Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle seurasi: Espoossa Turunväylä on saatu ketjukolarin jäljiltä auki, kymmenisen ihmistä loukkaantui, Hämeenlinnan väylällä suistuneen rekan kuljettaja loukkaantui vakavasti

Helsingin kaupungin pelastuslaitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä. Tiistain aikana on tapahtunut lukuisia onnettomuuksia.

Tästä voit katsoa suoran lähetyksen tallenteen Espoon kolaripaikalta. Videon pääkuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Ajokeli on ollut tiistaina poikkeuksellisen huono Etelä-Suomessa lumisateen ja -pöllyn takia.
  • Helsingin pelastuslaitos antoi iltapäivällä vaaratiedotteen erittäin huonosta ajokelistä.
  • Onnettomuuksia on sattunut runsaasti.
  • Vantaalla rekka suistui sillalta puolen päivän aikaan. Hollolassa Tampereentiellä Sairakkalassa tapahtui vakava liikenneonnettomuus aamupäivällä. Kolarissa oli osallisena kuusi autoa.
  • Espoossa Turunväylä saatiin avattua hieman ennen iltakahdeksaa Ikean kohdalta, jossa tapahtui iltapäivällä kymmenien autojen ketjukolari.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos varoitti tiistaina erittäin huonosta ajokelistä tiedotteessaan. Säätilan kerrottiin aiheuttaneen todellista vaaraa, minkä johdosta tapahtuikin lukuisia onnettomuuksia.

Vaaralliseen ajokeliin vaikuttivat erityiset sääolosuhteet: lämpötila on liikaa pakkasella teiden suolaamiseen ja kovat tuulenpuuskat pöllyttävät kevyttä lunta autoilijoiden näköhaitaksi, lisäksi paikoin satoi jäätävää tihkua.

Pelastuslaitos kehotti autoilijoita välttämään turhaa ajamista, pitämään turvavälit ja laskemaan ajonopeutta.

Iltapäivällä kello 15 aikoihin Helsingin tieliikennekeskuksen johtaja Jarno Nyholm kertoi kokonaistilanteen olevan harvinaislaatuisen paha Uudellamaalla.

– Lähes kaikki pääväylät ovat olleet tänään jossain vaiheessa poikki. Turun moottoritie on poikki, Kehä 3 on idän suuntaan poikki, Kehä 1 on idän suuntaan poikki ja myöskin Tuusulanväylän liikenne on poikki. Tässä on vasta pääväylien onnettomuudet, sitten on lukuisia muita pienemmässä katuverkossa, Nyholm kuvaili tilannatta tuolloin.

Tältä Espoon kolaripaikalla näytti iltapäivällä tiistaina. Videon pääkuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Espoossa Turunväylä saatu auki, 30–40 auton ketjukolari työllisti pelastuslaitosta, kuolonuhreilta vältyttiin

Poliisi kertoi iltakahdeksan maissa tviitissään, että Turunväylä Espoon Ikean kohdalla on saatu raivattua ja liikenne pääsi jälleen kulkemaan. Helsingin suuntaan ajettaessa tien oikeaan laitaan oli jäänyt vielä yksi raskas ajoneuvo.

Liikenne oli poikki Tuomarilan ja Kehä 3:n liittymien välisillä tieosuuksilla molempiin suuntiin iltapäivällä ja alkuillasta tuntikausia. Kummankin suunnan kaistoilla oli omat ketjukolarinsa.

Poliisi kertoi saaneensa ensimmäisen ilmoituksen ketjukolarista kello 13.36. Turun suuntaan menevillä kaistoilla kolarin osallisina oli kaksi täysperävaunurekkaa, joista toinen oli kaatunut poikittain kaistojen väliselle keskialueelle siten, että vetoauto oli Turkuun ja perävaunu Helsinkiin menevillä kaistoilla.

Ketjukolarissa oli osallisena myös hälytysajoneuvo.

Kaistojen raivaus kesti useampia tunteja ja oli kokonaan valmista vasta kello 19.40. Tuossa vaiheessa poliisin tiedossa on noin kymmenen loukkaantunutta, mutta ei kuolonuhreja.

Pelastuslaitos kertoi aiemmin, että yksi onnettomuuden uhreista oli jouduttiin irroittamaan ajoneuvosta. Onnettomuuden syyksi kerrottiin liian suuret tilannenopeudet keliin ja näkyvyyteen nähden.

Raivaustöiden aikana kymmeniä kolaroineita henkilöautoja hinattiin Ikean parkkipaikalle.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Juha Rajalan mukaan 5–7 autoa sai vakavampia kolhuja.

Vaikeat sääolosuhteet hankaloittivat Rajalan mukaan raivaustyötä.

– Tulee mieleen muutaman vuoden takainen peltitsunami, sitä voi verrata tähän, Rajala sanoi.

Rekka suistui alas sillalta Vantaalla Hämeenlinnanväylällä, kuljettaja tuntikausia puristuksissa

Rekka suistui alas sillalta Hämeenlinnanväylällä
Raskas ajoneuvo on päätynyt onnettomuuspaikalla lähes katolleen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tilanteessa henkilöauto nousi Hämeenlinnanväylälle ja pyörähti heti rampin jälkeen ympäri.

– Auton perään ajoi hiekkarekka, joka väistäessään törmäsi siihen, suistui tieltä ja putosi osittain kevyen liikenteen väylälle. Rekankuljettaja jäi rekkaan puristuksiin ja on vakavasti loukkaantunut, kertoo komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista.

Rekan kuljettaja oli noin neljä tuntia puristuksissa, ennen kuin hänet saatiin irrotettua autosta, pelastuslaitokselta kerrottiin myöhemmin illalla.

Vakavasti loukkaantunut kuljettaja on viety vietiin jatkohoitoon. Henkilöautossa olleet eivät loukkaantuneet.

Onnettomuus tapahtui aamupäivällä Martinlaakson liittymästä Helsinkiin päin. Liikenne etelään päin menevillä kaistoilla oli alkuillasta edelleen poikki.

Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan pääkaupunkiseudun tiet ovat hyvin jäisiä ja ajokeli on erittäin huono. Autoilijoita kehoitetaan erityiseen varovaisuuteen.

– Nyt kannattaa jäädä kotiin, Ojala kehoitti autoilijoita iltapäivällä. Ojalan mukaa etenkin Vantaalla pääväylät ovat huonossa kunnossa.

Muun muassa Kuusikonmäki Kuninkaalassa oli todella vaikea.

– Tämä toistuu usein huonojen kelien aikaan: ensin siihen jäävät jumiin rekat, sitten henkilöautot ja tämä tilanne sitten kertaantuu, Ojala sanoi.

Pelastuslaitoksen mukaan ympäri pääkaupunkiseutua oli puolenpäivän jälkeen käynnissä useita onnettomuustilanteita, joiden haltuunottaminen vei aikaa.

Rekka suistui alas sillalta Hämeenlinnanväylällä
Onnettomuuspaikalla Hämeenlinnanväylällä on pyryttänyt sakeasti lunta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Puolustusvoimien ajoneuvo törmäsi bussiin Hollolassa

Myös Hollolassa Tampereentiellä Sairakkalassa tapahtui vakava liikenneonnettomuus tiistaina aamupäivällä. Kolarissa oli osallisena kuusi autoa: täysperävaunurekka, bussi, kaksi puolustusvoimien autoa ja kaksi henkilöautoa.

Hämeen poliisin mukaan seitsemän henkilöä loukkaantui, mutta kukaan ei kuollut. Loukkaantuneita on viety Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Linja-autossa oli onnettomuuden sattuessa vain kuljettaja. Puolustusvoimien maastoajoneuvot ajautuivat onnettomuudessa pellolle, mutta eivät kaatuneet.

Ylikonstaapeli Pasi Tanttu Hämeen poliisista kertoo, mitä onnettomuuden kulusta tällä hetkellä tiedetään. Mika Moksu haastattelee.

Alustavan tiedon mukaan onnettomuus sattui linja-auton ollessa lähdössä pysäkiltä. Sen perään osui Tampereen suunnasta tullut puolustusvoimien ajoneuvo, kertoi ylikonstaapeli Pasi Tanttu Hämeen poliisilaitokselta.

– Sakean pyryn takia näkyvyys on ollut huono, ja sitten yhdistelmärekka osui puolustusvoimien autoon. Tämän seurauksena paikalla on vielä sattunut kahden henkilöauton keskeinen peräänajo.

Valtatie 12 oli kokonaan poikki liikenteeltä, ja poliisi käännytti autoja takaisin Lahteen päin Kukonkoivun ST1:n kohdalla. Toinen kaista avattiin uudelleen hieman kello 11:n jälkeen, ja koko tie iltapäivän aikana.

Pirkanmaalla useita kolareja

Myös Pirkanmaalla on tiistaina ollut huono ajokeli lumisateen, lumisten teiden ja pöllyävän lumen vuoksi.

Pirkanmaalla pelastuslaitoksella on ollut tiistaina kymmenkunta tehtävää huonon ajokelin takia.

Lempäälässä tiellä 3 sattui tiistaina liikenneonnettomuus puolenpäivän jälkeen. Rekka törmäsi henkilöauton perään Sääksjärven liittymästä Tampereen suuntaan pohjoiseen menevillä kaistoilla. Osallisina oli kaksi henkilöautoa ja rekka. Pelastuslaitoksen alustavien tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut.

Valtatie 3:lla sattui myös toinen onnettomuus.

Liikenneonnettomuus sulki ajokaistan myös Tampereen läntisellä kehätiellä Pirkkalassa. Onnettomuus sattui Pirkkalan liittymässä, mikä haittasi liikennettä Lakalaivaan päin mentäessä.

Myös Tampereen Valtatiellä ja Orivedellä nähtiin kolarit tiistaina.

Valtaosa kolareista on ollut peräänajoja. Vakavia henkilövahinkoja ei sattunut.

– Tarvisi malttia tien päälle, siellä lumi pöllyää ja näkyvyys on huono, päivystävä palomestari Juuso Nummela Pirkanmaan pelastuslaitokselta sanoo.

Raskas liikenne vaikeuksissa – ojaanajo kakkostiellä Jokioisilla

Ajokeli on tiistaina ollut erittäin huono myös Kanta-Hämeessä. Aamun ja päivän aikana sattui pieniä peltikolareita ja tieltä suistumisia. Kakkostiellä Jokioisten Latovainion kohdalla puoliperävaunua vetänyt rekka suistui tieltä ja kaatui ojaan puoli kolmen jälkeen.

Yksin autossa ollut kuljettaja ei loukkaantunut. Ajoneuvon nostaminen jää huonon kelin takia keskiviikolle.

Pöllyävä lumi heikensi ajokeliä Uudellamaalla aamusta saakka

– Kelin huomioon ottaen onnettomuuksia on tullut normaaliin tapaan. Muutamia kolareita on tullut pääväylillä, kuten kolmosella, nelosella sekä kehä III:lla ja kehä I:llä, kertoi tieliikennepäivystäjä Pertti Törni Helsingin tieliikennekeskuksesta tänä aamuna puoli yhdeksän aikaan.

Onnettomuudet ovat olleet Törnin mukaan peräänajoja ja ulosajoja.

Aamulla kehä III ja kehä I olivat pahiten ruuhkaantuneita. Yhdeltätoista ruuhkat olivat jo pääasiassa purkautuneet.

Lumisateen ennustetaan jatkuvan koko päivän.

– Liikenteessä tulee olla tarkkana, toteaa Törni.

Muun muassa Itä-Uudenmaan poliisi kertoi Twitterissä, että heidän alueellaan sattui aamulla useita kolareita.

Erityisesti rampit ovat liukkaita, muistuttaa Helsingin poliisi.

Suosittelemme