Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset nostamassa eniten kuntavaaliehdokasmäärää – Vaalitutkija: Puolue koetaan aiempaa vetovoimaisemmaksi

Kokoomus on yltänyt lähes samaan ehdokasmäärään kuin edellisissä kuntavaaleissa, SDP on jäämässä edellisistä vaaleista jälkeen.

Perussuomalaiset kuntavaaliehdokkaat tarjosivat makkaraa Kellokoskella vuoden 2017 kuntavaalien aikaan. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Anne Orjala

Perussuomalaiset on nostamassa eniten ehdokasmääräänsä verrattuna edellisiin kuntavaaleihin.

Puolueella on tämänhetkisten tietojen mukaan ehdokkaita noin 5 400, kun edellisissä kuntavaaleissa luku jäi alle 4 000:n.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos on lukuun tyytyväinen.

– Reilu vuosi sitten ennen korona-aikaa asetimme tavoitteeksi päälle 6 000 ehdokasta. Olemme pärjänneet tosi hyvin ajatellen sitä, että iso osa vuodesta ei olla voitu tehdä kenttätoimintaa, sanoo Grönroos.

Perussuomalaisten tavoite on selvä vaalivoitto.

– Tavoittelemme sitä, että perussuomalaiset nousisi suurimmaksi kuntapuolueeksi Suomessa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että puolueella on enemmän ehdokkaita kuin koskaan aiemmin kuntavaaleissa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Yle on kerännyt tiedot ehdokasmääristä puoluesihteereiltä maanantaina ja tiistaina. Ne saattavat vielä muuttua, sillä puolueilla ei vielä ollut vahvistettuja tietoja ehdokasmääristä.

Alkuperäinen kuntavaalien ehdokashakemusten jättöpäivä on tänään tiistaina. Tiedot on pitänyt jättää kuntien keskusvaalilautakunnille kello 16 mennessä.

Ehdokaslistoja voi kuitenkin täydentää vielä toukokuun alkuun saakka, sillä kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle.

Keskustalla suurin määrä ehdokkaita, mutta edellisiin vaaleihin vielä matkaa

Keskusta näyttää keräävän eniten ehdokkaita kuten edellisissäkin kuntavaaleissa 2017.

Tällä hetkellä ehdokkaita on arviolta 6 300, mutta puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaanlukuihin liittyy vielä epävarmuutta.

Edellisissä kuntavaaleissa keskustalla ehdokkaita oli lähes 7 500, joten tuosta luvusta puolue on toistaiseksi jäljessä.

– On lopullinen määrä sitten yli 6 000 tai yli 7 000, pidän sitä osoituksena siitä, että keskustalla on edelleen kaikista puolueista vahvin kenttäorganisaatio, Pirkkalainen sanoo.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan vaalien siirron tuoma lisäaika käytetään ehdokashankintaan. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Keskusta aikoo hankkia lisää ehdokkaita vaalien siirron tuomalla lisäajalla.

– On selvää, että keskusta käyttää tämän lisäajan täysillä hyväksi ja yritämme vielä tuota lukua kasvattaa. Lopullinen ehdokasmäärä selviää toukokuussa, Pirkkalainen sanoo.

Vaaliasiantuntija: Perussuomalaisten ehdokasmäärä ei yllätä

Politiikan tutkija, vaaliasiantuntija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo, että yleensä valtakunnalliset kannatusmittaukset heijastuvat jossain määrin siihen, kuinka hyvin puolueet saavat haalittua ehdokkaita listoilleen.

Siksi hän ei ole yllättynyt siitä, että perussuomalaiset on nostamassa ehdokasmääräänsä eniten.

– Se kertoo osittain siitä, että puolue on suosittu ja koetaan tällä hetkellä aikaisempaa vetovoimaisemmaksi.

Toki myös se, kuinka aktiivisesti puolueet ovat värvänneet ehdokkaita, vaikuttaa asiaan, Borg sanoo.

Keskusta on perinteisesti ollut määrällisesti vahvin ehdokashankkija, sanoo Sami Borg. Tämä johtuu siitä, että puolueella on vahva asema monessa kunnassa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Borg huomauttaa, että keskustan valtakunnallisista ehdokasmääristä ei voi vetää liian suoria johtopäätöksiä.

– Pitäisi olla tarkempaa tietoa siitä, miten ne kohdentuvat alueellisesti ja ikäryhmittäin.

Hän ei kuitenkaan ole yllättynyt, jos keskustan ehdokasmäärä jää alle edellisten kuntavaalien, sillä myös suosio on kannatuskyselyissä ollut pienempää.

Kokoomus itsevarmana: Edellisten vaalien ehdokasmäärä tulee ylittymään

Kokoomuksella ehdokkaita on tämänhetkisten tietojen mukaan 5 600. Se on lähes sama kuin edellisten kuntavaalien 5 700.

– Tavoitteena oli ylittää viime vaalien ehdokasmäärä. Mutta koronavuosi huomioiden tämä on kyllä erinomainen tulos. Seuraavat kuukaudet haetaan täydennystä ehdokasmääriin, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko.

Kokko on vakuuttunut, että lisäajan ansiosta edellisten kuntavaalien ehdokasmäärä lopulta ylittyy.

Kokoomuksen vaalitavoite on sama kuin perussuomalaisilla: olla suurin kuntapuolue.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko uskoo, että puolue saa haalittua vielä lisää ehdokkaita esimerkiksi Helsingissä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Päähalllituspuolue SDP ei näytä ainakaan vielä olevan onnistunut keräämään yhtä paljon ehdokkaita kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Ehdokkaita on arviolta 5 200, kun vuonna 2017 luku oli yli 6 000.

SDP:stä kuitenkin korostetaan, että luvussa on vielä epävarmuutta.

Vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja kristillisdemokraattien luvut ovat samaa luokkaa kuin kuntavaaleissa 2017.

Näiden puolueilla ehdokkaita on runsaasta tuhannesta noin 3 000:een. Esimerkiksi vihreillä määrä on noin 2 600 ja vasemmistoliitolla noin 3 000.

Vaalien siirron tuoma lisäaika tuskin vaikuttaa merkittävästi

Vaaliasiantuntija Sami Borg ei usko, että kuntavaalien siirron antama lisäaika ehdokkaiden hankkimiseen vaikuttaisi merkittävästi. Yksikään puolue tuskin hyötyy siitä erityisesti.

– Ehdokasrekrytointi on käynyt jo pitkään puolueissa. Epäilen, että sinne tulisi kovin paljon lisää ehdokkaita.

Borg sanoo, että ehdokasmäärän ja vaalituloksen yhteys on kuntavaaleissa varsin monimutkainen asia. Pitäisi katsoa myös sitä, kuinka tunnettuja ehdokkaita puolue onnistuu saamaan.

Borgin mukaan ehdokasmäärien sijaan kannattaa pikemminkin seurata valtakunnallisia kannatusmittauksia.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 10. maaliskuuta kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Presidentti Niinistö: "Koronarajoitukset olleet Suomessa lieviä, jos liikkumisrajoitukset osoittautuvat välttämättömiksi, ei välttämättömyyttä voi torjua"

Miksi vuosi koronaa ei riittänyt kuntavaaleihin varautumiseen? Oikeusministeriö tyrmää kritiikin, puoluesihteerit uudistaisivat lainsäädäntöä

Henriksson: THL:n mukaan tartuntamäärät huhtikuussa jopa 11 200 – Yle seurasi tiedotustilaisuutta kuntavaalien siirtämisestä

Kokenut vaalivirkailija: Jää aikaa rokottaa vaalivirkailijat ja suunnitella turvallista äänestystä ulkona tai drive in -kaistoilla

Halla-aho: Jos vaalien siirto johtuu siitä, ettei järjestelyihin ole ryhdytty, oikeusministerin kannattaisi tehdä henkilökohtaiset johtopäätökset

Oikeusministeriö: Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle, ennakkoäänestys pitenee kahteen viikkoon

Suosittelemme sinulle