Hyppää sisältöön

Yliopistot halutaan osaksi Turun vanhaa keskustaa – Aurajoen rooli kulkuväylänä korostuu

Turun historiallisen keskustan kehittämissuunnitelma on valmistunut. Aluetta elävöitetään kolmen tarinan pohjalta.

Turun koronavirustartuntamäärät ovat nousussa. Arkistokuva. Kuva: Yle/Arash Matin

Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma sisältää ehdotuksia sekä rakennetun ympäristön kehittämiseen että alueen elävöittämiseen kolmen tulevaisuuden tarinan pohjalta.

Kehittämissuunnitelmaa ovat työstäneet Suomen Yliopistokiinteistöt, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Turun Ylioppilaskyläsäätiö ja Åbo Akademi. Suunnitelman ovat heidän kanssaan laatineet Lundén Architecture Company ja Demos Helsinki, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan.

– Kiinteistönomistajat miettivät kukin tahoillaan omia rakentamiseen ja kiinteistöjensä kehittämiseen liittyviä konkreettisia suunnitelmia. Me heräsimme kokoamaan heidät yhteen. Fyysinen ympäristö ja sen kehittäminen on siten ollut vahvasti suunnitelman tekemisen lähtökohtana, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

Hintsanen korostaa, että samalla haluttiin luoda edellytykset Keskustan kehittämisen kärkihankkeen mukaiselle tavoitteelle palauttaa sijoittajien kiinnostus investoida keskustaan.

Yhteistyö tärkeää

Kehittämistyössä mukana olleet tahot pitävät tärkeänä sitä, että suunnitelma tehtiin yhdessä.

Alueen kiinteistönomistajien laaja osallistuminen mahdollisti mielenkiintoisen näkemysten vaihdon alueen toimijoiden välillä. Tämä osaltaan laajentaa tulevaisuuden kehitystoimiin liittyvää ajattelua ja edesauttaa jatkossa muun muassa tunnistamaan potentiaalisia yhteistyökumppaneita, Suomen Yliopistokiinteistöjen kampuskehityspäällikkö Nora Hildén sanoo.

– Alueen kiinteistönomistajana mietimme ensisijaisesti omien kiinteistöjemme kehittämistä. Mutta on tietysti tärkeää, että aluetta kehitetään yhtenä kokonaisuutena, yhdessä eri toimijoiden kanssa. Siten on mahdollista optimoida alueen vetovoimatekijät, Stiftelsen för Åbo Akademin toimitusjohtaja Lasse Svens toteaa.

Kevään 2021 aikana jatketaan yhteistyötä Vanhan Suurtorin toimijoiden kanssa. Loppukeväästä järjestetään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueella Turun matkailuoppaiden opastamia kävelykierroksia.

Tutustu kehittämissuunnitelmaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle