Hyppää sisältöön

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, selvitykset käynnissä

Monet Euroopan maat, muun muassa Tanska, Norja ja Islanti ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön tilapäisesti vakavien haittavaikutusten selvittämiseksi.

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, rokotukset Suomessa jatkuvat
Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, rokotukset Suomessa jatkuvat
Elisa Kallunki

Monet Euroopan maat, muun muassa Tanska, Norja ja Islanti ovat ilmoittaneet, että ne keskeyttävät Astra Zenecan koronarokotteen käytön tilapäisesti vakavien haittavaikutusten selvittämiseksi. Päätöksen syynä ovat veritulpat, joita joillakin rokotuksen saaneilla on ilmennyt. Nyt selvitetään, onko veritulpilla yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen.

Suomessa Astra Zenecan käyttö jatkuu toistaiseksi normaalisti, kerrotaan Fimeasta.

– Kokonaiskäsitys Astra Zenecan turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut. Mutta jos uusien tietojen valossa sitä on syytä muuttaa, sitä muutetaan. Asia pitää tutkia ensin, ylilääkäri Maija Kaukonen Fimeasta sanoo.

Kaukosen mukaan Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut selvitykset Astra Zenecan koronarokotteen haittavaikutuksista. Arviota siitä, kauanko selvitys vie aikaa, ei tässä vaiheessa ole tiedossa. Aivan lähipäivinä EMAn selvitystä ei Kaukosen mukaan ole odotettavissa.

– Heti kun sieltä tulee tuloksia, voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, johtuvatko verenhyytymisongelmat rokotteesta, Kaukonen sanoo.

Euroopan lääkevirasto selvittää, onko esiin tulleilla verenhyytymisongelmilla yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen tai johonkin yksittäiseen rokote-erään.

Euroopan lääkeviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) sen valvonta-alueella EU:ssa ja Euroopan talousalueella oli toissapäivään mennessä todettu 22 verenhyytymiseen liittyvää tapausta ihmisillä, jotka olivat saaneet Astra Zenecan rokotteen. Annoksia oli tuohon mennessä saanut noin kolme miljoonaa ihmistä.

Maija Kaukosen mukaan Fimeassa on tänään tarkistettu, onko Suomessa tullut esiin vastaavia haittavaikutuksia kuin Tanskassa.

– Suomessa ei ole ilmoitettu Astra Zenecalla rokottamisen jälkeen tapahtuneita veritulppia, Kaukonen sanoo.

Myös THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Astra Zeneca -rokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

– Ainakin tällä hetkellä, mutta tilannetta tarkastellaan, Hanna Nohynek sanoo.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 12.3. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle