Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yli 50 kansainvälisen asiantuntijan laatima raportti: Kiina pyrkii tuhoamaan uiguurit

Kiina rikkoo raportin mukaan kansanmurhien estämiseen tähtäävää YK-sopimusta.

Istanbulissa osoitettiin lokakuun alussa mieltä Kiinan toimia vastaan.
Turkkilaiset ja uiguurit osoittivat syksyllä Istanbulissa mieltään Kiinan uiguurivainoja vastaan. Kuva: Erdem Sahin / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan hallituksen toimet Xinjiangin uiguureita vastaan rikkovat kansanmurhien estämiseen tähtäävää YK-sopimusta monella tavoin, arvioidaan yhdysvaltalaisen Newlines Institute for Strategy and Policy -ajatushautomon raportissa.

Raportti katsoo Kiinan olevan asiasta valtiollisessa vastuussa. Raportista uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Raportin tietojen kokoamiseen on osallistunut kymmeniä asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet muun muassa kansainvälisen oikeuteen ja Kiinaan.

Raportin mukaan Kiinan politiikkaa ja toimia Xinjiangissa pitää arvioida kokonaisuutena, jonka tarkoitus on tarkoitus tuhota uiguurit ryhmänä joko kokonaan tai osittain.

Raporttiin on koottu yksityiskohtaisia syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta, henkisestä kidutuksesta, kulttuurisesta aivopesusta sekä leirikuolemista. Raportin mukaan uiguurivankeja nöyryytetään ja kohdellaan epäinhimillisesti. Heitä rangaistaan muun muassa eristämällä heidät pitkiksi ajoiksi ilman ruokaa.

Juristi: Kansanmurha ei merkitse aina joukkomurhia

Ihmisoikeusjuristi Yonah Diamondin mukaan yleinen väärinkäsitys on, että kansanmurhaksi voidaan määritellä vain sellaiset tapahtumat, joissa johonkin kansaan kohdistuu joukkomurha tai kansaa ollaan tuhoamassa fyysisesti.

– Todellisuudessa kyse on siitä, onko riittävästi todisteita, että jokin ryhmä halutaan sellaisenaan tuhota -- ja tämän raportti todistaa, Diamond sanoo CNN:lle.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinto määritteli viime metreillään uiguurien kohtelun Kiinassa kansanmurhaksi. Kuukautta myöhemmin myös Hollannin ja Kanadan parlamentit yhtyivät Yhdysvaltojen julkilausumaan.

Leirien entiset vangit ovat kertoneet aivopesusta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakkosterilisaatioista.

Kiina on toistuvasti kiistänyt syytökset ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Sen mukaan keskuksia tarvitaan uskonnollisen ekstremismin ja terrorismin torjumiseen.

Newlines Institute for Strategy and Policy -ajatushautomon on perustanut yhdysvaltalainen yliopisto Fairfax University of America. Instituutin erikoisalaa on kansainvälinen politiikka sekä erityisesti muslimimaat ja -yhteisöt.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat ja Britannia tuomitsevat uiguurien julman kohtelun – BBC:n raportti paljastaa Kiinan keskitysleirien järjestelmälliset raiskaukset

Jenny Matikainen: Me jätämme heidät kärsimään

Suosittelemme