Hyppää sisältöön

Oikeus hylkäsi syytteen Pekka Katajan murhan yrityksestä mutta piti rikosta poliittisena – syyttäjä aikoo valittaa: "Vähän yllättävä päätös"

Aihetodisteista koostunut näyttö ei riittänyt tuomioon. Pekka Kataja: "Ei tämä hyvältä tunnu"

Selän takaa kuvattu mies oikeussalissa ja toinen kuva poliisinauhalla eristetystä ovesta jossa on myös vähän verta.
Vuonna 1979 syntynyt vastaaja on jyrkästi kiistänyt teon esitutkinnasta lähtien. Kuva: Simo Pitkänen / Yle, Poliisin esitutkintapöytäkirja. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Tuomas Rimpiläinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteen perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä. Päätöksen myötä syytetty vapautuu tutkintavankeudesta.

Vastaaja on esitutkinnasta lähtien kiistänyt osallisuuden tekoon.

  • Aamupäivällä 17. heinäkuuta 2020 kaksi miestä ilmestyi Pekka Katajan asunnolle Jämsänkoskella. Miehillä oli mukanaan paketti, jonka toinen miehistä väitti sisältävän lähetyksen perussuomalaisten puoluetoimistolta. 
  • Kataja avasi oven, jolloin miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Kataja sai päähänsä 20 iskua mahdollisesti vasarasta, ja hänen kallonsa murtui. 
  • Tekijät pakenivat paikalta. Käräjäoikeuden tänään antama tuomio tarkoittaa sitä, että ketään tekoon osallisista ei ole tunnistettu.

Murhan yrityksestä syytettiin vuonna 1979 syntynyttä tuusulalaismiestä. Syyttäjän vaihtoehtoisen syytteen mukaan vastaaja oli avunantaja murhan yrityksessä eikä toinen pahoinpitelijöistä. 

Käräjäoikeus hylkäsi myös tämän syytteen sekä syytteen törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Käräjäoikeuden ratkaisu on yksimielinen.

Vastaajan avustaja, asianajaja Ari Nieminen pitää käräjäoikeuden ratkaisua hyvin perusteltuna.

– Siinä on otettu huomioon kaikki esitetyt seikat. Hyvin perusteltu tuomio.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että syyttäjät harkitsevat valittamista. 

– Vähän yllättävä päätös, Appelsin sanoo. 

Pekka Kataja on päätökseen pettynyt. 

– Jokainen ymmärtää, että ei tämä hyvältä tunnu. Toivon, että syyttäjä valittaa, Kataja sanoo.

Motiivi todennäköisesti poliittinen

Pekka Kataja näyttää peukaloa
Pekka Kataja asian käsittelyn tauolla helmikuussa Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Käräjäoikeus piti tekoa todennäköisesti poliittisena. Teon tekijät jäivät selvittämättä. 

Käräjäoikeus huomauttaa tuomiossaan, että syyte perustui pitkälti aihetodisteille. Aihetodisteet ovat sellaisia todisteita, jotka viittavaat vastaajan syyllisyyteen epäsuorasti mutta eivät suoraan todista häntä syylliseksi. 

Käräjäoikeus pitää selvitettynä sitä, että rikos on tapahtunut Pekka Katajan esittämällä tavalla ja että tekijöitä oli kaksi. 

Käräjäoikeus pitää hyvin mahdollisena sitäkin, että vastaajalla oli antipatioita Pekka Katajaa kohtaan. Antipatioita oli kuitenkin käräjäoikeuden mukaan myös monilla muilla.

Torssosen ystävä ja poliittinen tukija

Merkittävin todiste syytettyä vastaan oli Pekka Katajan kimppuun hyökänneiltä miehiltä jäänyt valepostipaketti. Paketista löytyivät Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen ja vastaajan sormenjäljet.

Oikeuden mukaan miesten keskinäinen yhteys ja jaetut poliittiset intressit huomioiden on selvää, että "molemmat ovat olleet valmistelemassa samaa pakettia eikä tarkoituksena ole ollut konkreettiset postitustoimet". 

Vastaaja totesi oikeudessa, että hän on varmaankin käsitellyt pakettia joskus kauan sitten ehkä Tori.fi-kauppojen yhteydessä. 

Käräjäoikeus piti epäuskottavana sitä, että tekaistuun pakettiin olisi tullut vastaajan sormenjälkiä hänen kertomallaan tavalla.

Vastaaja on Torssosen ystävä ja poliittinen tukija.

Syyttäjien lähtökohtana jutussa oli, että vastaaja oli oma-aloitteisesti ryhtynyt suunnittelemaan ja toteuttamaan iskua Katajaa vastaan. 

Kataja oli vuosina 2018–2019 merkittävässä asemassa prosessissa, jossa Torssonen ensin syrjäytettiin eduskuntavaaliehdokkuudesta ja sitten erotettiin perussuomalaisesta puolueesta.

Ei luotettavaa tunnistusta

Syyttäjät pyrkivät valvontakameroiden kuvilla osoittamaan, että tekijät poistuivat tekopaikalta vastaajan autolla. Riittävää näyttöä tästä ei käräjäoikeuden mukaan esitetty.

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjän esittämää näyttöä on mahdollista tulkita myös muulla kuin syytteessä kuvatulla tavalla. Tämä johtuu siitä, että tekijöitä ei ole onnistuttu tunnistamaan eikä asiassa ole ollut muutakaan syyllisyyteen suoraan viittaavaa näyttöä. 

On siis mahdollista, että vastaaja oli kertomallaan tavalla kotonaan tapahtuma-aikaan.

Käräjäoikeuden mukaan näytön arvioinnin lopputulos on se, että vastaajan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily. Siksi syyte oli hylättävä. 

Historiallinen rikos jäi ratkaisematta

Oranssi FedEx-postituslaatikko.
Syyttäjällä on lukuisia niin sanottuja aihetodisteita, jotka eivät suoraan todista vastaajaa syylliseksi. Puolustuksen mukaan se pystyy kumoamaan kaikki syyttäjän väitteet.

Mukana suunnitelmassa oli käräjäoikeuden mukaan ainakin kaksi miestä. Koska syyte ainoata syytettyä vastaan hylättiin, rikos jää toistaiseksi selvittämättä.

Todistettua poliittisesti motivoitunutta murhayritystä ei ole Suomessa nähty sitten Lapuan liikkeen tekojen 1930-luvulla.

Päivitys 11.3.2021 klo 15.49: Tämä juttu oli päivittyvä uutisjuttu, johon on ensijulkaisun jälkeen lisätty tietoa tuomiosta.

Päivitys 11.3.2021 klo 16.15: Lisätty juttuun syyttäjän, puolustuksen ja Katajan kommentit.

Lue lisää:

Analyysi: Meillä on nyt käsissämme selvittämätön poliittinen murhayritys – miten ihmeessä kameraan tallentuneet tekijät pääsivät pakoon?

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies kiisti olevansa äärioikeistoa ja vähätteli rooliaan Torssosen tukiyhdistyksessä

Pekka Kataja oikeudessa: ”Kuului kova rusaus ja ajattelin, että nyt lähtee henki” – poliisin tekemä virhe vaikeutti tekijän tunnistamista

Suosittelemme sinulle