Hyppää sisältöön

Petter Kukkonen väläytti radikaalia ratkaisua Eero Hirvosen ongelmiin – vihreää valoa antanut asiantuntija muistutti raa'asta faktasta

Petter Kukkonen pohtii, onko enää jatkossa Eero Hirvosen henkilökohtainen valmentaja. Hirvonen on polkenut kolme kautta paikallaan.

Eero Hirvonen
Eero Hirvosella on ollut ongelmia etenkin mäkihypyn kanssa viime vuosina. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva
Roope Visuri

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi perjantaina, että pohtii radikaalia ratkaisua. Kukkonen harkitsee luopuvansa Eero Hirvosen valmentamisesta. Kukkonen on toiminut yli 10 vuoden ajan laukaalaislähtöisen Hirvosen valmentajana.

Kukkonen tuskaili Ylen haastattelussa, miten Hirvosen kaltainen lahjakkuus on niin pihalla, ettei hän pärjää. Hirvonen murtautui kansainväliselle huipulle kaudella 2017–2018, jolloin hän otti peräti viisi palkintokorokesijoitusta.

Sen jälkeen Hirvonen ei ole enää noussut samalle tasolle ja on kärsinyt myös loukkaantumisista. Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila liputtaa sen puolesta, että 25-vuotiaan Hirvosen henkilökohtainen valmentaja vaihtuisi.

– Vaikuttaa, että vaihtelu voisi tehdä hyvää. Kukkonen suhtautuu analyyttisesti tässä lajissa jokaiseen asiaan. Jos henkilökohtainen valmennettava ei pysty parantamaan kolmen vuoden jälkeen, kannattaa tehdä johtopäätöksiä jonkun tekemisestä toisin, Mantila muistutti raa'asta faktasta.

Ilkka Herolan menestyksen jatkumiselle ei esteitä

Yhdistetyn osalta MM-kisat päättyivät Suomella parisprintin viidenteen sijaan. Hirvosen pitkäaikainen kilpatoveri Ilkka Herola teki MM-kisojen aikana sen, mitä Suomen kansa oli häneltä odottanutkin.

Herola lähti kisoihin Suomen suurimpana MM-mitalisuosikkina, ja hyvän maailmancup-kauden jatkeeksi Herola otti MM-hopeaa normaalimäen kilpailusta.

Herola on ollut jo niin pitkään yhdistetyn maajoukkueen vastuunkantaja, että vähemmän lajia seuraavilta varmasti unohtuu hänen olevan vieläkin vasta 25-vuotias. Oberstdorfin MM-kisat olivat Herolalle jo uran seitsemännet arvokisat. Mantilan mukaan Herola osoitti rutiinitason nousseen hyväksi, kun Suomen yhdistetyn kärkinimi pystyi ottamaan MM-mitalin.

– Tuntuu, että nousu on taas alkanut. Luulen, että pääsemme nauttimaan Ilkan menestyksestä tulevina vuosina. Nyt on itseluottamus ja luottamus valmennukseen niin hyvällä tasolla, etten näe menestyksen jatkumiselle esteitä, Mantila sanoo.

Ilkka Herola
Ilkka Herola palautti Suomen MM-mitalikantaan 14 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Getty Images

Suomea edusti MM-kisoissa myös nuorisokolmikko: Perttu Reponen, Wille Karhumaa ja Otto Niittykoski. He saivat arvokasta kokemusta arvokisoista. Heistä etenkin Reponen väläytteli potentiaaliaan. Suurmäen kilpailussa tuli 19-vuotiaalle kelpo 20. sija.

– On tärkeää varmistaa jatkumo. Nyt nämä nuoret pääsivät näkemään, miten joukkuekaveri ottaa MM-hopean. Se varmasti tuo ison annoksen potkua treeneihin ja uskoa tekemiseen, Mantila sanoo.

Seuraavat arvokisat häämöttävät jo, sillä Pekingin olympialaisiin on aikaa vain vuosi. Suomen joukkueen murheenkryyni oli alkuvuodesta ja myös MM-kisoissa suurmäen hyppääminen, vaikka nuorisoketjusta Reponen ja Niittykoski onnistuivat myös suurmäesssä.

– Mäkivalmentaja Falko Krismayrin ja päävalmentaja Petter Kukkosen on mietitittävä kiiren vilkkaa jotain keinoja suurmäen hyppäämiseen. Kokonaisuudessaan hyppäämisen tasoa pitää pystyä parantamaan, Mantila arvioi.

Kansainvälisistä nimistä Mantilalle jäi mieleen Oberstdorfin MM-kisoista erityisesti Itävallan Johannes Lamparter. Suomen nuorten kilpatoveri voitti aiemmin tänä keväänä nuorten MM-kultaa Lahdessa. Oberstdorfissa tuli MM-kultaa suurmäen kilpailusta.

Mantilan mukaan Lamparter muistuttaa suomalaista lajilegendaa.

– Minulle tulee mieleen nuori Samppa Lajunen. On uskomatonta, että yhdistetyn kaltaisessa lajissa 19-vuotias pystyy tuollaiseen. Yhdistetyssä pitää osata kestävyysurheilu ja mäkihyppy. Hattu pois päästä, Mantila toteaa.

Lue lisää:

Petter Kukkonen harkitsee luopuvansa Eero Hirvosen valmentamisesta: "Miten hänet saa valmennettua niin pihalle, ettei pärjää?"

Suosittelemme sinulle