Hyppää sisältöön

Riihimäki eteni jälleen erä- ja luontomuseohankkeessa – hakijoissa paljon oletettua enemmän potentiaalia

Tarkemmat neuvottelut on käynnistetty Imatran, Oulun, Pyhtään, Riihimäen ja Rovaniemen kanssa.

Riihimäki käy nyt neuvotteluja erä- ja luontomuseosta neljän muun kunnan kanssa. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Liisa Leinonen

Riihimäki on jälleen yhden askeleen lähempänä uuden luonnon virkistyskäyttöä esittelevän erä- ja luontokulttuurimuseon (siirryt toiseen palveluun) saamista.

Museosta oli alun perin kiinnostunut yli 60 kuntaa. Tarkemmat neuvottelut ja selvitystyö sijaintipaikasta on toistaiseksi käynnistetty nyt Imatran, Oulun, Pyhtään, Riihimäen ja Rovaniemen kanssa.

Riihimäen kaupungin ehdotus erä- ja luontomuseon sijaintikaupungiksi perustuu metsästysmuseon ja lasimuseon laajentamiseen museokeskukseksi.

Museohanke on herättänyt useilla alueilla kuntien välisen yhteistyön pohdintaa. Taustalla on havainto, että matkailijat matkustavat etupäässä alueelle, ei tiettyyn kohteeseen. Erämuseo tulee olla suurelle yleisölle helposti saavutettavassa paikassa, mutta ohjelmapalveluita toteutetaan laajalla alueella ympäristössä. Hankkeen asiantuntijaryhmä ei näin täysin sulje pois mahdollisuutta uusienkaan avausten vastaanottamiselle.

Hämeenlinnan kaupunki on aikeessa mukana ja ilmoittanut tukevansa Riihimäen kaupunkia.

Hakijoissa luultua enemmän potentiaalia

Seuraavassa vaiheessa käydään läpi kuntien ehdotukset sijainnista, resursseista, yhteistyösuunnitelmista ja rahoituksesta. Työtä tehdään yhdessä hankkeen asiantuntijaryhmän kanssa, jonka apuna on Suomen Metsästysmuseoyhdistyksen ja Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen hallitukset sekä edustajat Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Museovirastosta.

Käydyt neuvottelut ovat osoittaneet, että hakijakunnissa on enemmän potentiaalia, kuin ovat hakemuksessa osanneet tuoda esille. Toisaalta selvitystyö tulee viemään merkittävästi ennakoitua enemmän aikaa.

Sijaintipaikan mahdollisuudet eivät suoraan riipu rahoituksesta tai kävijämääristä. Merkityksellistä on myös se, miten museo nivoutuu kaupungin infrastruktuuriin, strategioihin, kehittämissuunnitelmiin ja sidosorganisaatioiden toimintaan.

Toteutuksen konsepti on erilainen, jos paikkakunnalla on jo valmiina tiloja, kuten kokoelmakeskus tai jos kaupungilla on erityisiä tavoitteita tapahtuma- ja kokoustoiminnan suhteen.

Mahdollisuus mustalle hevoselle?

Museohanke on käynnistänyt useilla alueilla kuntien välisen yhteistyön pohdintaa. Erämuseo tulee sijaita hyvien yhteyksien varrella, mutta ohjelmapalveluita voidaan toteuttaa myös laajemmalla alueella.

Käydyt keskustelut ovat herättäneet myös uusia avauksia ja näkökulmia alueiden potentiaaliin ja tarjontaan. Siten myös muiden on vielä mahdollista käynnistää neuvottelut, jos tarjoajien lähtötietoihin löytyy uusia avauksia tai näkökulmia. Hankkeen asiantuntijaryhmä ei näin täysin sulje pois mahdollisuutta uusienkaan avausten vastaanottamiselle, tiedotteessa kerrotaan.

Uuden museon tavoitteena on 100 000 vuotuista kävijää.

Museorakennuksen tilatarpeeksi on arvioitu noin 6 000 neliömetriä ja museon vuotuisiksi kustannuksiksi 2,4 miljoonaa euroa, josta valtionosuuden arvioidaan kattavan noin puolet.

Lue lisää:

Riihimäki jatkoon erä- ja luontomuseohankkeessa

Suosittelemme sinulle