Hyppää sisältöön

Poliisipäälliköt: Huumeisiin liittyvä rikollisuus on suurin turvallisuusuhka Suomessa – "Kyse vakavasti heikentyneestä tilanteesta"

Katso, mitä poliisi pitää tärkeimpinä turvallisuusuhkina sinun asuinalueellasi.

Ihmisten jalkoja auton valojen edessä.
Poliisipäälliköt pitävät huumeisiin liittyvää rikollisuutta tärkeimpänä uhkana ihmisten turvallisuudelle. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen

Poliisipäälliköt pitävät huumeisiin liittyvää rikollisuutta tärkeimpänä uhkana ihmisten turvallisuudelle, selviää Ylen kyselystä.

Yle pyysi kaikkia Suomen poliisipäälliköitä kertomaan, mitä he pitävät kolmena merkittävämpänä turvallisuusuhkana alueellaan. Jokainen vastaajista nosti esille huumausainerikollisuuden tai sen lieveilmiöt.

– Huumeet liittyvät syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin, omaisuus- ja väkivaltarikollisuuteen sekä liikennerikollisuuteen, listaa Lounais-Suomen poliisin päällikkö Risto Lammi.

– Kyse on vakavasti heikentyneestä tilanteesta, jolla on monia yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Vastaavasti esimerkiksi terrorismia ei nostanut esille yksikään vastaajista.

"Välillä katukuvassakin näkyy, kun hakataan porukkaa"

Poliisin mukaan huumeiden kysyntä ja tarjonta on kasvanut. Netin huumekauppasivustot ovat tuoneet aineet entistä laajemman käyttäjäryhmän saataville.

Toisaalta esimerkiksi Helsingissä katukuvaan on ilmestynyt uusia, etupäässä ulkomaisia toimijoita. Hyvä esimerkki tästä on poliisin mukaan parhaillaan käräjillä käsiteltävä laaja rikossarja, jossa huumeita salakuljetettiin maahan kukkien seassa.

– Huumekaupassa on aina väkivalta mukana. Siellä on velanperintää tai myyntitilanteeseen liittyviä ryöstöjä. Välillä katukuvassakin näkyy, kun hakataan porukkaa, rikostarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisista sanoo.

– Yleensä väkivalta kohdistuu kauppakumppaniin, mutta pahimmassa tapauksessa siellä vaarannetaan sivullisiakin.

Alla olevasta grafiikasta näet, mitä kukin poliisipäällikkö on vastannut. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Ristiriita dekriminalisaation kanssa

Poliisin kokemus huumeidenkäytön uhkakuvista on ristiriidassa sen kanssa, että poliisin ulkopuolella huumeisiin suhtaudutaan aiempaa sallivammin. Nuorten huumekokeilut ovat lisääntyneet ja moni asiantuntija kannattaa huumeiden rangaistavuudesta luopumista.

Ylen kyselyssä yksikään poliisipäälliköistä ei kannattanut huumeiden dekriminalisointia. Linjaeroja kuitenkin löytyi.

Esimerkiksi Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen pitää myös tavanomaisten huumeiden käyttäjien paljastamista merkityksellisenä.

– Koetetaan saada viestiä sitä kautta eteenpäin, että huumeet ovat kiellettyjä. Ja että poliisi ei ole luovuttanut, Heikkinen sanoo.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin puolestaan haluaa, että poliisi pystyisi saamaan enemmän aineita pois markkinoilta. Nyt esimerkiksi Itä-Suomessa poliisin huumetutkinnoissa haltuun saama rikoshyöty on pienentynyt, vaikka rikosmäärät ovat kasvaneet.

– Käyttäjien kiinni saaminen ei siinä hirveästi auta, Masalin myöntää.

– Pitää pyrkiä päästä paremmin kiinni myyntiportaaseen.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin
Mikko Masalinin mielestä poliisin pitäisi pystyä takavarikoimaan enemmän huumeita ja huumekaupalla saatua rahaa Itä-Suomessa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Moni poliisipäällikkö sanoo pitävänsä tavallisen huumeidenkäyttäjien ohjaamista hoitoon tärkeänä. Varsinkin nuorille huumerikoksiin syyllistyneille voidaan tarjota mahdollisuutta välttyä syytteeltä sillä ehdolla, että sitoutuu käytön lopettamiseen tähtäävään hoitoon.

– On poliisin ammattitaitoa nähdä, onko henkilö hoidon tarpeessa vai onko hän osa jotakin suurempaa huumeidenvälityskokonaisuutta, sanoo Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio.

Alla olevasta grafiikasta näet, miten poliisin tietoon tulleiden huumerikosten määrä on kehittynyt. Kymmenen viime vuoden aikana lievien huumausainerikosten määrä on kasvanut nopeammin kuin törkeiden huumausainerikosten määrä.

Yli puolet piti syrjäytymistä yhtenä suurimmista turvallisuusuhkista

Huumeiden lisäksi moni poliisipäällikkö nosti esiin myös syrjäytymisen. Vastaajista hieman yli puolet eli kuusi piti syrjäytymistä yhtenä suurimmista turvallisuusuhkista alueella.

Esimerkiksi Oulun poliisipäällikkö Mika Heinilä nosti syrjäytymisen ehkäiseminen moniviranomaisyhteistyöllä yhdeksi tärkeimmistä keinoista, joilla kansalaisten turvallisuutta voidaan lisätä.

Poliisikomentaja Lasse Aapio
Lasse Aapion mukaan huumeiden aiheuttama turvallisuusuhka liittyy eniten myyntitilanteissa tapahtuviin ryöstöihin sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden voimistumiseen markkinoilla. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Ylen kyselyyn vastasi 11 poliisipäällikköä eli kaikkien Manner-Suomen poliisilaitosten päälliköt. Heille ei annettu valmiita vastausvaihtoehtoja, vaan he vastasivat omin sanoin.

Kysyimme poliisipäälliköiltä myös muista ajankohtaisista aiheista. Niitä käsittelemme tulevissa jutuissa.

Lue myös: "Menetin 35 000 euron vuositulot" – 8 ihmistä kertoo, mitä heille tapahtui huumeista kiinni jäämisen jälkeen

Suosittelemme sinulle