Hyppää sisältöön

Murskaavaa ylivoimaa!

Therese Johaug teki historiaa, kun Oberstdorfissa kisattiin todella rankoissa oloissa.

30 kilometrin kilpailusta tuli romurallia, jota pelättiin jo ennen kisoja. MM-hopeakamppailussa Ruotsin tähdet Ebba Andersson ja Frida Karlsson sekä Norjan Heidi Weng kaatuivat kovavauhtisessa alamäessä.

Seuraavalla kierroksella toisessa alamäessä Krista Pärmäkosken takana kolaroivat venäläinen Jana Kirpichenko ja Saksan Katharina Hennig.

Rankka rata ja rankat olosuhteet hyydyttivät myös Pärmäkosken. Kahdeksanneksi sijoittunut Pärmäkoski yritti päästä alussa mitalikamppailuun, mutta rahkeet eivät riittäneet.

Alussa karannut Therese Johaug teki historiaa. Johaug otti kymmenennen MM-kultansa henkilökohtaisilla matkoilla ja nousi venäläislegenda Jelena Välben rinnalle kaikkien aikojen tilaston ykköseksi.

Johaugin voittomarginaali 2 minuuttia ja 34,2 sekuntia on maastohiihdon arvokisahistorian suurin 30 kilometrin kilpailuissa.

MM-hopeakamppailussa Frida Karlsson teki taktisen virheen, kun valitsi aluksi saman ladun Heidi Wengin kanssa. Weng säntäsi hopealle ja kyynelehti norjalaismedioiden haastattelussa.

Karlsson huusi kivusta kilpailun jälkeen ja hänet vietiin sairaalaan. Alustavien tietojen mukaan Karlssonin turvonneessa kädessä ei ole kuitenkaan murtumaa.

On aina yhtä inhottava olotila, kun tulee energiavaje ja nestehukka. Tämä on tuttua, mutta ei tästä koskaan nauti.

Kilpailun jälkeen haastattelussa tärissyt Krista Pärmäkoski

Myös Suomen joukkueen ensikertalainen Vilma Nissinen oli ongelmissa: Juomat eivät imeytyneet. Vatsa kramppasi. Nissinen oli jo luovuttaa, mutta taisteli maaliin 29. sijalla.

Yhdistetyn parisprintissä Itävalta voitti, Norja taipui hopealle ja Saksa jäi tuuletuksista huolimatta kolmanneksi. Eero Hirvonen ja Ilkka Herola sijoittuivat viidenneksi.

Kilpailun jälkeen Petter Kukkonen kertoi harkitsevansa, että luopuu Hirvosen valmentamisesta.

MM-hiihdot huipentuvat sunnuntaina 50 kilometrin kilpailuun, jossa Iivo Niskanen on yksi suurimmista mitaliehdokkaista. Jatkuuko viestissä nähty huippuvire?

Kaiken MM-hiihdoista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta.

Tekijät

Teksti:Roope Visuri
Kuva: Getty Images
Videot:Yle

Julkaistu 6.3.2021 19:03