Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jos keilahallista löytyy ravintola, siellä ei saa enää keilata – yrittäjät ja harrastavat yllättyivät kiellosta: "Katastrofaalinen tilanne"

Valtioneuvoston uusi asetus kieltää tanssimisen ja karaoken laulamisen baareissa. Useat aluehallintovirastot näkevät, että keilailu on niihin verrattavissa olevaa toimintaa.

perttu jussila
Yrittäjien mielestä keilahalleja ei tulisi verrata baareihin, sillä ne ovat ensisijaisesti liikuntapaikkoja. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Emma Hinkula
Avaa Yle-sovelluksessa

Keilahalliyrittäjät ovat tiukassa paikassa valtioneuvoston uuden asetuksen kanssa, joka rajoittaa ravintoloissa tapahtuvaa toimintaa. Kansankielinen karaoke- ja tanssikielto vaikuttaa muun muassa Pohjois-Suomen keilahalleihin niin, että siellä ei saa keilata, jos paikassa on myös ravintolatoimintaa.

Asetus on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Yle tavoitteli myös muiden alueiden aluehallintovirastoja, joiden linja asian suhteen vaihtelee. Suurin osa aluehallintovirastoista ei ollut miettinyt keilailurajoituksia lainkaan ennen Ylen yhteydenottoja.

Etelä-Suomessa ja Lounais-Suomessa noudatetaan samaa linjaa kuin Pohjois-Suomessa. Lapin avin mukaan Lapissa kaikki keilahallit ovat sellaisia, joissa ravintolatoiminta voidaan rajata niin, että keilailutoimintaa ei tarvitse lopettaa.

Sen sijaan Itä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot eivät vielä edes osanneet sanoa, mitkä heidän linjauksensa asiasta ovat.

Keilailun jatkaminen voi johtaa hallin sulkemiseen

Se on monen keilahallin loppu, näin ajattelee Vuokatti Bowlingin johtaja Marko Lindeman. Hän kertoo, että se tuli täytenä yllätyksenä, että rajoitustoimet koskevat myös keilahalleja.

– Aluehallintovirastolta ei tullut mitään ilmoituksia. Koko asia tuli ihan puskista.

Oulun keilahallin johtaja Mikko Lahtela kertoo saaneensa tiedon keilailukiellosta viime viikon perjantaina. Hän yrittää ratkaista ongelman niin, että keilahalli saisi hetkeksi ravitsemusliikkeen leiman pois. Tällöin pääasiallinen tulonlähde, keilaus, saisi jatkua.

– Aville ei käy, että lopettaisimme anniskelun vain hetkeksi, kun meillä on anniskeluluvat ja ravitsemusliikkeen oikeudet. Toivottavasti tulkinta muuttuu.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alkoholiylitarkastaja Toni Latvamäki kertoo, että keilahalleille ei ole ilmoitettu rajoitustoimenpiteistä erikseen, koska virallista päätöstä keilaustoiminnan lopettamisesta ei erikseen tehty. Asetuksen tulkinta keilahallien osalta tehtiin kysyttäessä.

– Keilahalliyrittäjät ottivat yhteyttä itse aviin. Tein viime viikon perjantai-iltana pyynnöstä tulkinnan siitä, miten asetus heitä koskee, parhaani mukaan.

Latvamäki kertoo, että juristit kokoontuvat tänään keskustelemaan asiasta ja uusia linjauksia keilahallien osalta saattaa tulla.

Jos keilahallit jatkavat keilailutoimintaa kiellosta huolimatta, voidaan ne Latvamäen mukaan sulkea.

Yrittäjät: keilahalleja ei tulisi verrata baareihin

Myös muut Suomen keilahalliyrittäjät ovat yllättyneitä keilailukiellosta. Näin kertoo Maran keilahallityöryhmän jäsen Jari Ratia, joka toimii itsekin keilahalliyrittäjänä Espoossa.

Ratia sanoo, että keilahalliyrittäjät ymmärtävät hyvin sen, että hallit suljetaan sulkutilan ajaksi. Se yrittäjiä kuitenkin korpeaa, että keilailutoiminta olisi alhaalla kesäkuun loppuun saakka.

– Se on ihan katastrofaalinen tilanne.

Ratian mukaan keilahalleja ei missään nimessä pitäisi verrata baareihin, koska keilahalleissa vietetään aikaa omassa porukassa ja omalla radalla.

– Ei siellä tule samalla tavalla kontakteja kuin muissa ravintoloissa.

Harrastajatkin näreissään

Keilailuliiton toiminnanjohtaja Sami Järvilä kertoo keilailuharrastajien olevan järkyttyneitä siitä, jos harrastustoiminta laitetaan säppiin neljäksi kuukaudeksi.

– Keilailu on kilpaurheilulaji, ei pelkästään viihdettä. Huoli on suunnaton myös lasten ja nuorten harrastustoiminnan puolesta.

Keilailuliitto on Järvilän mukaan laittanut viestiä aviin ja sosiaali- ja terveysministeriöön asian tiimoilta. Järvilän mielestä ei ole oikein, jos keilahallin ajatellaan olevan vain ravintolan oheistoimintaa.

– Keilahallit ovat keilahalleja ja ravintolat ja kahvilat pääosin sivutoimintaa siellä. Liiton näkökulmasta keilahallit ovat liikuntapaikkoja, joissa ihmiset voivat harrastaa liikuntaa.

Järvilä kertoo, että koronan vuoksi keilahalleilla on ollut käytössä turvaohjeet viime vuodesta saakka ja ne ovat toimineet hyvin.

Lue myös: Elina Kallijärven Esson baarin laulaminen loppuu Kajaanissa ja niin käy monelle muullekin: "En tykkää" – katso viimeisen karaokeillan tunnelmat

Juttua korjattu 9.3. klo 16.55: Lisätty tieto, että avit saavat itse määritellä rajoitukset ja tieto alueista, joita rajoitukset koskevat.

Mitä ajatuksia keilahallien sulkeminen herättää? Aiheesta voi keskustella 10. maaliskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme