Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Minulla tökki pito" – Iivo Niskanen paiskoi sukset maalissa MM-pettymyksen jälkeen, katso kuinka Niskanen antoi kovasanaista palautetta huollolle kesken kisan

Iivo Niskanen kävi todella kuumana huoltajille Oberstdorfin MM-kisojen päätösmatkalla.

Iivo Niskanen tulistui huoltajille – ei kuullut neuvoja suksien vaihtoa varten
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin MM-kisoissa nähtiin draamaa päätösmatkalla 50 kilometrin kilpailussa, kun hiihtäjät rupesivat valmistautumaan suksien vaihtoon 30 kilometrin tietämillä. Iivo Niskanen huusi raivoisasti suomalaisille ladun varressa, kun ei kuullut huoltajien ohjeita.

– Sanokaa numero. Ykkönen vai kakkonen? Niskanen huusi voimasanalla höystettynä.

50 kilometrin kilpailussa sukset saa vaihtaa kerran ja se on tärkeä taktinen elementti. Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan Niskanen oli aiemmin huutanut huoltajille, että "eri pito, sama luisto."

– Vaihdettavissa suksissa voi olla kahta eri pitoa ja mahdollisesti kahta eri luistoa. Voi olla myös samanlainen tälli kuin ensimmäisessä suksiparissa. Toinen vaihtoehto voi olla sama luisto ja eri pito. Niskanen ei tiedä, kummassa parissa oikea vaihtoehto on. Huoltomiesten pitää selvittää tämä pikaisesti, Jauhojärvi selvitti Niskasen raivoa.

Niskanen vaihtoi sukset ja putosi kärjestä 13. sijalle. Niskanen oli 31,3 kilometrin kohdalla 14 sekuntia perässä samoilla suksilla jatkanutta Aleksandr Bolshunovia. Niskasen sukset lipsuivat heti vaihdon jälkeen. Hän alkoi raivota vaihdon jälkeen huoltomiehille jälleen kerran.

– Ei kuullut mitään. Tajuatteko te? Niskanen huusi raivokkaasti.

Seuraavan kierroksen jälkeen myös muut kärkinnimet, kuten Venäjän hiihtoliiton Aleksandr Bolshunov ja Norjan Hans Christer Holund kävivät vaihtamassa sukset. Niskanen pääsi jälleen kärkijoukkoon. Viimeistä edellisellä kierroksella alkoi muodostua selvä kärkikuusikko. Niskasen, Bolshunovin ja Holundin lisäksi ryhmässä olivat Ruotsin Jens Burman, Norjan Emil Iversen sekä Johannes Hösflot Kläbo.

Lopussa kärkijoukkoon tuli vielä Norjan Simen Hegstad Krüger ja Ison-Britannian Andrew Musgrave.

Niskanen taipui MM-mitalikamppailussa jo etukäteen ajatellussa ratkaisukohdassa viimeisessä isossa nousussa. Kläbo, Iversen, Krüger ja Bolshunov karkasivat muilta. Niskanen jäi vielä Holundin ja Burmanin taakse kuudenneksi lopputuloksissa. Niskanen nousi pykälällä kilpailun jälkeen, kun Kläbo hylättiin estettyään Bolshunovia loppusuoralla.

Iivo Niskanen hyytyi suureen nousuun 50 km:n MM-mitalikamppailussa – paiskoi suksiaan maalissa

Niskanen paiskoi pettymyksen jäljiltä vielä suksensa maahan maalissa. Iivo Niskasen loppureaktion voi katsoa yllä olevalta videolta.

– Minulla tökki pito aika paljon toisella suksella. Jotain siinä oli käynyt. Ne olivat keskeltä ihan jäässä, Niskanen sanoi Yle Urheilun haastattelussa kisan jälkeen.

Niskanen sanoi, että oli kuullut lopulta käsketyn suksivaihtoehdon vaikeuksista huolimatta.

Pettynyt suomalaistähti oli hyvin vähäsanainen kilpailun jälkeen. Niskasen mukaan ei voinut sanoa, kaatuiko MM-mitalitaisto suksien vaihtoon.

– Harmittaa, Niskanen tiivisti tunnelmat.

Päivitetty kello 18.32. Niskasen loppusijoitus muutettu kuudeneksi Kläbon hylkäyksen jälkeen.

Tulospalvelu:

Lue lisää:

Näin Suomen huoltopäällikkö selitti Iivo Niskasen 50 kilometrillä raivostuttaneita suksiongelmia: "Epäonnistumisen piikkiin en laita"

Iivo Niskasen raivoisat eleet paljastivat enemmän kuin sanat – Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila avaavat, miten Suomen ykköstähden mitalisauma kaatui

Dramaattinen käänne! MM-kultaa voittanut Kläbo hylättiin loppusuorakolarin takia, Iivo Niskanen nousi kuudenneksi

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

Iivo Niskasen MM-kultajahti on teräsmiesten trilleri, jossa yksi pieni virhe voi muuttaa kaiken – tästä on kyse hiihdon kuninkuusmatkassa

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Suosittelemme sinulle