Hyppää sisältöön

Astra Zenecan rokotustauko: Oikeuskansleri tutkii valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä asian viestinnässä

Lääkealan turvallisuuskeskukselle oli epäselvää, kuka saa kommentoida Astra Zenecan koronarokotteen käytön keskeyttämistä useissa maissa valmiuslain pykälien käyttöönoton jälkeen.

Astra Zenecan koronarokoteampulleja.
Fimea ei ole kommentoinut Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zencan koronarokotteen käyttö, koska sille oli epäselvää, miten viestinnän keskittäminen Valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
STT–Yle,
Terhi Toivonen

Oikeuskansleri alkaa omasta aloitteestaan tutkia valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä Astra Zenecan koronarokotetta koskevassa kommentoinnissa. Oikeuskanslerinvirasto kertoi asiasta Twitterissä.

Oikeuskansleri tutkii, onko valmiuslain mukaisesta valtionhallinnon viestinnän välittömän johdon kuulumisesta Valtioneuvoston kanslialle aiheutunut epäselvyyksiä, jotka rajoittavat viranomaisten mahdollisuutta viestintään tiedonsaannin kannalta tärkeässä asiassa.

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei aiemmin kommentoinut STT:lle Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käyttö, koska sille oli epäselvää, miten viestinnän keskittäminen Valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa. Jaostopäällikön mukaan asiaa selvitetään Fimeassa.

Oikeuskanslerin mukaan viestinnän välittömän johdon keskittämistä koskeva toimivaltuus ei sisällä toimivaltaa rajoittaa perusoikeutena turvatun sananvapauden käyttämistä ja julkisuusperiaatteen toteuttamista (PeVM 2/2021 vp).

Tanska ja myöhemmin myös Islanti ja Norja ilmoittivat torstaina keskeyttävänsä Astra Zeneca -rokotteen käytön vakavien sivuvaikutusten tutkimiseksi.

Syynä ovat veritulpat, joita on havaittu joillakin rokotteen saaneilla.

Suomessakin on käynnistetty haittavaikutusten selvitykset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. Rokotteen käyttöä jatketaan kuitenkin Suomessa toistaiseksi normaalisti.

Fimea kommentoi STT:n uutista Twitterissä, että virasto tiedottaa vastuullaan olevista asioista kuten aiemminkin.

Myöhemmin Lääkealan turvallisuuskeskus kertoi, ettei kokonaiskäsitys Astra Zenecan turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut. Rokotteen käyttö jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Fimea osallistuu AstraZenecan rokotetta koskevaan turvallisuusselvitykseen.

Lue lisää:

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, selvitykset käynnissä

Tanska, Norja ja Islanti keskeyttävät Astra Zeneca -rokotukset epäiltyjen sivuvaikutusten tutkimiseksi, Suomessa käynnistetty haittavaikutusten selvitykset

Suosittelemme sinulle