Jos koronaviruspandemia ei maailmanlaajuisesti hellitä touko-kesäkuuhun mennessä, voi urheilijoiden valitseminen Tokion kesäolympialaisiin muodostua äärimmäisen haastavaksi, ellei mahdottomaksi.
Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki muistuttaa, että vaikka kuuma puheenaihe on ollut, pystytäänkö jo kertaalleen vuodella lykättyjä olympialaisia järjestämään heinä-elokuussa lainkaan, on eri lajien olympiakarsintojen läpivieminen ajankohtaisempi ongelma.
Osa lajeista on pystynyt järjestämään karsintoja ongelmitta, mutta osalla on ollut hankaluuksia. Koronavirustilanne ja rajoitukset vaihtelevat rajusti eri maiden välillä, eivätkä urheilijat ole olleet tasavertaisessa tilanteessa olympiavuoden ensimmäisinä kuukausina.
– Karsinnat ovat jo nyt huomattavasti enemmän ovella oleva ongelma, jonka suhteen ei ole aikaa hirveästi odotella. Toistaiseksi elämme tilanteessa, jossa uskomme, että sovittujen karsintojen kautta urheilijat löytävät tiensä kisoihin, Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle.
Lehtimäen mukaan kansainväliset lajiliitot ovat toimineet olympiavalinnoissa toistaiseksi vastuullisesti. Karsintakilpailuja on viime kuukausina johdonmukaisesti lykätty, koska eri maiden urheilijoilla ei ollut esimerkiksi maahantulorajoitusten vuoksi mahdollisuutta matkustaa kilpailupaikalle tai urheilla siellä turvallisesti.
Lehtimäki toivoo, että karsinnat pystytään viemään läpi mahdollisimman laajasti, jotta jäljellä olevia olympiapaikkoja ei jouduttaisi täyttämään ilman tuoreita kilpailu- tai karsintatuloksia.
– Täytyy luottaa kansainvälisten lajiliittojen kykyyn arvioida jokaisen lajin kohdalla se oikeudenmukaisuus. Kun mennään tilanteeseen, että kaikilla ei ole tasavertainen mahdollisuus osallistua, pitää (karsinta) perua tai siirtää.
Touko-kesäkuussa karsintaruuhka
Koronatilanteen takia huhtikuu näyttää yhä hyvin epävarmalta olympiakarsintojen järjestämiseen tasapuolisesti. Touko-kesäkuu on puolestaan kriittinen ikkuna paitsi siksi, että siihen on pakkautunut hyvin paljon eri lajien karsintoja, mutta myös siksi, että karsintoja ei voi lykätä siitä enää pidemmälle kesään.
Jos pandemia on kahden tai kolmen kuukauden päästä samassa tilanteessa kuin nyt, on urheiluväellä edessään iso ongelma.
– Jos touko-kesäkuun ruuhkahuippuun joutuu isoja muutoksia tekemään, tulevat oikeudenmukaisuuskysymykset huomattavasti isommin esille, Lehtimäki toteaa.
Jos karsintoja ei pystytä kertakaikkiaan viemään läpi, joutuvat kansainväliset lajiliitot ottamaan käyttöön B-suunnitelmansa valintojen tekemiseksi. Sellaiset on olemassa, tietää Lehtimäki, mutta hän ei halua spekuloida, mitä ne pitävät sisällään.
Lehtimäki ei eritellyt, missä lajeissa karsintatilanne on erityisen hankala, mutta totesi epävarman tilanteen koskevan myös suomalaisurheilijoita. Yksi Suomen suurimmista menestysehdokkaista, Rion olympialaisten pronssimitalia puolustava Mira Potkonen, on yhä ilman nyrkkeilyn olympiapaikkaa. Euroopan ja maailman karsintoja on lykätty, joten olympiakehän osallistujalista on vielä hyvin auki.
Nyrkkeilyn Euroopan olympiakarsintaturnaus on siirretty kesäkuulle.
Tokioon tähdänneet suomalaiset ilma-aseampujat joutuivat jo kertaalleen hautaamaan olympiahaaveensa karsintaongelman vuoksi. Ilma-aseiden EM-kisat, jotka oli määrä käydä helmikuun lopulla Lohjalla, peruttiin, ja kuusi Tokion maapaikkaa jäivät tuolloin jakamatta. Ilma-aseiden EM-kilpailut siirretään kuitenkin mahdollisesti Kroatiassa touko-kesäkuussa kilpailtavien kivääri- ja pistooliammunnan EM-kisojen yhteyteen.
Yleisurheilun rankingjärjestelmä palvelee suomalaisia
Tilanne ei ole suomalaisittain kuitenkaan aivan lohduton. Lehtimäki odottaa Suomen olympiajoukkueen kooksi noin 50 urheilijaa, viiteentoista eri lajiin. Toistaiseksi urheilijoita on valittu joukkueeseen vasta 12.
Lehtimäen mukaan tavoitteen täyttyminen näyttää valoisalta, sillä joukkueen urheilijamäärältään isoimmassa lajissa, yleisurheilussa, A-rajojen lisäksi moni urheilija on hyvissä asetelmissa rankingissa.
Olympiakoneeseen on mahdollista päästä joko rikkomalla kovan tulosrajan tai rankingin kautta.
Lehtimäki liputtaa rankingjärjestelmän puolesta, koska se on hänen mukaansa globaalisti muita karsintatapoja oikeudenmukaisempi. Kaikkialla maailmassa ei kilpailujärjestelmä ole Suomen tavoin luotettava, vaan yksittäisillä tuloksilla urheilija saattaa päästä olympialaisiin, vaikka hän ei olisi likimainkaan olympialaisten vaatimalla tasolla.
– Rankingmitta urheilijan kohdalla vaatii laajempaa suorittamisen tasoa useammassa kilpailussa ja on siten aika relevantti tapa saada parhaat urheilijat kisoihin, Lehtimäki kertoo.
Yleisurheilun rankingjärjestelmä sulkeutuu 29. kesäkuuta. Olympialaisiin tähtäävät yleisurheilijat ehtivät antaa näyttöjä kansainvälisissä kilpailuissa, muiden muassa tasokkaissa Turun Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa, ja kohennella asemiaan rankingissa vielä alkukesän aikana.
Vapaavuori: Ei päätöksiä vielä tänään
Mika Lehtimäen mukaan olympiajärjestäjien, Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja Maailman terveysjärjestö WHO:n täytyy kaikin tavoin löytää keinoja järjestää Tokion kisat turvallisesti, mutta ei kuitenkaan terveyden kustannuksella.
– Uskon, että jos kisat pystytään järjestämään, ne järjestetään sellaisella formaatilla, ettei turvallisuuskysymystä meidän tarvitse päällimmäisenä miettiä.
Lehtimäki uskoo, että suomalaisurheilijat pystyvät urheilemaan Tokiossa parhaalla tasollaan, vaikka erityisjärjestelyt ovat oletettavasti hyvin tiukat.
– Olemme Suomessa harjoitelleet tätä aika paljon ja tottuneet noudattamaan määräyksiä. Jos mennään kuplaan Tokiossa, meidän sopeutumiskykymme on paljon parempi moneen muuhun maahan verrattuna.
Kansainvälinen olympiakomitea kokoustaa keskiviikkona, mutta Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ei usko, että kisojen kohtalosta päätetään vielä.
– Olettaisin, että lopullisia päätöksiä ei vielä tehdä, eikä mielestäni kannatakaan tehdä. Koronakriisin kanssa olemme oppineet sen, että tilanne voi muuttua pahempaan tai parempaan nopeastikin. Heinä-elokuuhun on kuitenkin aika pitkä matka, Vapaavuori totesi Yle Urheilulle.
Lue myös:
Japanilaislähde: Tokion olympialaisiin ei päästetä ulkomaalaisia katsojia