Hyppää sisältöön

Hailuodon ja Oulunsalon välinen merenalainen siirtoviemäri on tukossa – jätevedet kuljetetaan jäteautoilla Oulunsaloon

Kovat pakkaset ja alhaalla oleva merenveden pinta ovat aiheuttaneet harvinaisen ongelman Hailuodosta kulkevalle siirtoviemärille.

Hailuodon ja mantereen välillä kulkeva siirtoviemäri on tukossa. Arkistokuva jäätieltä 2021. Kuva: Timo Sipola / Yle

Jätevesi ei virtaa saaren ja mantereen välisessä merenalitusputkessa. Putki on vaurioitunut, todennäköisesti jäätynyt ja tukkeutunut. Ongelmaa selvitetään parhaillaan.

Todennäköinen syy ongelmaan on kylmän talven ja alhaalla olevan merivedenpinnan aiheuttama putken jäätyminen Hailuossa Huikun ranta-alueella ennen merenalitusta.

Hailuodon Vesihuollon toimitusjohtaja Jouni Marjaniemi kertoo, että ongelmaa on yritetty korjata on useamman päivän ajan.

– Tukkeutunutta kohtaa on yritetty löytää jo viikon ajan. Ongelma on se, että tukoskohta on putkessa todennäköisesti merenpohjan alla. Sinne on mahdotonta päästä käsiksi, kertoo Marjaniemi.

Hailuodon jätevedet ajetaan nyt päivittäin säiliövuoroajolla Huikusta Oulunsalon Riutun pumppaamoon. Ajokertoja on päivittäin 6-7.

Siirtoviemäriputken tukkeutuminen ei juurikaan vaikuta saarelaisten elämään. Vesihuolto on kuitenkin lähestynyt saaren asukkaita tiedotteella, jossa jätevesiviemäröintiasiakkaita pyydetään ottamaan vaikea tilanne huomioon ja käyttämään talousvettä niin, että asumisjätevesiä syntyisi mahdollisimman vähän.

Marjaniemi arvioi, että nykytilanne voi kestää vielä viikon tai pari.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle