Hyppää sisältöön

Kallion raa'asta henkirikoksesta epäilty mies paatunut väkivaltarikollinen – taustalla vankilatuomioita ja päihdehuuruista elämää

Murhasta epäillyn miehen rikoshistoriassa toistuvat väkivaltarikokset Helsinginkadun asuntolassa.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.
Poliisi epäilee noin 30-vuotiasta naista ja noin 40-vuotiasta miestä murhasta Kalliossa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Katri Kirsi

Helsingissä Kallion kaupunginosassa viime viikolla tapahtuneesta epäillystä murhasta epäilty mies on kokenut rikollinen.

Noin 40-vuotias mies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa 15 kertaa väkivalta- ja omaisuusrikoksista. Lisäksi hänellä on kaksi rikosjuttua vireillä.

Poliisi epäilee Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa tiistain 2. maaliskuuta ja keskiviikon 3. maaliskuuta välisenä yönä tapahtuneesta epäillystä murhasta myös noin 30-vuotiasta naista. Hänenkään taustansa ei ole täysin puhtoinen, mutta rikokset ovat olleet lieviä.

Poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta murhana muun muassa rikoksen erityisen raa'an ja julman tekotavan vuoksi. Poliisi ei ole kertonut tekotavasta tarkemmin julkisuuteen.

Rikoskierre alkoi jo nuorena

Murhasta epäillyn vuonna 1982 syntyneen miehen tuomioista piirtyy kuva jo nuorena alkaneesta rikoskierteestä. Mies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa ensimmäisen kerran noin 18-vuotiaana tehdyistä petoksesta ja kavalluksesta.

Sosiaalietuuksilla elänyt mies on vuosien ajan haalinut itselleen rahaa varastamalla tuntemattomien ihmisten lompakkoja ja käyttämällä heidän luottokorttejaan.

Lisäksi hän syyllistynyt monta kertaa petoksiin, joissa hän on myynyt tavaraa aikomatta lähettää sitä ostajalle tai vuokrannut tavaraa aikomatta koskaan palauttaa sitä.

Ensimmäisen vankeustuomionsa hän sai vuonna 2007 eli noin 25-vuotiaana törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä ja ryöstöstä. Mies ryösti joukolla toisen miehen rahat. Tämä jälkeen hän on ryöstänyt useita kauppoja.

Ryöstöjen taustalla on ollut tarve saada rahaa muun muassa velkojen maksuun. Veloissa ollutta miestä on myös uhkailtu päätymisellä mullan alle, jos hän ei hanki rahoja keinolla millä hyvänsä.

Puukotti toista miestä lukuisia kertoja

Poliisi on kertonut, että epäilty murha tapahtui asuntolassa Kalliossa. Yksi Kallion osoite toistuu murhasta epäillyn miehen rikoshistoriassa: Helsinginkatu 50.

Siinä osoitteessa, mäen päällä, sijaitsee useita eri säätiöiden ja yhdistysten omistamia taloja. Osa niistä tarjoaa tuettua vuokra-asumista muun muassa asunnottomille. Poliisi vahvistaa, että epäilty murha on tapahtunut yhdessä näistä taloista.

Vuonna 2016 mies puukotti toista miestä useita kertoja eri puolille kehoa Helsinginkatu 50:ssa. Tämän jälkeen hän pakeni paikalta. Lisäksi hän pahoinpiteli samana vuonna toista miespuolista uhria samaisessa osoitteessa.

Mies sai tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä sekä muutamasta lievemmästä rikoksesta neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion. Oikeuden mukaan miehen toistuvat väkivalta- ja omaisuusrikokset osoittavat ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Nainen näpisti alkoholia ja vaatteita

Murhasta epäilty vuonna 1990 syntynyt nainen on saanut vuonna 2019 Helsingin käräjäoikeudesta tuomion neljästä näpistyksestä ja yhdestä näpistyksen yrityksestä. Hän oli näpistänyt Kauppakeskus Itiksen liikkeistä alkoholijuomia, vaatteita ja kenkiä.

Nainen on kärsinyt talousvaikeuksista. Hänellä on käräjäoikeudessa 11 merkintää yksipuolisesta, riidattomasta velkomusasiasta.

Riidattomat ja yksipuoliset velkomusasiat liittyvät yleensä maksamattomiin velkoihin tai vuokriin. Myös häätöä voidaan hakea tällä menettelyllä.

Murhasta epäillyllä miehellä on oikeudessa merkintä muutamasta yksipuolisesta, riidattomasta velkomusasiasta. Nainen vangittiin murhasta epäiltynä lauantaina 6. maaliskuuta, ja mies vangittiin murhasta epäiltynä tiistaina 9. maaliskuuta.

Kalliossa tapahtuneen epäillyn murhan motiivi on yhä poliisilla selvittelyssä. Tutkinnanjohtajan, rikostarkastajan Petri Rainialan mukaan teon taustalla saattaa olla päihteiden käyttöä.

Lisää aiheesta:

Poliisi epäilee erityisen raakaa ja julmaa murhaa Helsingin Kalliossa viime viikolla

Suosittelemme sinulle