Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mokkapalatesti paljasti erot Googlen ja 9 muun hakukoneen välillä – tutkija: "Jokainen voi miettiä, onko se oikea totuus"

Google ei ole Internetin ainoa hakukone. Muilla hakukoneilla voi saada toisenlaisia, yllättäviäkin tuloksia.

Henkilö Ecosia hakukoneella kännykällä.
Googlen asemesta voi käyttää esimerkiksi Bing-, Ecosia-, Duckduckgo- tai Mojeek-hakukonetta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Google on Suomessa ylivoimaisesti suosituin Internetin hakukone, mutta se ei todellakaan ole ainoa. Nettimaailmassa on lukuisia hakukoneita, jotka yrittävät kilpailla Googlen kanssa tai ainakin haluavat tarjota vaihtoehdon.

Googlen kilpailijoita ovat esimerkiksi Bing, Startpage, Yahoo, Ecosia, Yandex ja Duckduckgo.

Mutta miksi edes pitäisi kokeilla käyttää jotain muuta kuin Googlea, kun se tuntuu toimivan odotuksien mukaisesti?

Kysymyksessä oikeastaan piilee Googlen salaisuus.

– Google tarjoaa hyvin usein sellaisia vastauksia, joita aiempien hakujesi perusteella sinun toivotaankin näkevän, kertoo LUT-yliopiston apulaisprofessori Ari Happonen.

Siinä on itse asiassa voi olla yksi syy sille, miksi Microsoftin Bing-hakukone ei ole noussut suosituksi hakukoneeksi.

– Bing ei antanut sellaisia tuloksia, joita olisit halunnut nähdä. Tulokset eivät siis olleet samalla tavalla hakijaa miellyttäviä, kuin mitä Google antoi. Siinä todennäköisesti yksi syy, miksi se ei menestynyt, pohtii Happonen.

Tämä ei Ari Happosen mielestä tarkoita sitä, että Bing välttämättä olisi erityisen huono hakukone. Bing tai jokin muu hakukone saattaa olla jopa Googlea parempi tai neutraalimpi hakemaan juuri sitä, mitä hakusanoilla haluttiin. Se vain tuottaa erilaisia tuloksia kuin Google.

Nuori poika selaa Googlea
Googlen hakukone on niin suosittu, että jo pelkästään tietojen hakemiseen käytämme googlettaa-verbiä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Happonen itse työskentelee Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston eli LUT-yliopiston tietotekniikan laitoksella Lappeenrannassa. Hän on perehtynyt hakukoneiden maailmaan paitsi työnsä, myös oman pitkäaikaisen kiinnostuksensa takia.

Kilpailijat eivät talleta tietoja

Googlen listalle ylimmäksi päätyvät usein ne, joita ihmiset ovat Googlen hakutuloksista klikanneet. Näin ollen alemmaksi päätyy artikkeli, jota ei ole klikattu, vaikka sen sisältämä tieto olisi jollain tavalla parempaa tai monipuolisempaa kuin se, joka päätyi hakutuloksissa ensimmäiseksi.

Google myös muistaa sinun henkilökohtaisen hakuhistoriasi ja päättelee käytössään olevan tiedon perusteella mieltymyksiäsi. Varsinkin jos olet kirjautunut johonkin Googlen palveluun, Google tuntee sinut yllättävän hyvin. Se tietää, missä kaupassa olet käynyt ja millaisia asioita Internetistä etsinyt.

Kännykällä näkyy Duckduckgo-hakukone
Duckduckgo on yksi suosiotaan nopeasti kasvattaneista hakukoneista. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Google on saanut paljon kritiikkiä tietojen tallentamisesta. Siksi monet sen kilpailijat toimivat juuri päinvastoin. Esimerkiksi Ecosia ja Duckduckgo kertovat, etteivät ne talleta käyttäjiensä hakuhistoriaa eikä muitakaan palvelun käyttäjien tietoja. Tämän takia myös hakutulokset ovat erilaisia.

Testasimme kymmentä eri hakukonetta ja kokeilimme, millaisia tuloksia ne antavat.

Hakukoneet testiin

Testiin valitsimme hakukoneita, jotka toimivat eri periaatteella tai hakevat eri tavalla kuin Google, mutta ovat kuitenkin maailmalla suosittuja.

Testissä ei käytetty niin sanottua tuntematon- eli incognito-tilaa, koska sitä käytetään arkipäiväisessä hakutilanteessa harvoin.

Testissä olivat mukana:

Bing.com on Microsoftin hakukone ja samalla yksi maailman suurista hakukoneista. Se kerää käyttäjän tietoja, muun muassa hakuhistoriaa ja käyttää niitä mainosten ja hakutulosten kohdentamiseen. Suomenkielinen.

Yahoo.com on suosittu hakukone, joka kuitenkin käyttää tuloksien kertomisessa apunaan Microsoftin Bingiä. Yahoo kerää käyttäjänsä tietoja, muun muassa hakuhistoriaa ja sijaintia, joita se käyttää mm. mainosten ja hakutulosten kohdentamiseen. Fi.search.yahoo.com-sivusto toimii myös suomeksi.

Swisscows.com on sveitsiläinen hakukone, joka kertoo olevansa turvallinen lapsille. Hakutulokset eivät näytä materiaalia, jonka yhtiö arvelee olevan haitallista lapsille. Esimerkiksi sanalla seksi ei tule yhtään osumaa. Yhtiö kertoo, ettei se tallenna käyttäjänsä tietoja. Ei saatavilla suomeksi.

Ecosia.org hakukone, joka lupaa lahjoittaa puita sitä enemmän mitä enemmän sen kautta hakuja tehdään ja mainoksia klikataan. Hakee tiedot Bing.comista. Ecosia kertoo, ettei se tallenna käyttäjänsä tietoja. Ei saatavilla suomeksi.

Duckduckgo.com on yksi suosiotaan kasvattaneista hakukoneista. Se hakee tiedot Bing.comista sekä eräiltä muilta sivustoilta, mutta ei Googlesta. Ei tallenna hakijan tietoja. Pääsivu suomenkielinen.

Mojeek.com korostaa käyttäjänsä yksityisyyttä. Se lupaa, ettei tallenna tietoja käyttäjästä, eikä luo hänestä profiilia. Käyttää omia algoritmejään tulosten tuottamisessa. Ei saatavilla suomeksi.

Startpage.com käyttää tuloksiinsa Googlen hakua, mutta poistaa välistä kaikki hakijan tiedot. Käytännössä saat siis Googlen hakutuloksen, joka ei kuitenkaan ole sinulle kohdistettu. Testissä family filter (perhesuodatin) meni automaattisesti päälle, jolloin näkymään ei tullut mainoksia.

Yandex.ru on venäläisen ja oikeastaan koko kyrillisten kirjainten maailman hakukone. On yleishakukone samaan tapaan kuin Google. Muistaa käyttäjänsä, kuten Google. Ei saatavilla suomeksi.

Baidu.com on kiinalainen hakukone ja siksi myös yksi maailman suurimmista hakukoneista. Hakutuloksetkin ovat pääasiassa kiinaksi. Testissä Chrome-selain ei aluksi päästänyt sivustolle, ja ilmoitti, ettei sivusto ole turvallinen. Myös iPhonen Safari-selain merkitsi sivuston epäluotettavaksi.

Hakukoneita testasimme kahdella eri puhelinmallilla ja selaimella sekä kahdella eri haulla

Mokkapalat ohje

Ensimmäisenä kokeilimme tavallista reseptihakua. Tarkoitus on tehdä mokkapaloja.

Käytössä on Android-puhelin, jonka välimuisti on tyhjennetty. Selaimena Chrome.

Hakutulos Baidu.com:

Baudun antama tulos
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Bing.com:

Bingin antama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Duckduckgo.com:

Duckduckgon antama tulos
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Ecosia.org:

Ecosian anatama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Google.com:

Googlen antama tulos
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Mojeek.com

Mojeekin antama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Startpage.com:

Starppagen antama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Swisscows.com:

Swisscowsin antama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Yahoo.com:

Yahoon antama tulos
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Yandex.ru:

Yandexin antama tulos.
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Bing, Yahoo, Duckduckgo, Swisscows ja Ecosia tarjoavat varsin samankaltaiset tulokset. Ne poikkeavat vain hieman Googlen ja Yandexin antamista tuloksista. Startpagen tulos on jälleen hieman erilainen Googleen ja Yandexiin verrattuna.

Eniten poikkeaa Mojeek. Sekin tarjoaa runsaasti erilaisia mokkapala-ohjeita, mutta ovat eri sivustoilta kuin muilla testissä olleilla hakukoneilla.

Kiinalainen Baidu ei osaa tarjota yhtään Mokkapala-ohjetta.

Kuka on Ranskan presidentti?

Toisena testasimme lausetta: "Kuka on Ranskan presidentti?"

Hakukoneisiin lause kirjoitettiin tarkoituksella kirjoitussääntöjen vastaisesti eli lause alkoi pienellä kirjaimella, Ranska on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella, eikä lauseen lopussa ollut kysymysmerkkiä: "kuka on ranskan presidentti".

Käytössä on iPhone-puhelin, jonka välimuistit on tyhjennetty. Selaimena Safari.

Hakutulos Baidu.com:

Kuva Baidun hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Bing.com:

Kuva Bing.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Duckduckgo.com:

Kuva Duckduckgo.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Ecosia.org:

Kuva Ecosia.ogrin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Google.com:

Kuva Google.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Mojeek.com:

Kuva Mojeek.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Startpage.com:

Kuva Startpage.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Swisscows.com:

Kuva Swisscows.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Yahoo.com:

Kuva Yahoo.comin hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hakutulos Yandex.ru:

Kuva Yandex.run hakutuloksesta
Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Suoran vastauksen lauseeseen: "kuka on ranskan presidentti" osasi vastata vain Google.

Bing ja Yandex toivat hakutuloksen kärkeen artikkelin, josta tiedon olisi saanut.

Duckduckgo, Ecosia, Startpage, Swisscows ja Yahoo toivat kärkeen Wikipedia-artikkelin Ranskan tasavallan presidenteistä.

Kiinalainen Baidu ei tähän kysymykseen osannut vastata lainkaan.

Myös edellisessä mokkapala-testissä vaihtoehtoisia mokkapalareseptejä tarjonnut Mojeek oli vastauksissaan kaukana todellisuudesta. Se ei ymmärtänyt kysymystä lainkaan.

Tuloksissa kannattaa muistaa, että ne eivät ole samat, jos vertailun tekee muualla kuin Suomessa. Monet hakukoneet tietävät, missä päin maailmaa käyttäjä on, joten ne yrittävät antaa tuloksia, jotka miellyttäisivät kyseisen maan asukkaita. Myös jos laittaa haun englanniksi, voi saada monipuolisempia tuloksia, koska kaikkia hakukoneita ei ole tehty suomalaisia varten.

Esimerkiksi Suomessa hakusanalla presidentti saa Suomen presidenttejä koskevan artikkelin. Jos taas USA:ssa kirjoittaa Googleen presidentti, Google todennäköisesti kysyy, yrititkö kirjoittaa president. Sen ensimmäinen oletus siis on, että kirjoitit väärin.

Yandex on pääasiassa tarkoitettu venäläisille, joten se myös suosii venäläisiä hakutuloksia. Myös kiinalainen Baidu palvelee pääasiassa kiinalaisia, joten tuloksetkin ovat sen mukaisia.

Eri tulos eri ihmisillä

Nykyisin tietojen haku internetistä tapahtuu pääasiassa niin, että näytön osoiteriville kirjoitetaan se, mitä etsitään.

Osoiterivilläkin on siis käytössä hakukone. Selaimen asetuksissa voit määritellä, mitä hakukonetta osoiterivi käyttää.

Esimerkiksi iPhonen Safari-selaimeen hakukoneena voi Googlen lisäksi käyttää Yahoo-, Bing-, Duckduckgo- tai Ecosia-hakukonetta.

Chrome-selaimesta voi Googlen tilalle ottaa käyttöön Bing-, Yahoo-, Duckduckgo- tai Yandex-hakukoneen.

Kaikkea ei löydä Googlesta tai Bingistä

Ari Happonen LUT-yliopistosta muistuttaa, että minkään yksittäisen hakukoneen tietokanta ei ole kaiken kattava. Hakukone ei siis löydä kaikkea, mitä Internetissä on tarjolla.

Hakukone löytää vain ne, joita hakukoneyhtiö on indeksoinut palvelimilleen.

– Hakukoneyhtiöiden tietokoneet käyvät systemaattisesti läpi verkkosivuja. Ne tutkivat verkkosivuja, analysoivat ja indeksoivat sen sekä keräävät niistä hakusanoja. Hakukoneiden algoritmit yleensä myös selvittävät sen, mitkä sivustot linkittävät muille verkkosivuille. Ne rakentavat ikään kuin kokonaiskuvan Internet-verkosta, kertoo apulaisprofessori Ari Happonen.

Myös Internetsivun tekijä pystyy ilmoittamaan Googlelle, jos ei halua, että sen sivusto indeksoidaan. Silloin Google ei sivustoa myöskään löydä tai ei ainakaan tarjoa sitä hakukoneen käyttäjälle nähtäväksi.

– Kaikki ei löydy Googlesta, sanoo Happonen.

Vaikka elämme Googlen maailmassa, kannustaa Happonen pohtimaan ja kokeilemaan muitakin vaihtoehtoja ja muita teitä etsimään vastauksia.

– Jokainen voi iltapohdintana miettiä, onko hakutuloksena saatu totuus oikea totuus vai Googlen totuus. Tai onko Yandexin totuus oikea totuus vai vain Yandexin totuus. Sitten voi pohtia, että mitä vaihtoehtoja meillä on, jos ei luota Googleen tai Yandexiin, sanoo LUT-yliopiston apulaisprofessori Ari Happonen.

Suosittelemme sinulle