Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Venäjä ja Kiina aikovat rakentaa tutkimusaseman Kuuhun

Kiinalainen tutkimusalus kävi Kuun pinnalla joulukuussa.

Kiinalainen Chang'e-5-luotain laskeutuneena Kuuhun 1.12.2020.
Kiinalainen Chang'e-5-luotain laskeutuneena Kuuhun 1.12.2020. Kuva otettu Pekingin avaruuskeskuksesta. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiina ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyöstä, joka tähtää kansainvälisen tutkimusaseman perustamiseen Kuuhun. Asiasta kertoo muiden muassa Britannian yleisradio BBC.

Asiasta sovittiin eilen tiistaina etäkokouksessa, johin osallistuivat Kiinan avaruushallinnon (CNSA) johtaja Zhang Kejian ja Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin pääjohtaja Dmitri Rogozin.

Suunnittelutyö saattaa käynnistyä jo ensi kuussa, kertoo SpaceNews-lehti. Todennäköisin rakennuspaikka olisi lehden mukaan Kuun etelänavan seudulla.

Kiina ja Venäjä tekevät yhteistyötä aseman suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä, sopimuksessa todetaan. Aseman tarkoitus on Kuun tieteellinen tutkiminen ja hyödyntäminen. Muut maat ovat halutessaan tervetulleet mukaan. EU:n avaruusjärjestö ESA on ollut mukana keskusteluissa.

Aseman rakentaminen on määrä tehdä robottien avulla, mutta jossain vaiheessa aseman miehittäminen voi tulla kyseeseen, Roskosmos kertoo.

Avaruustutkimus kansainvälistyy

Venäjällä valmistautuu parhaillaan juhlimaan ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon 60-vuotispäivää. Huhtikuussa 1961 venäläinen avaruuslentäjä Juri Gagarin lensi Vostok 1 -aluksellaan kierroksen maapallon ympäri.

Kiina on aiemmin lähettänyt aluksia Kuuta kiertävälle radalle. Joulukuussa sen Chang'e-5-luotain laskeutui Kuun kamaralle, kokosi maaperänäytteitä ja toi ne maahan.

Kahden-kolmen vuoden kuluessa Kiina aikoo laukaista uuden näytteitä keräävän laskeutujan, Chang'e-6:n ja sen jälkeen olisi vuorossa usean aluksen Chang'e-7-lento.

Venäjä puolestaan aikoo lähettää 2020-luvun aikana laskeutujat Luna 25:n, 26:n ja 27:n.

Venäjä on hoitanut miehistökuljetuksia kansainväliselle avaruusasemalla, mutta menetti nyt kuljetusmonopolin, kun yhdysvaltalainen SpaceX:n raketti toteutti viime vuonna onnistuneen lennon.

Yhdysvalloilla on oma Artemis-suunnitelmansa. Sen mukaan Kuuhun lähettäisiin mies ja nainen. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 1972, kun Kuuhun lähetetään ihmisiä.

Suosittelemme sinulle