Hyppää sisältöön

Eläinten turvakotiin on päätynyt kymmenittäin korona-aikana hankittuja kanoja ja kukkoja – videolla vuohet varastavat shown kesken haastattelun

Karjalohjalla toimiva tuotantoeläinten turvakoti toivoo lemmikkien ostajilta tarkkaa harkintaa. Yksittäisiä eläimiä on jätetty tilalle myös salaa.

Vuohet varastavat shown tuotantoeläinten turvakodissa
Vuohet varastavat shown tuotantoeläinten turvakodissa
Paula Tiainen

Korona-aika on nostanut lemmikkieläinten kysynnän pilviin. Kissojen, koirien ja pikkujyrsijöiden lisäksi koteihin ja mökeille on hankittu esimerkiksi kesäkanoja kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ilmiö on tuottanut epämiellyttävän yllätyksen Heidi Ahlforsille ja Janne Selanderille. He pyörittävät tuotantoeläinten turvakotia Karjalohjalla.

Villa Koivumäkeen tuotiin viime syksynä kaikkiaan 42 kukkoa, 10 kanaa, kuusi ankkaa, kuusi kania ja kaksi vuohta.

Yksittäisiä eläimiä jätettiin tilalle myös salaa.

– Viikkoa ennen koulujen alkua meille alkoi tipahtelemaan tosi paljon kanoja ja pupuja ja vuohia ja vaikka ja mitä. Niin sanottu kesäkissa-ajatus on ikävä kyllä siirtynyt myös tälle tuotantoeläinpuolelle, kaksikko kuvailee.

Tällä hetkellä tilalla on:

  • Kolme kukkoa, 22 kanaa, seitsemän ankkaa
  • Kolme minipossua
  • Kaksi vuohta ja kolme lammasta
  • 13 kania, joille etsitään uusia koteja
  • Neljä koiraa ja yksi kissa

Ahlforsin ja Selanderin ura tuotantoeläinten turvakodin pitäjänä alkoi minipossuista vuosi sitten. Tuolloin pariskunta lupautui vastaanottamaan kurjista oloista löytyneen possukaksikon, Sohvin ja Ruudolfin.

Sittemmin eläimiä on kertynyt pikkuhiljaa sieltä täältä, muun muassa Nousiaisissa lakkautetulta maatilalta ja eläinsuojelun kautta.

Pariskunta toivoo harkintaa sekä myyjiltä että ostajilta

Villa Koivumäki sijaitsee Uudenmaan mittakaavassa keskellä ei mitään. Mikä saa ihmisen tuomaan oman lemmikkinsä miltei tiettömän taipaleen päähän, ilmoittamatta aikeistaan etukäteen ja jättämättä mitään tietoja eläimestä?

– Epäilen, että se johtuu siitä, että ihmiset eivät halua nähdä sitä lemmikkinsä viimeistä hetkeä ja haluavat pysyä kasvottomina, Ahlfors arvioi.

Taustatietojen puuttuminen tuo omat ongelmansa eläinten huostaanottoon. Ikä, sukupuoli, luonne, kaikki on selvitettävä alusta lähtien.

– Hankalaahan se on, kun ei tiedä eläinten historiaa, ei käyttäytymismalleja eikä mistä oloista ne tulevat, pääasiallisesti tietenkin huonoista, Selander pohtii.

Korona-ajan jatkuessa ja kesän lähestyessä pariskunta toivoo sekä eläinten ostajia että myyjiä vakavaan itsetutkiskeluun ennen minkään eläimen myymistä tai ostamista.

Kipinä on tullut turvakotiin Nousiaisissa lakkautetulta maatilalta. Se on rodultaan ahvenanmaanlammas. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Tuleva kesä ja syksy pelottaa jo nyt aika paljon. Myyjän pitäisi selvittää tarkkaan, että onko ostaja perillä siitä, minkälaisen eläimen ottaa ja mitä se vaatii. Ostajan pitäisi miettiä, että voiko eläimiä pitää myös talviaikaan ja jos ei, niin mitä niille kesän jälkeen tehdään, Ahlfors vetoaa.

Myös Lohjan kaupungin valvontaeläinlääkäri Maarit Haveri tähdentää sekä myyjän että ostajan vastuuta.

– Eläimet stressaantuvat olosuhdemuutoksista. Toivoisin, että kovin monessa paikassa minkään eläimen ei tarvitsisi elämänsä aikana olla. Lisäksi niiden pitäisi saada hyvää hoitoa joka päivä. Paljon laiminlyöntejä jää varmasti myös eläinsuojeluviranomaisten tietämättömiin.

Koivumäen tila on Haverin mukaan tehnyt asianmukaisen eläintenpitoilmoituksen. Sama velvollisuus (siirryt toiseen palveluun) koskee myös kesälemmikkien pitäjiä.

Tuotantoeläimet ovat yllättävän pitkäikäisiä lemmikkejä ja kaipaavat useimmiten lajitovereiden seuraa.

Sekä Ahlfors että Haveri muistuttavat myös, että moni maatila vuokraa esimerkiksi vuohia kesän ajaksi, joten ikiomaksi niitä ei ole pakko ostaa.

Seppo-kukko nukkuu yönsä Sohvi-possun kyljessä

Sohvi-minipossulle pitää nykyään seuraa Seppo-niminen kukko, joka ei ole sopeutunut kanalaumaan. Ruudolf-possu jouduttiin lopettamaan laajalle levinneen syövän takia.

– Ruudolfista luopuminen on kyllä ollut tähän mennessä meidän perheelle se kovin paikka, Ahlfors huokaa.

Koivumäen tilalle on tuotu myös huomattavan vanhoja kaneja ja marsuja. Osa niistä on elänyt tilalla muutaman kuukauden, osa vuoden.

Seppo-kukko ei ymmärrä lajitovereidensa päälle, mutta viihtyy hyvin sikalassa loputtoman leipätarjoilun äärellä. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Kaksikko hoitaa eläinten perussairaudet, mutta iän mukanaan tuomiin hankaliin vaivoihin ja vakaviin sairauksiin ratkaisu harkitaan tapauskohtaisesti eläinlääkärin kanssa.

– Luopumisen tuskahan tässä on läsnä koko ajan. Ei tiedä seuraavasta päivästä, että joutuuko jonkun lopettamaan tai onko joku kuollut, Selandermuistuttaa.

Villa Koivumäki pyörii tällä hetkellä suurimmaksi osaksi pariskunnan omin varoin ja yhteistyökumppaneiden ruoka- ja tavaralahjoituksien turvin. Turvakotitoiminnan tueksi on perusteilla myös eläinsuojeluyhdistys.

Eteläisessä Suomessa vastaavia paikkoja on Porvoossa ja Somerolla ja suunnitteilla ainakin Turun seudulle ja Keski-Suomeen.

Voit keskustella eläintenhoidosta tiistaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Tuire Kaimion kolumni: Vielä ehdit välttää lemmikin ottamisen viisi virhettä

Yle Perjantai: Tuotantoeläinten turvakoti

Minipossujen suosio lemmikkinä oli hetken huumaa – nyt possuja ei enää hankita, eikä yhtään virallista kasvattajaa ole

Tuhansia kotieläimiä jätetään Suomessa vuosittain heitteille: Pitäisikö Suomessakin kotieläin voida jättää ”eläinluukkuun”?

Suosittelemme sinulle