Hyppää sisältöön

Asumiskustannusten railo kasvaa yhä – edullisinta asuminen yhä Lapissa

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas pitää kunnallisten asumiskulujen kehitystä hyvin huolestuttavana.

Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Asumiskustannukset kuntien välillä ovat kasvamassa entistä suuremmiksi.

Omakotiliiton kuntatutkimuksen mukaan keskimäärin kunnalliset maksut lohkaisevat Suomessa asukkaan kukkarosta lähes 4100 euroa vuodessa.

Tutkimuksessa vertailtiin sadan kunnan kunnallismaksuja. Vertailussa on käytetty esimerkkinä 120 neliön omakotitaloa.

Maakunnista Lapissa asuminen on viime vuoden tapaan edullisinta. Kustannukset ovat noin 3 800 euroa vuodessa. Maakunnista kallein on puolestaan Pohjois-Savo.

Omakotiliiton listauksessa Keminmaassa asumiskustannukset ovat maan kolmanneksi edullisimmat ja Torniossa neljänneksi edullisimmat.

Mittauksessa on käytetty vakiomuotoisen 120 neliömetrin omakotitalon kuntakohtaisia maksuja vuonna 2021.

Asuminen on kallistunut viime vuodesta lähes kaikilla mittareilla: sähkön siirtomaksut ovat nousseet keskimäärin 1,7 prosenttia, tontin kiinteistövero 2,9 prosenttia, jätemaksut 2,2 prosenttia ja vesimaksut 2 prosenttia.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas pitää kunnallisten asumiskulujen kehitystä hyvin huolestuttavana.

– Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Kunnallisen päätöksenteon tulisi toimia asukkaiden edunvalvojana, ei rankaisijana. Kunnallisista kuluista päätetään myös yhtiöissä, jotka ovat monopoliasemassa ilman kilpailua ja tavoittelevat voittoa toiminnalleen. Tämä asettaa suomalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan keskenään. Lisäksi asioista päätetään kunnissa siilomaisesti toisista erillään, Tähtikunnas toteaa.

Yhteensä Omakotiliitto on vertaillut kuntamaksuja viiden vuoden ajan, ja tuolta ajanjaksolta tietoa on kerätty 25 kunnasta. Viiden vuoden aikana kunnalliset maksut ovat nousseet keskimäärin 11 prosenttia eli 393 euroa.

Suosittelemme sinulle