Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Psykologi auttaa uralla eteenpäin – työllisyyden kuntakokeilu lisäsi henkilöohjauksen resursseja myös Etelä-Savossa

Psykologien palvelut kuntakokeilussa ovat maksuttomia.

Läheltä
Kuva: Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savossakin maaliskuussa alkaneessa työllisyyden kuntakokeilussa työnhakijoiden henkilökohtaiseen ohjaukseen oli lisätty resursseja.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että apua voi entistä paremmin saada vaikka uraohjaukseen ja ammatinvalintaan erikoistuneelta psykologilta.

Savonlinnan kuntakokeilussa toimivan psykologi Petri Auvisen mukaan uraohjauksessa kaivetaan esiin henkilön omia vahvuuksia, luonteenpiirteitä ja valmiuksia.

– Sen lisäksi tutkitaan ympäröivää maailmaa ja sen luomia mahdollisuuksia. ja näiden kahden asian yhteensovittamisesta siinä on kysymys.

Asiakaskunta Auvisella vaihtelee 16-vuotiaasta aina 60-vuotiaaseen saakka. Nuoren ihmisen kanssa urasuunnittelu ja ammatinvalinta on Auvisen mukaan hyvin erilaista, kuin esimerkiksi uraa vaihtavan 50-vuotiaan.

– Aina lähdetään siitä, että missä elämän ja uran vaiheessa ihminen on. On eri asia suunnitellaanko, vuosikymmenten uraa vai ei.

Uraohjauksen psykologin tarkoitus ei ole sanella vaihtoehtoja vaan auttaa henkilöä itse löytämään oma tulevaisuuden suunta. Auvisen mukaan usein riittää, kun psykologi kuuntelee henkilön suunnitelmia ja kannustaa eteenpäin.

Psykologien palvelut kuntakokeilussa ovat maksuttomia ja Auvisen mukaan onnistuvat myös etänä.

– Tällä hetkellä meillä ei ole edes suurempia jonoja, Auvinen sanoo.

Suosittelemme sinulle