Hyppää sisältöön

Viroonkin tulee voimaan koko maan kattava sulkutila, koulut etäopetukseen ja kaupat kiinni

Viron hallitus päätti sulkutilasta maanantai-iltana.

Tallinnan Vapauden aukio
Tallinnan keskustaa vuoden 2020 maaliskuussa vallinneen poikkeustilan aikana. Kuva: Rain Kooli / Yle
Rain Kooli

TALLINNA Viron pääministeri Kaja Kallas ilmoitti maanantaina yllättäen koko maan kattavasta sulkutilasta. Maan hallitus kokoontui päättämään asiasta saman tien.

Kallas perusteli suunnitelmaa koronaviruksen niin sanotun brittimuunnoksen aiemmin tiedettyä laajemmalla levinneisyydellä Virossa.

– Meidän täytyy sulkea kaikki paikat, joissa ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa, Kallas kirjoitti sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun).

Viron koronatartunnat lähtivät voimakkaaseen nousuun helmikuun puolivälissä ja nyt tartuntoja tilastoidaan päivittäin toista tuhatta (siirryt toiseen palveluun). Kaikkiaan tartuntoja on tilastoitu yli 76 tuhatta ja koronaan liittyviä kuolemia 667.

Viron pääministeri Kaja Kallas (oik.) ja Suomen pääministeri Sanna Marin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Viron pääministeri Kaja Kallas (oik.) ja Suomen pääministeri Sanna Marin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 19. helmikuuta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Vielä 19. helmikuuta Suomessa vieraillut Kallas toivoi, että Suomi sallisi virolaisten matkustamisen Suomeen joko negatiivisen koronatestin kanssa tai Viron digitaalisen rokotustodistuksen kanssa. Suomi otti tammikuun lopussa käyttöön aiempaa tiukemmat matkustusrajoitukset. Kallas painotti Helsingissä vieraillessaan ymmärtävänsä Suomen tiukkoja rajoituksia.

Sulku pitää sisällään kaikkien luokkien etäopetuksen, kaikkien kauppojen sulkemisen ruokakauppoja, huoltoasemia ja apteekkeja lukuun ottamatta, ravintoloiden sulkemisen asiakkailta sekä kaikenlaisten ulkotapahtumien täyskiellon. Teatterit, museot ja näyttelytilat sekä kylpylät ja uimahallit on suljettu jo aikaisemmin ja sisätiloissa järjestettävät tapahtumat kielletty.

Lisäksi käyttöön otetaan niin sanottu 2+2 sääntö ulkona liikuttaessa eli ulkoilla voi korkeintaan kaksin ja vähintään kahden metrin turvavälejä pitäen.

Sulku kestää Kallaksen mukaan ainakin huhtikuun puoliväliin saakka.

Lue myös:

Suomenlahden merivartiosto käännytti viime viikolla 98 henkilöä Helsingistä takaisin Viroon – rokotustodistus tai sairastettu koronavirus ei riitä maahanpääsyyn

Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi Sanna Mariniin Helsingissä: "Toivon, että negatiivisella koronatestillä saisi matkustaa Virosta Suomeen"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle