Hyppää sisältöön

Kuvataiteen ostaminen on kasvanut Kaakkois-Suomessa korona-aikana – taidetta etsitään nyt sosiaalisessa mediassa

Koronavirusepidemia on kääntänyt kaakkoissuomalaisten katseet kotiin, ja kuvataiteen ostaminen on lisääntynyt. Oman maun mukaisia tilaustöitä teetetään taiteilijoilla nyt aiempaa enemmän, ja kaupat tehdään sosiaalisessa mediassa.

Innostus kuvataiteen ostamista kohtaan on lisääntynyt Kaakkois-Suomessa korona-aikana. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Tanja Hannus

Kuvataiteen myynti on kasvanut Kaakkois-Suomessa korona-aikana.

Kaakon Taiteen taidejohtajan Anna Vilkunan mukaan tarkkoja kasvulukuja ei ole.

– On kuitenkin selvää, että koronatilanne on kasvattanut ihmisten kiinnostusta kuvataidetta kohtaan, Vilkuna sanoo.

Esimerkiksi Lappeenrannassa taidekeskus Idän ja taideolohuone Katariinan myynti ovat kasvaneet koronavuoden mittaan.

Viime kesänä galleriat hyötyivät kotimaan matkailusta.

– Taideolohuone Katariina Lappeenrannassa rikkoi viime vuonna sekä taiteen myyntiennätyksensä että kävijämääräennätyksen eli kuudessa viikossa yli 2 500 vierailijaa, Vilkuna kertoo.

Taiteilijat ovat aiempaa enemmän esillä sosiaalisessa mediassa, jossa tehdään myös aiempaa enemmän taideostoksia - myös näkemättä työtä luonnossa. Kuvituskuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Tilaustaidetta somesta

Kaakkoissuomalaisia innostavat aiempaa enemmän sekä taiteen ostaminen että lainaaminen.

– Myös omien toiveiden mukaisten tilaustöiden kysyntä on kasvanut hieman, kertovat Kaakon Taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna ja LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen alan osaamispäällikkö Eija Mustonen.

Myös taiteen ostaminen netin kautta on lisääntynyt. Aiemmin ihmiset halusivat nähdä teoksen luonnossa ennen ostopäätöstä, mutta nyt teos tilataan helpommin kuvien perusteella.

– Taidegalleriat ja taiteilijat kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota somenäkyvyyteensä, Vilkuna toteaa.

Kasvanut kiinnostus taidetta kohtaan kertoo sen, että taidetta myös arvostetaan.

– Onhan taide myös kestävämpi ostos eli ostaja sitoutuu arvoiltaan kestävämpiin kulutusratkaisuihin, Vilkuna toteaa.

Julkinen taide on saanut koronavirusaikana aiempaa enemmän näkyvyyttä ja arvostusta. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Julkisen taiteen arvostus on noussut

Toisaalta myös kuvataiteen alalla koronaepidemia on vähentänyt merkittävästi yrittäjien tuloja. Vaikka taidemyynti sinänsä näyttää kasvaneen ainakin paikoitellen, osa gallerioista on joutunut pitämään ovensa kiinni ja kävijöitä on ollut huomattavasti normaalia vähemmän.

Lisäksi visuaalisen alan taiteilijoille tärkeät tulot muista töistä (siirryt toiseen palveluun), kuten opetustöistä ovat vähentyneet.

Vilkuna kertoo, että Kaakon taiteessa on työskennelty viimeisen vuoden aikana runsaasti julkisen taiteen parissa. Julkisen taiteen projekteihin koronapandemia ei ole vaikuttanut ollenkaan niin negatiivisesti kuin moneen muuhun projektiin.

– Myös julkinen taide on saanut enemmän huomiota ja positiivista palautetta ehkä koronavirustilanteestakin johtuen, Vilkuna sanoo.

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen alan osaamispäällikkö Eija Mustonen kertoo, että kuvaitaidealan opiskelijat ovat pystyneet koronavirusaikana pääsääntöisesti työskentelemään kampuksella.

– Se on auttanut opiskelijoita jaksamaan. Toki tämä tilanne on kaikille haastava ja se näkyy jossakin määrin myös opiskelijoiden voinnissa, Mustonen kertoo.

Kaakon taide on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimivien visuaalisten taiteiden ammattilaisten alueellinen kattojärjestö.

Suosittelemme sinulle