Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tästä syystä Kläbo hylättiin – Kalle Lassila selittää, mistä kuohuttavassa loppusuoran tilanteessa on kyse

Johannes Hösflot Kläbon ja Aleksandr Bolshunovin kontakti 50 kilometrin kilpailun loppusuoralla herätti voimakkaita tunteita.

Aleksandr Bolshunovin sauva katkeaa loppusuoralla 50 kilometrillä.
Johannes Höstflot Kläbo ja Aleksandr Bolshunov ottivat kontaktia loppusuoralla. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin MM-kisojen päätösmatka päättyi dramaattisesti, kun Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunov ottivat kontaktia loppusuoralla. Bolshunovin sauva katkesi tilanteessa.

Bolshunov ja Kläbo pyrkivät lopputaistelussa samalle ladulle.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila selvitti Urheilustudiossa, mitä asioita tuomarineuvosto arvioi tilanteessa. Estikö Bolshunov Kläboa vai kiilasiko Kläbo Bolshunovin tielle?

– Jos Bolshunov tulee ensimmäisenä loppusuoralle, hänellä on oikeus valita latu, mihin hän menee. Kysymys tässä on, onko hän menossa ladulle hiihtämään vai meneekö hän ladun oikealle puolelle omassa suunnassa, jotta pystyisi estämään Kläboa, Lassila sanoi.

Kun hiihdetään perinteisellä, jolloin loppusuoralla on ladut, myös latujen ulkopuolella on hieman tilaa. Lassila uskoo, että Kläbo laski varmasti sen varaan, että hän pystyy tulemaan latujen ulkopuolelta Bolshunovin ohi.

– Oliko se tarkoituksenmukaista vai vahinko, että Bolshunov ei osunut siihen latuun ja välineet osuivat yhteen? Oliko Bolshunovin tarkoituksena ainoastaan valita latu vai pyrkikö hän omalla linjallaan estämään Kläboa, eikä mennyt suoraan ladulle? Tätä on vaikea arvioida.

Kläbo ja Bolshunov kolaroivat – venäläistähti itki pettymyksestä

Tilanteen voi katsoa ylläolevalta videolta.

Lassila muistuttaa, että ohittavalla osapuolella on velvollisuus pystyä viemään ohitus loppuun saakka ilman, että hän häiritsee ohitettavaa hiihtäjää.

– Kläbon olisi siis pitänyt päästä kokonaan ohi ilman, että hän häiritsee Bolshunovia ja samalla Bolshunovin täytyy mennä sitä linjaa, minkä hän on valinnut.

Kisan tuomarineuvosto katsoi Kläbon häirinneen Bolshunovia ja hänen suorituksensa hylättiin. Norja teki asiasta protestin. Lassilan mukaan tuomarineuvoston tulkinta on siis ollut se, että Bolshunov pitää omaa linjaansa, eikä muuta omaa linjaansa kohti latua.

– Kläbo on tekemässä ohitusta, mutta ei pysty tehdä sitä osumatta Bolshunoviin. Kläbo ei siis pystynyt hoitamaan sitä velvollisuutta, mikä säännöissä on.

Hiihdossa on tällä kaudella nyt nähty kaksi vastaavaa tapausta, jossa loppusuoralla tulee ratkaiseva tilanne ja jossa sääntöjen tulkinta on erittäin tiukka ja hankalaa. Oberstdorfin 50 kilometrin kisan lisäksi Lahden maailmancupissa miesten viestissä Joni Mäki ja Boshunov kolaroivat. Lassilan mukaan suurin ero Oberstdorfin ja Lahden välillä oli hiihtotapa.

– Lahdessa Joni Mäki tuli edellä ja hän valitsi kaistan. Silloin kun luistellaan, käytetään koko kaista. Silloin Bolshunov tuli takaa ja hän tuli takaa samalle kaistalle, johon ei enää tietenkään pääse.

Lue myös:

Mitä draamaa! Tuomarineuvosto vei MM-kullan Kläbolta – kilpailupäällikön mukaan Bolshunov ei voi saada kultamitalia

Dramaattinen käänne! MM-kultaa voittanut Kläbo hylättiin loppusuorakolarin takia, Iivo Niskanen nousi kuudenneksi

Oberstdorfin MM-kisat päättyivät dramaattisiin käänteisiin – Yle Urheilu seurasi tapahtumia

Suosittelemme sinulle