Hyppää sisältöön

Näin Suomen huoltopäällikkö selitti Iivo Niskasen 50 kilometrillä raivostuttaneita suksiongelmia: "Epäonnistumisen piikkiin en laita"

Iivo Niskasella oli vaikeuksia pidon kanssa 50 kilometrin kilpailussa. Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgårdin mukaan Niskasen toiset sukset eivät olleet optimaaliset.

Iivo Niskanen suksienvaihdossa.
Kimmo Porttila,
Henri Pitkänen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Iivo Niskasen 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-kilpailu sai vaikean käänteen 31 kilometrin jälkeen, kun suomalaisässä kävi vaihtamassa sukset. Niskasella oli ennen vaihtoa vaikeuksia saada tietoa, kumman varikolla odottaneista pareista hän valitsee ja lisäksi alle laitettu pari ei lopulta ollut toimiva.

Niskanen valitteli, että pito jäätyi ja hän paiskoi suksiaan maalissa kovakouraisesti. Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi, että Niskasen suksia pohdittiin pitkään.

– Siinä oli varmasti se syy, miksi Iivon pää kääntyi useampaan kertaan.

– Teimme sen päätöksen, että mennään vähän ottavammalla pidolla, jossa on sama pito, mutta vähän enemmän liisteriä. Se oli ehkä vähän pehmeämpi pari ja se oli ehkä vähän vettynyt varikolla. Etenkin kun Iivo tasatyönsi, luisto ei ollut optimaalinen.

Iivo Niskanen pettyneen näköisenä maalissa 50 kilometrin perinteisen jälkeen Oberstdorfin MM-kisoissa.
Niskanen raivosi maalissa ja paiskoi suksiaan. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

"Olisi ollut kiva saada nappisuoritus"

Norrgård korosti, että Niskanen otti epäselvyyksistä huolimatta lopulta oikean parin. Juho Mikkonen oli käynyt vaihtamassa sukset aiemmin, ja hänen kokemuksistaan otettiin apua myös Niskaselle.

– Iivo itse sanoi jossain vaiheessa, että pito alkaa hyytyä. Oli selvää, että vaihto piti tehdä, ja katsoimme, mitä Juho oli tehnyt. Hän oli ottanut pitävämmän parin, ja palaute oli, että pito ainakin toimii. Siksi menimme vähän ottavammalla parilla, Norrgård sanoi.

– Harmittaa, että se ensimmäinen pari taisi toimia, ainakin luisto oli toimi siinä. Kun suksi rupesi lipsumaan, on pakko tehdä päätöksiä ja kun mieskin väsyy, pitää miettiä, paljonko mies haluaa sitä pitoa.

Noin 35 kilometrin kohdalla Oberstdorfissa alkoi sataa myös rännänsekaista sadetta, joka hankaloitti suksien toimivuutta. Sukset piti viedä varikolle jo ennen kisaa, ja vaihtoja sai tehdä tämän kauden säännöillä vain yhden.

Norrgård koki tuoreeltaan kisan jälkeen, ettei hyvin kisoissa onnistunut Suomen huoltojoukkue epäonnistunut tänäänkään.

– Epäonnistumisen piikkiin en laita, mutta olisi ollut kiva saada nappisuoritus tähän loppuunkin. Luiston kanssa kaikki meni hyvin.

– Vähän mietitytti, kun keli muuttui, eikä saanut enää vaihtaa suksia, että saa nähdä minkälaista tunnin päästä on.

Lue myös:

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

"Minulla tökki pito" – Iivo Niskanen paiskoi sukset maalissa MM-pettymyksen jälkeen, katso kuinka Niskanen antoi kovasanaista palautetta huollolle kesken kisan

Dramaattinen käänne! MM-kultaa voittanut Kläbo hylättiin loppusuorakolarin takia, Iivo Niskanen nousi kuudenneksi

Suosittelemme sinulle