Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Herranjestas, tämä on aivan mahtavaa" – Käsittämätön suomalaisilta! Lotta Kemppinen EM-hopealle, Ella Junnilalle pronssia SE-tuloksella

Kemppisen aika 60 metrin loppukilpailussa oli 7,22. Myös korkeushyppääjä Ella Junnila ylsi mitaleille, kun hän oli uudella Suomen ennätyksellä kolmas.

Lotta Kemppinen mitali
Lotta Kemppinen oli onnensa kukkuloilla voitettuaan ensimmäisissä arvokisoissaan EM-hopeaa. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lotta Kemppinen toi Suomelle toisen mitalin EM-halliyleisurheilussa Torunissa, Puolassa. Kemppinen juoksi 60 metrillä toiseksi ajalla 7,22 sunnuntain finaalissa.

Kisan voitti Sveitsin Ajla Del Ponte maailman kärkiajalla 7,03. Kemppinen nappasi hopeansa niukasti, sillä kolmanneksi sijoittunut Hollannin Jamile Samuel juoksi Kemppisen kanssa saman ajan 7,22.

– Tämä oli ihan super, olen tosi onnellinen ja tämä oli huippudebyytti. Parempaa ei olisi voinut toivoa. Tuntui, että sain hyvän lähdön ja pääsin Ajlan imussa menemään kovaa ja ajattelin, että minulla on mitalimahdollisuudet, Kemppinen riemuitsi puhelimitse Torunista.

– Juoksin niin kovaa viivalle kuin pääsin ja odotin vain mitalisteja. Siellä oli oma nimi. Herranjestas, tämä on aivan mahtavaa.

Katso Lotta Kemppisen mieletön EM-hopeajuoksu!

Kemppinen on ollut tänä talvena sisäradoilla huippuvireessä, mutta mitali oli silti pieni yllätys. Kemppinen, 22, osallistui Puolassa uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Toisaalta Kemppisen tämän talven ennätyksellä 7,16 EM-mitalia osattiin odottaa.

Itse sankarille hopea oli todella suuri yllätys.

– En olisi uskonut hopeaan, pronssiin ehkä, mutten hopeaan koskaan. Ilmeisen tiukkaa oli tuo mitalitaistelu.

Kemppisellä on ollut vaikeita vuosia loukkaantumisten kanssa, mutta nyt nousukunto sai palkintonsa EM-mitalin muodossa.

– Monta vuotta olen tehnyt hyvin töitä, ja nyt saa vihdoin palkinnon siitä kaikesta työstä, mitä on tehty. Tästä on tosi hyvä jatkaa kesää kohti.

– Olemme oppineet, mikä rytmitys toimii minulle ja ollaan pystytty keskittymään siihen, että lähtö paranee. Terve treenikausi toisensa perään on päästy rakentamaan edellisen pohjalle, ja kyllä se sitten näkyy.

Suomalaisnainen oli viimeksi juossut EM-mitaleille hallissa vuonna 1989, kun Sisko Hanhijoki oli pronssilla.

Junnilalla sanaton fiilis

Ella Junnila, 22, saavutti sunnuntaina Kemppisen tavoin EM-mitalin. Junnila voitti korkeushypyssä pronssia tuloksella 196. Tulos on Suomen ennätys ja ylittää Tokion olympiarajan.

Junnilan mitalin kannalta merkittävä hetki oli, kun hän pystyi kolmannella yrityksellään ylittämään korkeuden 194. Uusi Suomen ennätys 196 meni yli ensimmäisellä yrityksellä.

Junnila oli ikionnellinen kilpailun jälkeen.

– Päässä ei pyöri oikein mitään, se kumisee tyhjyyttä. Tämä on jotain sellaista, mistä olen haaveillut ja mitä olen tavoitellut jo todella pitkään. Ihan sanaton fiilis, Junnila riemuitsi.

Ella Junnila teki uuden Suomen ennätyksen ja Tokion olympiarajan – tämä ylitys toi EM-pronssia

Junnila yritti vielä kolme kertaa korkeudesta 198, mutta ei päässyt yli. Se ei kuitenkaan jäänyt painamaan mieltä uran huippuhetken äärellä.

– Ei olisi voinut paljoa paremmin mennä. Vaikka jonkun mielestä olisi ehkä voinutkin, mulle on ihan se ja sama. Olen ääriäni myöten onnellinen tästä tuloksesta. Tietenkin olisi voinut hypätä vielä korkeammalta, mutta jätetään se seuraaviin kinkereihin.

Kahden 194:stä koetun pudotuksen jälkeen mieli pysyi tyynenä, ja hermojenhallintaa hehkutti myös Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja. Junnila sanoo olevansa siinä kunnossa, että uskoi ylittävänsä korkeuden vaikka sitten kolmannellaan.

– Ei siinä mitään hirveän spesifejä ajatuksia käyty läpi. Sellaista itsepuhelua ja itsensävakuuttelua, kun tiesin olevani siinä kunnossa, että pääsen yli.

– Ensimmäinen hyppy 194:stä oli ihan hyvä yritys, jossa nousut riittivät, mutta se putosi hieman päälle. Seuraavassa kiirehdin ilmaliikkeiden kanssa, ja se tuli sen takia alas. Viimeisellä vain totesin, että yli on mentävä ja niinhän siitä mentiin.

196 ylittyi ensimmäisellä. Olympiarajan ylittäneessä SE-hypyssä kaikki natsasi kohdalleen.

– En tiedä, oliko se uran paras hyppy, mutta perkeleen hyvä se kyllä oli. Vauhdin rakenne ja ponnistuspaikka olivat tosi hyviä, siinä oli tilaa nousta ja ilmaliikkeet olivat oikea-aikaisia. Se oli tosi hyvä hyppy.

Ella Junnila voitti EM-pronssia korkeushypyssä Torunissa.
Ella Junnilalle EM-mitali oli pitkään jahdattu tavoite, joka toteutui. Kuva: 2021 Getty Images

Ennen hallikautta Junnila oli epävarma kunnostaan, sillä hän kertoi helmikuun alussa selkävaivoistaan, joita on kuntoutettu. Silti harjoituskausi on sujunut hyvin, ja harjoituksia on jäänyt väliin koko syksynä vain kaksi.

Junnilan äiti, pituushypyn SE-nainen Ringa Ropo voitti EM-hallipronssia vuonna 1989, ja nyt mitalisteja on perheessä kaksi. Äidiltä oli tullut tsemppiviesti, mutta ilmassa on ollut kisan alla myös jännitystä.

– Totta kai sieltä tuli tsempit, mutta häntä on jännittänyt suunnilleen maanantaista lähtien, eikä olla käyty kovin pitkiä puheluita. Olen onnellinen äidin puolesta, että hänellä on sellainen mitali, mutta kyllä tämä vain tuntuu tosi hyvältä, että mullakin on, Junnila herkistyi.

Koska olympiaraja on nyt saavutettu, Junnila voi lähteä jatkamaan kautta rennommin mielin. Seuraavaksi harjoittelussa palataan perusasioihin.

– Olympiarajaa ei tarvitse miettiä, vaan se tuli nyt. Nyt ryhdytään parantelemaan peruspohjia, jotta pystytään hyppäämään pidempiä kisoja ja korkeammalta.

Suomi voitti EM-hallikisoissa kolme mitalia. Suomen ensimmäisen mitalin EM-hallikisoissa nappasi pituushyppääjä Kristian Pulli, joka saavutti pronssia perjantaina.

Uutista päivitetty kello 21.37: lisätty Junnilan kommentit.

Lue myös:

Jättipotti suomalaiselle yleisurheilulle! 2000-luvun ylivoimaisesti paras saldo EM-kisoista – asiantuntija hehkuttaa Ella Junnilan kovapäistä temppua

Katso Lotta Kemppisen mieletön EM-hopeajuoksu – edellinen naisten pikajuoksumitali yli 30 vuoden takaa

EM-pronssimitalisti Ella Junnila teki Suomen ennätyksen ja Tokion olympiarajan – katso upea ennätyshyppy!

EM-mitalisti Lotta Kemppinen nousi huipulle valmennusryhmien ulkopuolelta – todellinen monilahjakkuus hurmaa myös pianonsoitollaan: "Voiko kaikessa olla noin hyvä"

Katso tallenne yleisurheilun EM-hallien suomalaisjuhlasta – Lotta Kemppinen ja Ella Junnila saivat EM-mitalit palkintojenjaossa

Suosittelemme