Hyppää sisältöön

Vaasalaisravintolakin sulkee ovensa jo kolmannen kerran vuoden sisällä – kolmen viikon sulku koettelee, mutta ei nujerra

Sulkutila sulkee myös Pohjanmaan alueen ravintolat. Yrittäjä Saku Railion yritykselle sulkutilalla on suuret vaikutukset.

Ravintolan tyhjä keittiö
Ravintola-alan yrittäjä Saku Railio Vaasasta sulkee ravintolansa jo kolmannen kerran vuoden sisällä. Toiminnan katkaisemisella määräajaksi on yritykselle iso merkitys.
Terhi Varjonen

Saku Railio nostelee ravintola Bankin salin puolella tuoleja pöytien päälle Vaasassa. Paikkoja hieman siivoskellaan ja järjestellään, sillä kolmen viikon sulku alkaa.

Sululla on isoja vaikutuksia ravintolalle.

– Meillä myynti menee täysin seis. Määräys mikä määräys, mutta en ole tyytyväinen. Me ei laiteta ruuan ulosmyyntiä, sillä on nähty, että se on meille taloudellisesti kannattamatonta, sanoo Railio.

Kun ravintolan toiminta pysähtyy kolmeksi viikoksi, tarkoittaa se myös henkilöstön lomautusta.

– Se on tosi ikävää. Tässä on aika hurjaa vuotta vietetty ja tämä on jo kolmas kerta, kun tämä tapahtuu vuoden sisään. Alkaa olla jo too much!

Lue seuraavaksi: Suomi sulkeutuu alkuviikosta: joukkoliikennettä ryhdytään rajoittamaan sairaanhoitopiiri kerrallaan, ravintoloiden sulkeminen etenee

Katastrofaalinen vuosi

Railio kertoo, että henkilökohtaisista palkkatuloista on vähentynyt kolmasosa.

– Yrityksellä on ollut katastrofaalinen vuosi. Tilinpäätös ei ole vielä valmis, mutta viime vuonna tuli arviolta noin 150 000 – 200 000 euroa miinusta, kertoo Railio.

Ravintola Bank
Ravintola Bank sulki ovensa maanantaina. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Nyt alkava kolmen viikon sulku ei tilanneta tietenkään paranna. Railio pelkää, että ravintoloille on tulossa sulun jälkeen vielä muutakin.

– Niin kauan kuin rajat vuotavat, niin tilanne ei muutu. Tämä ehkä vähän hidastaa tartuntojen leviämistä, mutta pelkään todella, että ravintoloille tulee vielä lisäsanktioita, kieltoja ja toiminnan rajoittamisia. Muutama viikko sitten pohdittiin, että alkoholin myynti lopetettaisiin jo kello 18.

Se tietäisi Railioon mukaan käyntännössä iltamyynnin loppumista.

– Silloin pitäisi pärjätä lounaalla ja sillä me ei pärjätä. Tämä on kuin uisi vastavirtaan, mutta yritettävä on silti.

Hanskat pysyvät käsissä

Railio on ollut ravintola-alalla 25 vuotta. Hänellä on Vaasan Ravintolat -yhtiö, johon kuuluu muun muassa Vaasan keskustassa kaksi ravintolaa ja catering-palvelu.

Ravintoloitsija Saku Railio
Ravintoloitsija Saku Railio Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Henkilökuntaa on tällä hetkellä noin 20. Väkeä on ollut ennen koronaa kolmisenkymmentä. Railion mukaan Etelä-Suomessa on jo havaittavissa se, että väkeä lähtee pois alalta.

– Toivottavasti täällä väki pysyy alalla, sillä tulevaisuudessa on odotettavissa aika, jolloin ihmiset haluavat järjestää juhlia ja lähteä ravintoloihin. Silloin tarvitaan väkeä paljon, ennustaa Railio.

Hän itse ei ole aikeissa lyödä hanskoja tiskiin, vaikka korona-aika on ollut hankalaa.

– Tämä on elämäntyö. En osaisi kuvitella tekeväni mitään muuta!

Lue täältä lisää Ylen korona-aiheisia uutisia Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle