Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Dramaattinen käänne! MM-kultaa voittanut Kläbo hylättiin loppusuorakolarin takia, Iivo Niskanen nousi kuudenneksi

Norjan Johannes Hösflot Kläbo hylättiin loppusuoran kolarista Venäjän hiihtoliiton Aleksandr Bolshunovin kanssa. Emil Iversen nousi MM-kultaan.

Iivo Niskanen tulistui huoltajille – ei kuullut neuvoja suksien vaihtoa varten
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo voitti 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun Oberstdorfin MM-kisoissa, mutta hänet hylättiin kilpailun jälkeen tuomarineuvoston päätöksellä loppusuoran kolarin takia. Kläbo taisteli loppusuoralla kultamitalista Venäjän hiihtoliiton Aleksandr Bolshunovia vastaan, kun kaksikko osui toisiinsa ja Bolshunovin sauva katkesi kiperässä tilanteessa.

Kläbon tulkittiin estäneen Bolshunovia, ja toiseksi Bolshunovin ohi noussut Emil Iversen nostettiin Kläbon hylkytuomin jälkeen maailmanmestariksi. Bolshunov oli toinen ja Norjan Simen Hegstad Krüger nostettiin pronssille.

Norjan joukkue jätti tilanteesta protestin, joka kuitenkin hylättiin. Venäjän hiihtoliitto on tehnyt päätöksestä myös protestin, koska he vaativat Bolshunovin nostamista kultamitalistiksi.

Suomen ykkösnimi Iivo Niskanen oli mukana mitalikamppailussa viimeiselle kierrokselle saakka, mutta taipui lopulta seitsemänneksi. Kläbon hylkäyksen jälkeen sijoitus nousi pykälällä kuudenneksi.

Niskasella oli vaikeuksia saada tietoa, mitkä sukset hänen tulisi vaihdossa valita, ja hänellä oli ongelmia pidon kanssa vaihdettuaan sukset 31 kilometrin jälkeen.

Ilman mitaleja MM-kisoissa jäänyt Niskanen paiskoi suksiaan maaliin päästyään.

– En tiedä, mitä kävi. Pito tökki aika paljon toisilla suksilla, ja jotain siinä oli käynyt. Pito oli keskeltä aivan jäässä, pettynyt Niskanen totesi maalissa.

– Boksissa oli kaksi eri vaihtoehtoa, ja yritin saada tietoa, kummat sieltä otan. Ihan oikeat otin, sen mitä käskettiinkin. Ei voi sanoa, että se kisa siihen meni. Harmittaa.

Muista suomalaisista Perttu Hyvärinen oli 32. kuusi ja puoli minuuttia kärjelle hävinneenä. Lauri Lepistö oli 36. kahdeksan minuuttia kärjen perässä, ja Juho Mikkonen saapui maaliin sijalla 43. Hänen eronsa kärkeen oli yli 10 ja puoli minuuttia.

Vaiherikas ja dramaattinen kisa

Massalähtönä hiihdetyssä kilpailussa alussa hiihtäjät kasautuivat, ja tiiviissä sekä ahtaassa pääjoukossa kolareilta ei vältytty. Noin kolmen kilometrin kohdalla Norjan tähdistä Simen Hegstad Krüger kaatui ja toinen sauva katkesi. Samassa rytäkässä myös Sveitsin Jason Rüesch sekä Lepistö kaatuivat.

Niskanen eteni hyvin kärkiryhmässä mukana, ja 9,2 kilometrin kohdalla hän johti letkaa. Ensimmäisen pienen nykäyksen teki 12 kilometrin kohdalla norjalaisista Iversen, mutta hänet otettiin nopeasti kiinni.

Kolmannella hieman yli kuuden kilometrin kierroksista Mikkonen alkoi hyytyä ja putosi kärkijoukosta kauemmas. Kierroksen päätteeksi myös Hyvärinen oli pudonnut yli viidentoista sekunnin päähän, mutta Lepistö oli edelleen mukana suuressa pääjoukossa noin yhdeksän sekunnin päässä ensimmäisen väliajan kuitanneesta Norjan Hans Christer Holundista.

22,8 kilometrin kohdalla Holund ja Niskanen tulivat väliaikapisteeseen samanaikaisesti, ja vierekkäin mäen päällä hiihtänyt kaksikko jutteli selkeästi keskenään jostain.

Puolivälissä kisassa oli odotettu kärkikaksikko, kun Bolshunov oli noussut kärkipaikalle, mutta Niskanen seurasi hyvin sekunnin päässä. Puolivälin jälkeen kaksikko aloitti vedon, jolla he yrittivät rikkoa pääjoukkoa, mutta pääryhmä pysyi yhdessä.

Iivo Niskanen 50 kilometrin kilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa.
Iivo Niskasen kisa päättyi pettymykseen. Kuva: 2021 Getty Images

Niskasen epäselvyydet

Viidennellä kierroksella myös juoma maistui Niskaselle, joka joi kahdella perättäisellä juottopaikalla. Suomalaistähti lähti vetämään letkaa noin 27 kilometrin kohdalla.

30 kilometrissä Niskanen oli epätietoinen siitä, kumman parin hän valitsee kisan ainoassa sallitussa suksenvaihdossa. Hän kysyi huoltojoukolta asiaa voimasanoilla ryyditettynä.

31,3 kilometrin kohdalla Niskanen tuli vaihtamaan sukset, ja esimerkiksi Bolshunov, Iversen, Holund, Sveitsin Dario Cologna sekä Venäjän hiihtoliiton Aleksei Tshervotkin jatkoivat edelleen samalla parilla. Niskanen kävi vaihdon jälkeen edelleen kuumana huoltojoukolle ja huusi huollolle, ettei kuullut mitään neuvoja suksiin liittyen.

Norjalaisista myös Kläbo ja Pål Golberg kävivät vaihtamassa sukset.

Niskanen pääsi mukaan kärkijoukon matkaan 15 sekunnin takamatkalta ja nousi jälleen kärkipaikalle 34 kilometriin tultaessa.

35 kilometrin kohdalla Niskanen teki nykäisyn ja lähti harventamaan kärkijoukkoa Burgstallin nousussa kovalla vedollaan. Norjalaiskolmikko Iversen, Holund ja Kläbo seurasi perässä, ja Bolshunov oli viidentenä.

Kuudennella kierroksella hiihtäjien kalustoa testasi myös Oberstdorfissa alkanut rännänsekainen sade.

Kuudennen kierroksen päätteeksi kärkikuusikosta Iversen, Bolshunov ja Holund menivät vaihtamaan sukset, mutta Niskanen, Kläbo ja Ruotsin Jens Burman jatkoivat kärkikolmikkona.

Kläbo ensimmäisenä maaliin, mutta suoritus hylättiin

39 kilometrissä sukset vaihtaneet kärkimiehet olivat saavuttaneet kärkikolmikon, ja seitsemän miestä oli kuuden sekunnin sisällä. Seuraavan kilometrin aikana Holund, Bolshunov ja Musgrave putosivat Iversenin, Kläbon, Niskasen ja Burmanin kärkinelikosta, mutta ryhmä oli brittia lukuun ottamatta jälleen yhdessä 41,5 kilometrissä ja Niskanen näytti kuudentena kuuden sekunnin päässä hieman väsyneeltä.

Seitsemännen kierroksen jälkeen 43,8 kilometrissä Niskanen oli Iversenin johtaman ryhmän kuudentena kolmen sekunnin päässä.

Viimeisellä kierroksella kärkikuusikon vauhti putosi, ja Krüger sekä Musgrave nousivat vielä mukaan kärkiryhmään, vaikka Krüger oli ennen päätöskierrosta jo 41 sekunnin päässä Iversenistä.

48. kilometrillä jälkeen neljän norjalaisen sekä Bolshunovin ryhmä irtosi kahdeksikosta, ja Burman, Niskanen ja Musgrave jäivät viimeisessä Burgstallin nousussa.

50 kilometrin maailmanmestaruus ratkesi dramaattisesti loppusuoralla: Kläbo ja Bolshunov kolaroivat – venäläistähti itki pettymyksestä

Ratkaisu jäi lopulta loppusuoralle, jonne Bolshunov ryntäsi ensimmäisenä. Kläbo seurasi ja ohitti Venäjän hiihtoliiton edustajan, joka yritti ahdistaa norjalaista ladun reunaan. Kaksikko osui toisiinsa ja Bolshunovin sauva katkesi.

Tuomarineuvosto tulkitsi Kläbon tilanteessa syylliseksi, ja MM-kulta kuninkuusmatkalla vaihtui hylkäykseen. Krüger nousi pronssille, Holund neljänneksi ja Burman oli lopussa vielä Niskasta vahvempi.

Uutista päivitetty kello 17.13: lisätty tieto Kläbon hylkäyksestä ja muuttuneista sijoituksista.

Uutista päivitetty kello 17.37: lisätty tieto Norjan hylätystä protestista ja Venäjän hiihtoliiton protestista.

Lue myös:

"Minulla tökki pito" – Iivo Niskanen paiskoi sukset maalissa MM-pettymyksen jälkeen, katso kuinka Niskanen antoi kovasanaista palautetta huollolle kesken kisan

Oberstdorfin MM-kisat päättyivät dramaattisiin käänteisiin – Yle Urheilu seurasi tapahtumia

Suosittelemme sinulle