Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jättipotti suomalaiselle yleisurheilulle! 2000-luvun ylivoimaisesti paras saldo EM-kisoista – asiantuntija hehkuttaa Ella Junnilan kovapäistä temppua

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja sanoo, että suomalaisten historiallisen kovat suoritukset EM-hallikisoissa lupaavat hyvää suomalaisen yleisurheilun tulevaisuudelle.

Ella Junnila mitali
Ella Junnila kesti upeasti paineet korkeuden EM-hallifinaalissa ja selvitti tiensä pronssille uudella SE-tuloksella. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolme mitalia ja viisi pistesijaa. Suomalaisten ällistyttävän kova suoritus yleisurheilun EM-hallikisoissa Torunissa teki suuren vaikutuksen Yle Urheilun asiantuntijaan Tuomas Rajaan.

Kun edellinen 2000-luvun ennätys hallikisoista oli ollut vuoden 2000 yksi Timo Aaltosen kuulakulta ja neljä pistesijaa, ennätyksellisen suuri 19 urheilijan sinivalkoinen joukkue löi Puolassa vanhat suoritukset heittämällä laudalta.

Suomalaiset ovat rikkoneet yksi toisensa perään halliennätyksiä talven aikana, ja Rajan mukaan taustalla on yksiselitteisesti laadukas ja ehjä harjoittelu.

– Meillä on ollut lahjakkaita ikäluokkia, jotka vaativat ehjiä harjoitusvuosia. Nyt ne poikivat tulosta näinkin hienolla tavalla. Menestys vaatii terveyttä ja hyviä valmentajia. Suomessa on paljon hyviä valmentajia, eikä siinä sen ihmeellisempää ole.

– Liikuntahallit ovat onneksi olleet auki korona-aikanakin, ja harjoittelu on ollut mahdollista meidän kärkiurheilijoille.

Kristian Pulli hyppäsi perjantaina EM-pronssia uudella halli-SE:llä 824, ja 60 metrin hopeaa ajalla 7,22 napannut Lotta Kemppinen sekä korkeuspronssille Suomen ennätyksellä 196 yltänyt Ella Junnila täydensivät suomalaisten mitalisaldon. Lisäksi Nooralotta Neziri jäi 60 metrin aidoissa mitalista vain sadaosan.

Kemppisen 60 metrin mitali on historiallinen, sillä se on ensimmäinen suomalaisnaisen sileillä matkoilla juoksema kulta- tai hopeamitali. Edelliset naisten halli-EM-mitalit olivat 32 vuoden takaa, kun Sisko Hanhijoki juoksi Haagissa 60 metrillä pronssia ja Ella Junnilan äiti Ringa Ropo hyppäsi pronssille pituudessa.

Kemppinen oli 14-vuotiaana jo mukana Kalevan kisojen finaalissa, mutta vuosien varrella ilmenneet jalkavaivat hidastivat kehitystä. Nyt ehjät treenikaudet ovat tuottaneet tulosta, ja Kemppinen juoksi aiemmin hallissa jo SE-ajan 7,16.

– Toki hänet on tiedetty aina lahjakkaaksi. Kun jalkaongelmat on saatu selätettyä ja hän on saanut terveitä harjoitusvuosia, ne ovat tuottaneet tuloksia. Taustalla valmentaja Mervi Brandenburg, fysioterapeutti Peter Halén ja muu joukkue on huoltanut Lottaa siihen kuntoon, että nämä ehjät harjoitusvuodet ovat olleet mahdollisia.

"En ottaisi mitään arvoa mitaleilta pois"

Junnilalla oli korkeusfinaalissa tiukka paikka, kun korkeudesta 194 hänellä oli kaksi pudotusta alla. Hän kuitenkin kesti paineet kolmen ukrainalaishyppääjän puristuksessa hienosti, ylitti riman kolmannellaan ja pamautti heti perään uuden SE:n 196.

– Se oli erinomainen kisa Ellalta. Nimenomaan se on hienoa, että hallitset hermosi, etkä mieti pudotuksia ja sitä, että olet aikuisten arvokisoissa tavoittelemassa mitalia. Teet vain, mitä osaat parhaiten ja sen hän teki. Hän on äärimmäisen kovapäinen nuori nainen, Raja kehuu.

Suomalaisten viime vuodet eivät ole olleet mitalisadetta arvokisoissa, ja alakuloisten aikojen jälkeen mitalipotti on Rajan mukaan tärkeä koko suomalaiselle yleisurheiluperheelle. Saavutusten arvoa ei himmennä se, että kyseessä oli vain EM-hallikilpailu.

– Kyllä tämä antaa paljon. En ottaisi missään nimessä mitään arvoa mitaleilta pois, kun lähtee tutkimaan tarkemmin. Kristian Pullin 824 tuulettomassa kelissä yhdessä kovatasoimmista kisoista koskaan ei todellakaan ole mikään alennusmyyntimitali. Muutkin mitalit tehtiin erittäin kovilla ja laadukkailla suorituksilla.

Pulli ja Junnila rikkoivat samalla olympiarajat. Raja muistuttaa, että olympialaiset ovat eri tason kisat, mutta mahdollisuuksia on menestyä myös viiden renkaan kisoissa.

– Jos hyppää tuulettomassa kelissä 824, hyvän myötäisen avulla ollaan sellaisissa luvuissa, joita ei tarvitse hävetä myöskään olympialaisissa. Ellallakin oli vastassa aivan parhaat naiset, ja muun muassa Lontoon MM-hopeamitalisti Julija Levtshenko jäi taakse.

– Tokio on globaali ja monta astetta kovempi kisa, mutta se, että porukat tulevat tuolta kotiin kaikkien aikojen mitali- ja pistesaaliin kanssa puhuu omasta puolestaan hienoa yleisurheilun ilosanomaa, Raja tunnelmoi.

Lue myös:

EM-pronssimitalisti Ella Junnila teki Suomen ennätyksen ja Tokion olympiarajan – katso upea ennätyshyppy!

Katso Lotta Kemppisen mieletön EM-hopeajuoksu – edellinen naisten pikajuoksumitali yli 30 vuoden takaa

"Herranjestas, tämä on aivan mahtavaa" – Käsittämätön suomalaisilta! Lotta Kemppinen EM-hopealle, Ella Junnilalle pronssia SE-tuloksella

Nooralotta Neziri jäi neljänneksi 60 metrin EM-finaalissa – vain sadasosa erotti pronssimitalista: "Valehtelisin, jos sanoisin, ettei harmita"

Katso tallenne yleisurheilun EM-hallien suomalaisjuhlasta – Lotta Kemppinen ja Ella Junnila saivat EM-mitalit palkintojenjaossa

Näin suomalaiset suoriutuivat EM-hallien päätöspäivänä: Kemppinen ja Ella Junnila mitaleille

Katso suorana yleisurheilun EM-hallikisoja – edessä suomalaisittain huikea finaali-ilta

Suosittelemme