Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Palloliitossa odotetaan kuumeisesti Uefan päätöksiä EM-kisoista – Huuhkajien leiritys voi siirtyä Venäjältä kotimaahan: "Siitäkin on keskusteltu"

Euroopan jalkapalloliitto Uefan on määrä päättää EM-kisojen pelipaikoista huhtikuussa.

euro 2020 pietari
Krestovskin stadion Pietarissa valaistiin EM-kisavärein viime viikolla, kun turnaukseen oli aikaa tasan sata päivää. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon EM-kisoihin on aikaa 93 päivää. Pandemian vuoksi vuodella siirretyt kisat ollaan pelaamassa kesällä, mutta kisajärjestelyjen ja pelipaikkojen suhteen pakka on yhä levällään.

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan Euroopan jalkapalloliitto Uefan lopullisia päätöksiä odotetaan huhtikuun alkupuolella.

– Ihan tarkkaa päivämäärää ei ole lyöty lukkoon. Joku aika sitten kuviteltiin, että päätöksiä tulee maaliskuussa, mutta siihen on otettu vielä kuukauden lisämiettimisaika, Lahti kertoo Yle Urheilulle.

Kansainvälisessä mediassa on alkuvuodesta väläytelty kisojen keskittämistä vain yhteen maahan, mutta Uefan pyrkimyksenä on yhä järjestää turnaus 12 eri isäntäkaupungissa.

– Se on vaihtoehto, mitä tällä hetkellä valmistellaan kaikkein kiivaimmin. Ainakaan meille ei ole tullut muuta tietoa, Lahti sanoo.

Yksi suurimmista kysymyksistä kisojen kannalta on yleisön mahdollinen pääsy lehtereille. Turnaus ja etenkin sen tuomat lipputulot ovat Uefalle merkittävä rahasampo.

Rajoitustilanne kaupunkien välillä vaihtelee tällä hetkellä suuresti. Siinä missä monessa maassa yleisöä ei päästetä urheilutapahtumiin ollenkaan, esimerkiksi Venäjän liigassa on päästy viime viikkoina jopa yli 20 000 katsojan yleisömääriin.

BBC:n haastatteleman Skotlannin jalkapalloliiton puheenjohtajan Ian Maxwellin mukaan Uefa haluaa stadioneille vähintään 20–30 prosenttia kapasiteetista.

– Todella paljon riippuu paikallisista määräyksistä. Paras tapaus voisi olla, että jopa 50 prosenttia katsomokapasiteetista saattaisi tulla joillakin paikkakunnilla kysymykseen, Lahti arvioi.

Alkuperäisessä ja yhä voimassa olevassa otteluohjelmassa Suomi kohtaa Tanskan Kööpenhaminassa ja Venäjän sekä Belgian Pietarissa. Huuhkajien kotipesä turnauksen ja sitä edeltävän leirityksen ajan on yhä tarkoitus pitää Repinossa Venäjällä. Jos tilanne muuttuu, leiritys voi siirtyä myös kotimaahan.

– Siitäkin on keskusteltu. Ei se ole täysin mahdoton vaihtoehto. Lähtökohta on alkuperäinen vaihtoehto, mikäli se pystytään terveysturvallisesti järjestämään. Totta kai liikumme pelaajien ja muiden joukkueen jäsenten terveys etunenässä, Lahti sanoo.

Lahden mukaan lopullinen päätös leirityksen paikkakunnasta tehdään sitten, kun kisaohjelma ja pelipaikat on lopullisesti vahvistettu.

Lue myös:

Joachim Löw jättää Saksan jalkapallomaajoukkueen EM-kisojen jälkeen – Jürgen Klopp ei aio jättää Liverpoolia kotimaansa kärkipestin takia: "Yksinkertainen asia"

Eurooppa saa ainakin kaksi lisäpaikkaa naisten MM-jalkapalloon 2023

Jalkapallon EM-kisojen isäntäkaupungit päättävät huhtikuussa, otetaanko otteluihin yleisöä – Uefa pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta

Suosittelemme