Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

Katso 50 kilometrin kilpailun kohuttu loppuratkaisu tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Kläbo ja Bolshunov kolaroivat – venäläistähti itki pettymyksestä
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Hiihdon MM-kisojen päätösmatka päättyi dramaattisesti. Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli ladulla nopein 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa, mutta kultamitali vietiin häneltä ennen palkintojenjakoa.

Kläbo taisteli loppusuoralla kultamitalista Venäjän hiihtoliiton Aleksander Bolshunovia vastaan, kun Bolshunovin sauva katkesi kiperässä tilanteessa. Norjan Emil Iversen nousi Bolshunovin ohi toiseksi.

Bolshunov ryntäsi loppusuoralle ensimmäisenä. Kläbo seurasi ja ohitti Venäjän hiihtoliiton edustajan, joka yritti ahdistaa norjalaista ladun reunaan. Kaksikko osui toisiinsa ja Bolshunovin sauva katkesi. Tuomarineuvosto katsoi, että Kläbo esti Bolshunovia tilanteessa.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihdon kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kertoi Yle Urheilulle, että Kläbon ja Bolshunovin tilanteen tutkiminen kesti tovin, koska oikeiden ja tarpeeksi aikaisten hidastuskuvien saamisessa meni aikaa.

– Meillä oli kolme urheilijaa tulossa viimeiseen mutkaan ennen loppusuoraa. Bolshunovilla oli oikeus valita linja. Kläbo tuli takaa ja yritti ohittaa oikealta. Hänellä ei ollut luonnollisesti tarpeeksi tilaa, jotta olisi voinut välttää kontaktin. Säännöt ovat selvät: Vastuu on ohittajalla. Siksi annoimme rangaistuksen Kläbolle, Mignerey selvitti.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan näkemys tilanteesta oli samanlainen kuin Mignereylla.

– Kläbon olisi siis pitänyt päästä kokonaan ohi ilman, että hän häiritsee Bolshunovia ja samalla Bolshunovin täytyy mennä sitä linjaa, minkä hän on valinnut, Lassila selitti.

Katso 50 kilometrin hiihdon mielenkiintoinen palkintojenjako!

Venäjä ja Norja jättivät protestin

Kläbon suoritus hylättiin. Norja jätti tuomarineuvoston päätöksestä protestin, joka ei mennyt läpi.

Kolmanneksi jäänyt Bolshunov kyynelehti maalissa loppuratkaisun jälkeen. Myös Venäjän hiihtoliitto jätti tilanteesta protestin. Venäläiset vaativat Bolshunoville kultamitalia. Pettynyt Bolshunov ei ottanut vastaan hopeamitaliaan palkintojenjaossa.

Mignreyn mukaan tulokset ovat tällä erää lopulliset: Norjan ja Venäjän protestit on käsitelty. Mignereyn mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia. Kilpailupäällikön mukaan tällaisessa tilanteessa sijoitusta ei voi vaihtaa. Norjan tilanne on sen sijaan vielä auki.

– Norjalla on 48 tuntia aikaa virallisen päätöksen julkaisemisesta tehdä valitus. Jos he tekevät sen, erillinen valituskomitea käsittelee asian. Se on ihan eri tuomaristo kuin täällä kilpailupaikalla, Mignerey kertoi.

MM-kisat päättyivät joka tapauksessa norjalaisjuhliin, sillä Emil Iversen nousi maailmanmestariksi Kläbon hylkäyksen jälkeen. Bolshunov otti hopeaa ja Norjan Simen Hegstad Krüger.

Suomen Iivo Niskanen nousi tuloslistalla kuudenneksi.

Päivitetty klo 18.22. Lisätty Pierre Mignereyn kommentit.

Lue myös:

Tästä syystä Kläbo hylättiin – Kalle Lassila selittää, mistä kuohuttavassa loppusuoran tilanteessa on kyse

"Tyhmintä, mitä olen nähnyt" – norjalaislegenda piti MM-kullan menettäneen Kläbon hylkäämistä skandaalina

Dramaattinen käänne! MM-kultaa voittanut Kläbo hylättiin loppusuorakolarin takia, Iivo Niskanen nousi kuudenneksi

Oberstdorfin MM-kisat päättyivät dramaattisiin käänteisiin – Yle Urheilu seurasi tapahtumia

"Minulla tökki pito" – Iivo Niskanen paiskoi sukset maalissa MM-pettymyksen jälkeen, katso kuinka Niskanen antoi kovasanaista palautetta huollolle kesken kisan

Suosittelemme sinulle