Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Supo: Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet suomalaisten yritysten ja henkilöiden verkkoja vakoiluun

Tekijät ovat Supon mukaan vakoilleet kohteita, ei laitteiden tietoja.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.
Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet suojelupoliisin mukaan suomalaisten yritysten ja henkilöiden verkkoja vakoiluun Kuva: Silja Viitala / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suojelupoliisi sanoo, että ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet kymmenien suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden verkkoreitittimiä kybervakoiluun. Reitittimien ja muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden asetukset kannattaa tarkistaa, supo kehottaa.

Supo on jo ollut yhteydessä osaan niistä yrityksistä ja henkilöistä, joiden laitteille on murtauduttu.

Supon mukaan tekijät ovat käyttäneet laitteita vain välineinä päästäkseen varsinaiseen vakoilun kohteeseen eikä laitteiden sisältämän tiedon hankkiminen ole ollut heidän tavoitteenaan.

Supon mukaan ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat lisänneet kybervakoilua koronapandemian myötä. Erityisesti autoritaaristen valtioiden tiedustelupalvelujen vakoiluoperaatioissa on käytetty hyväksi kymmeniä suomalaisia verkkolaitteita ja palvelimia liittämällä ne osaksi vakoiluoperaatioita.

Pölynimurikin kannattaa tarkistaa

Supon mukaan tyypillisimmin murron kohteeksi ovat joutuneet kotireitittimet ja verkkotallennusjärjestelmät. Laitteisiin päästään usein sisään, koska käyttäjä ei ole vaihtanut laitteen oletussalasanaa.

Supon mukaan reitittimen salasana kannattaa vaihtaa mahdollisimman pitkäksi ja vaikeasti arvattavaksi. Suosituspituutena on vähintään 20 merkkiä.

Supo suosittaa estämään pääsyn reitittimen hallintapaneeliin internetistä. Lisäksi reitittimen laiteohjelmisto pitäisi aina päivittää uusimpaan versioon. Reitittimestä kannattaa myös sulkea kaikki avoimet portit, joita ei ole välttämätöntä käyttää, supo ohjeistaa.

– Samat toimet kannattaa tehdä aina myös internetistä saatavilla oleville verkkotallennuslaitteille ja muille verkkoon yhdistetyille laitteille, kuten kodinkoneille, kameroille ja pölynimureille, tiedotteessa neuvotaan.

Suosittelemme