi.

Kukkonen muistuttaa, ettei Hirvosen lahjakkuus tai genetiikka ole kadonnut mihinkään ja hän uskookin, että Hirvonen pystyy olemaan yhä yksi maailman parhaista urheilijoista.

– Nyt on jo kolmas vuosi putkeen, että emme pääse sinne, minne haluaisimme. Tätä pitää miettiä kriittisesti, mitä pitäisi tehdä.

Kukkonen muistuttaa, ettei tilanteesta kannata rakentaa dramatiikkaa. Kyse on vain siitä, että urheilijalle pitää löytää paras mahdollinen valmennuksen kombinaatio hyppäämisen ja hiihdon harjoitteluun. Ilkka Herolan ympärille tällainen on löytynyt.

Hirvosen loukkaantumiset, muun muassa viisi vuotta sitten säärten rasitusmurtuman esiasteet ja kolme vuotta sitten vaivannut hyppääjän polvi, ovat Kukkosen mielestä jo historiaa, eikä niiden taakse voi menestymättömyydessä mennä. Hän palaa ongelmassa aina valmennukseen.

– Tuollainen lahjakas kaveri ja miten hänet saa valmennettua niin pihalle, ettei hän pärjää tällaisissa kisoissa? Se on minun vastuuni vastata tähän kysymykseen. En pysty mitään syvällisempää nyt sanomaan, hän sanoi.

Kukkonen ei ole asiaa vielä pohtinut syvällisemmin Hirvosen kanssa, ja ratkaisujen aika on vasta keväällä. Se hänen mielestään on kuitenkin selvä, että jos hommat eivät toimi, pitää olla rohkeutta tehdä muutoksia.

– On tyhmää lyödä samaan seinään päätä jatkuvasti, Kukkonen sanoi.

Lue myös:

Itävallalle historiallinen MM-kulta yhdistetyn parisprintissä – Herola ja Hirvonen nousivat viidenneksi: "Ihmeitä olisi saanut tehdä"

Asiantuntijat hehkuttavat omiensa puolesta loppuun asti taistelevaa Petter Kukkosta – "Hän on heittänyt itsensä bussin alle jo kaksi kertaa tällä kaudella"

Virpi Sarasvuo nosti esiin pointteja, joita monet eivät mitalihuumassa ehkä huomanneet – "hervottomat tuuletukset" ihastuttivat Jälkihiessä

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Suosittelemme sinulle