Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iivo Niskasen raivoisat eleet paljastivat enemmän kuin sanat – Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila avaavat, miten Suomen ykköstähden mitalisauma kaatui

Iivo Niskanen jäi kuudenneksi dramaattisten vaiheiden jälkeen päämatkallaan Oberstdorfin MM-kisoissa.

Iivo Niskanen 50 kilometrin kilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa.
Iivo Niskanen joutui pettymään Oberstdorfin 50 kilometrin kilpailussa. Kuva: 2021 Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Iivo Niskanen lähti kamppailemaan maailmanmestaruudesta 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun Oberstdorfin MM-kisoissa. Niskanen voitti olympiakultaa 2018, kun kilpailu oli edellisen kerran arvokisaohjelmassa perinteisellä.

Sunnuntain kilpailussa Niskasella oli kuitenkin ongelmia suksien kanssa. Hän jäi kärkinimistä viimeisessä nousussa ja oli lopputuloksissa kuudes, kun MM-kultaan hiihtänyt Norjan Johannes Hösflot Kläbo hylättiin. Kläbo menetti ykkössijansa Emil Iversenille.

Niskanen oli päätösmatkan jälkeen äärimmäisen pettynyt mies. Hän myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että hänellä oli kalusto-ongelmia. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi totesikin, että hän haluaisi olla kärpäsenä katossa, kun Niskanen saapuu huoltorekkaan.

– Kuten nähtiin vaihdosta, niin Iivon sukset tökkivät tosi paljon monellakin työnnöllä ja hän oli alussa mennä nokalleenkin. Haluaisin kuulla ne keskustelut, mitä huollon ja Iivon välillä käydään. Mitä epäselvyyttä siellä on ollut, onko onnistuttu vai epäonnistuttu, Jauhojärvi sanoi.

Iivo Niskanen tulistui huoltajille – ei kuullut neuvoja suksien vaihtoa varten

Niskanen oli hyvin vähäpuheinen Ylen haastattelussa heti kilpailun jälkeen. Niskanen ei osannut sanoa, kaatuiko MM-mitalitaistelu suksien vaihtoon. Toinen Yle Urheilun maastohiihtoasiantuntija Kalle Lassila uskoi, että Niskanen ei halunnut puida ihan koko jälkipyykkiä julkisesti.

– Välineisiin liittyvät asiat käydään huoltoryhmän kanssa yhdessä läpi. Mietitään, mistä välineongelmat ovat johtuneet. Keskusteluissa on mukana samalla realiteetti, että välineet eivät aina onnistu, vaikka kaikki yrittäisivät ja tekisivät parhaansa, Lassila sanoi.

Lassila muistuttaa, että urhelijalle välineongelmat tuntuvat varmasti isolta asialta ja tragedialta, jos ne ovat urheilijan mielestä vaikuttaneet lopputulokseen.

– Samalla välineongelmat ovat osa lajia. Näin voi käydä ja yhdessä käydään läpi syyt ongelmiin. Se kuuluu ammattimaiseen toimintaan, Lassila sanoo.

Niskanen sanoi Yle Urheilun haastattelussa, että suksien vaihdon jälkeen toinen suksipari tökki.

– Pito oli erittäin tökkivä suksien vaihdon jälkeen. Kysymys kuuluukin, oliko pitotälli oikea ja sopiva. Toimiko se luiston puolesta hyvin suksien vaihdon jälkeen? Lassila sanoi.

Iivo Niskanen hyytyi suureen nousuun 50 km:n MM-mitalikamppailussa – paiskoi suksiaan maalissa

Niskanen kävi todella kuumana huoltajille ennen suksien vaihtoa, kun hän ei kuullut ladulle neuvoja suksiparien valintaan. Hän huusi ja kysyi voimasanoin höystettynä, minkä suksiparin ottaa kahdesta vaihtoehdosta. Vielä suksien vaihdon jälkeen Niskanen avautui, että ei kuullut ohjeita.

Lassilan mukaan tilanne on normaali, kun kesken kilpailun tunteet ovat pinnassa. Asiantuntija ei usko, että kukaan ottaisi tilannetta henkilökohtaisesti.

– Iivo halusi varmasti apua ja ohjeita, kumman suksen ottaisi vaihdossa. Kielenkäyttö ja kierrokset saattavat kuulostaa kotisohville karkealta, mutta kilpailussa taistellaan väsymystä vastaan. Halutaan vain saada viesti perille.

Lue lisää:

"Minulla tökki pito" – Iivo Niskanen paiskoi sukset maalissa MM-pettymyksen jälkeen, katso kuinka Niskanen antoi kovasanaista palautetta huollolle kesken kisan

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

Näin Suomen huoltopäällikkö selitti Iivo Niskasen 50 kilometrillä raivostuttaneita suksiongelmia: "Epäonnistumisen piikkiin en laita"

"Tyhmintä, mitä olen nähnyt" – norjalaislegenda piti MM-kullan menettäneen Kläbon hylkäämistä skandaalina

Suosittelemme sinulle