Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

STM:n Kirsi Varhila: Ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tiedossa lähiviikkoina

Liikkumisrajoituksia valmistellaan jo, mutta tavoitteena on saada jo voimassa olevilla toimenpiteillä tartuntaluvut laskuun.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan liikkumisrajoitukset eivät ole vielä lähiviikkojen huoli.
Päivi Suikkanen,
Aino Vasankari
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi Ylen A-studiossa, etteivät liikkumisrajoitukset ole vielä lähiviikkojen huoli.

– Näiden nyt voimaantulleiden rajoitusten vaikutukset tulee katsoa ja arvioida ennen kuin ollaan lähdössä tuolle tielle, Varhila kommentoi ulkonaliikkumiskieltoa.

Keskustelu ulkonaliikkumiskiellosta heräsi, sillä valtioneuvoston kanslia on valmistellut liikkumisrajoituksia hallituksen pyynnöstä. Varhilan mukaan kyse on lähinnä varautumisesta.

– Valmiuslakiakin valmisteltiin jo joululomien aikaa varmuuden vuoksi.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on jo suosittanut, että pahimmilla epidemia-alueilla liikkumista tulisi rajoittaa. Suosituksen mukaan edes ulkoilemaan ei kannata lähteä kuin oman perheen kesken. Myös Lääkäriliitto on ottanut tällä viikolla kantaa siihen, että Suomessa ollaan koronan suhteen veitsenterällä. Varhilan mukaan ollaan sellaisessa tilanteessa, jossa on vaikea arvioida kumpaan suuntaan vaaka kääntyy.

– Kaikki se, millä voidaan kohtaamisia välttää, niin siitä on hyötyä. Jos nämä jo käytössä olevat keinot eivät riitä, niin täytyy miettiä lisäkeinoja, eikä niitä ole enää paljon plakkarissa jäljellä.

Suomi on säästynyt ulkonaliikkumiskielloilta, toisin kuin moni muu Euroopan maa. Koko pandemian ajan Suomi on tullut muuta Eurooppaa jäljessä ja matalammilla tautiluvuilla.

– Olemme saaneet olla melko vapaasti täällä Suomessa, Varhila muistuttaa.

Lue lisää:

Työssäkäynti, koulumatkat, kaupassa ja apteekissa käyminen sekä ulkoilu sallittaisiin, vaikka liikkumisrajoitukset otettaisiinkin käyttöön

"Kyllä meissä suomalaisissa on kapinahenkeä" – asiantuntijalääkäri vastaa 7 kysymykseen liikkumisrajoituksista ja ihmismielestä

Hallitus valmistelee liikkumisrajoituksia Suomeen – Jenni Miley kertoo, millaista on elää Irlannissa, jossa liikkumista on rajoitettu viime keväästä lähtien

Presidentti Niinistö: "Koronarajoitukset olleet Suomessa lieviä, jos liikkumisrajoitukset osoittautuvat välttämättömiksi, ei välttämättömyyttä voi torjua"

Suosittelemme