Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tanska, Norja ja Islanti keskeyttävät Astra Zeneca -rokotukset epäiltyjen sivuvaikutusten tutkimiseksi, Suomessa käynnistetty haittavaikutusten selvitykset

Euroopan lääkeviraston puolesta Astra Zenecan rokotetta voidaan käyttää sinä aikana, kun yhteyttä veritulppatapausten ja rokotteen välillä selvitetään.

Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.
Tanska laittaa Astra Zenecan koronarokotteet tauolle ainakin kahdeksi viikoksi sivuvaikutusten selvittämiseksi. Kuva: Rafael Henrique / AOP
Olli-Pekka Sulasma,
Elisa Kallunki,
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskan kansanterveysviranomainen on määrännyt kahden viikon tauon koronarokotusten antamiseen Astra Zenecan rokotteilla, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR. Syynä ovat verentukokset, joita on havaittu joillakin rokotteen saaneilla.

– Olemme keskellä historian suurinta ja tärkeintä rokotusohjelmaa ja tarvetta on kaikille rokotteille, joita voimme saada. Ei ole helppoa laittaa yhtä rokotteista tauolle, sanoo Kansanterveyslaitoksen johtaja Søren Brostrøm tiedotteessa.

Johtajan mukaan mahdolliset, vakavat sivuvaikutukset on tutkittava ennen kuin Astra Zeneca -rokotuksia voidaan jatkaa.

Myös Islanti keskeyttää rokotukset Astra Zenecan rokotteilla, kertoo Islannin yleisradioyhtiö RUV. Tähän mennessä 9000 islantilaista on saanut Astra Zenecan rokotteen.

Iltapäivällä Norja liittyi niiden joukkoon, jotka väliaikaisesti keskeyttävät Astra Zenecan rokotteella piikittämisen.

Euroopan lääkeviraston mukaan sen valvonta-alueella EU:ssa ja Euroopan talousalueella oli toissapäivään mennessä todettu 22 verenhyytymiseen liittyvää tapausta ihmisillä, jotka olivat saaneet Astra Zenecan rokotteen. Annoksia oli tuohon mennessä saanut noin kolme miljoonaa ihmistä

Tästä on kyse:

  • Veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen yhteyttä tutkitaan monessa maassa.
  • Liittyy noin miljoonan annoksen erään, joka on jaettu 17 maahan.
  • Maat ovat: Itävalta, Bulgaria, Kypros, Tanska, Viro, Ranska, Kreikka, Islanti, Irlanti, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Puola Espanja, Ruotsi.
  • Ainakin seuraavat maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön väliaikaisesti: Itävalta, Viro, Latvia, Liettua, Luxemburg, Tanska, Islanti, Norja.

Tanskan kansanterveysviranomaisen mukaan yksi sivuvaikutusraportti liittyy kuolemaan Tanskassa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan voida päätellä, onko rokotteen ja veritulppien välillä yhteys.

Illansuussa Euroopan lääkevirasto linjasi, että Astra Zenecan rokotteen käyttöä voidaan jatkaa sen aikana, kun mahdollista yhteyttä veritulppatapausten ja rokotteen välillä selvitetään. Sen mielestä rokotteen edut voittavat mahdolliset riskit.

Viranomaistiedotteessa korostetaan, että kyseessä on varotoimi eikä Astra Zenecan rokotetta ole suljettu pois rokotevalikoimasta kokonaan. Viranomaisella on vastuu reagoida nopeasti, jos mahdollisista riskeistä on pienintäkään merkkiä.

– On olemassa hyvää dokumentointia siitä, että rokote on turvallinen ja tehokas. Mutta sekä kansanterveysviranomaisen että Tanskan lääkeviraston on reagoitava ilmoituksiin mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista niin Tanskasta kuin muistakin Euroopan maista. Se osoittaa, että valvontajärjestelmä toimii, Brostrøm sanoo tiedotteessa.

Tanska odottaa nyt, että EU:n lääkeviranomaiset tutkivat mahdollisen yhteyden Astra Zenecan COVID-19-rokotteen ja raportoitujen vakavien veritulppien välillä.

Vaikuttaa rokotustahtiin Tanskassa

Tauko tarkoittaa Tanskassa sitä, että kaikki varatut ajat ja kutsut rokotuksille Astra Zenecan rokotteella peruutetaan. Kahden seuraavan viikon aikana kukaan ei saa sen paremmin ensimmäistä rokotetta kuin toistakaan pistosta.

Osa hoitohenkilöstöstäkin joutuu nyt odottamaan koronarokotetta loppukevääseen tai alkukesään asti. Rokotukset Pfizerin ja Modernan rokotteilla jatkuvat.

– Tarvitsemme vielä 65-84-vuotiaiden rokottamiseen vajaat miljoona annosta. Joudumme priorisoimaan, jotta he saavat kahta muuta rokotetta, Brostrøm sanoo.

Kansanterveysviranomainen laskee, että pahimmassakin tapauksessa Tanskan aikuisväestö olisi saanut ainakin ensimmäisen rokotusannoksen heinäkuun toisella viikolla. Pahin tapaus tarkoittaisi sitä, että Astra Zenecaa ei otettaisi takaisin rokotevalikoimaan.

Muuallakin yhteyttä tutkitaan

Suomessa Fimea julkaisi torstaiaamuna tiedotteen Itävallassa jo tehdystä selvityksestä liittyen veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteisiin.

Itävallan viranomainen keskeytti aiemmin yhden Astra Zenecan rokote-erän käytön sen jälkeen, kun kahdella tästä erästä rokotuksen saaneella ilmoitettiin veritulpista. Näistä toinen henkilö menehtyi, toinen on toipumassa.

Maaliskuun 9. päivään mennessä samasta rokote-erästä oli ilmoitettu kaksi muutakin veritulppiin liittyvää tapausta. Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat, Fimean tiedote toteaa.

Sama rokote-erä, jossa on miljoona annosta, on ollut käytössä 17 EU-maassa, esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa ja kaikissa Baltian maissa. Kyseinen rokote-erä ei ole ollut käytössä Suomessa.

Euroopan lääkeviraston mukaan Astra Zenecan rokotetta ei anneta tällä hetkellä Baltian maissa ja Luxemburgissakaan.

THL: Suomessa aloitettu selvitykset haittavaikutuksista

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on aloitettu selvitykset Astra Zeneca -rokotteen mahdollisten haittavaikutusten osalta. Suomessa Astra Zeneca -rokotteen käyttöä jatketaan toistaiseksi normaalisti.

– Ainakin tällä hetkellä, mutta tilannetta tarkastellaan, Hanna Nohynek sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Tuija Kumpulaisen mukaan STM odottaa asiassa Euroopan lääkeviraston EMA:n ja Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean arvioita, ennen kuin kommentoi asiaa.

Suomessa Fimea vastaanottaa rokotuksista aiheutuneet haittailmoitukset.

Juttua on päivitetty THL:n kommentilla klo 12.50.

Juttua on päivitetty STM:n kommentilla klo 13.40.

Juttua päivitetty EMA:n kommentilla klo 17.37.

Suosittelemme sinulle