Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Analyysi: Meillä on nyt käsissämme selvittämätön poliittinen murhayritys – miten ihmeessä kameraan tallentuneet tekijät pääsivät pakoon?

Poliittisen murhayrityksen selvittämisen on jäätävä korkealle poliisin prioriteetissä, kirjoittaa Ylen rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen.

Turvakameran kuvaa huoltoasemalta.
Tämä kuvan vasemmassa ylälaidassa näkyvä Volkswagen Passat jäi tunnistamatta. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keski-Suomen käräjäoikeuden päätöstä Pekka Katajan murhayritysjutussa ei voi pitää erityisen yllättävänä. Näyttö jutussa oli sellaista, että maalaisjärjellä sen saattoi tulkita sekä syyllisyyden että syyttömyyden puolesta puhuvaksi.

Sitä voi pitää yllättävänä, miten tällaiseen tilanteeseen päädyttiin. 

Maassamme on nyt selvittämätön poliittinen murhayritys.

Tekoa voi pitää poliittisena useasta syystä. Täyttä varmuutta asiasta ei tietenkään ole, kun tekijöitäkään ei ole saatu vastuuseen.

Keski-Suomen käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Pekka Katajan kertoma tuntemattomien tekijöiden menettely rikospaikalla on näytetty toteen. 

Teko on siis mitä ilmeisimmin tarkasti suunniteltu.

Yrittämisen puutteesta rikoksen selviäminen ei näytä jääneen kiinni. Poliisi tilasi Traficomilta kaikkien kuvaan sopivien Passatien omistajatiedot. Heitä oli 15 577.

Tekijät käyttivät hyväkseen Katajan poliittista asemaa väittämällä, että he olivat tuomassa lähetystä perussuomalaisten puoluetoimistolta. Tämä toki voisi olla myös lavastusta, mikäli joku haluaisi saada teon näyttämään poliittiselta.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että teon motiivi todennäköisesti on poliittinen.

Miksi tekijöitä sitten ei saatu vastuuseen?

Siihen on useita syitä. Yksi asiaan vaikuttanut syy voi olla poliisin tekemä virhe tutkinnan alussa.

Poliisin kardinaalimoka

Kukaan silminnäkijöistä ei nähnyt rikospaikalta pakenevia tekijöitä niin hyvin, että olisi voinut tunnistaa heidät. 

Pekka Kataja olisi ehkä voinut tunnistaa toisen tekijöistä, mutta poliisi teki luotettavan tunnistuksen mahdottomaksi.

Juttua tutki ensipäivinä Sisä-Suomen poliisilaitos. Kataja kertoi tutkinnan alussa poliisille, että motiivi teolle voisi olla Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kantama kauna.

Kataja luetteli poliisille miehiä, jotka hänen mielestään voisivat olla osallisia tekoon. Yhtä mainitsemistaan miehistä Kataja ei tuntenut ulkonäöltä. 

Jostakin syystä Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja kehotti Katajaa googlaamaan miehen nimen ja katsomaan tämän kuvia netistä. 

Tämä on vastoin tunnistusmenettelyn perusperiaatteita. 

Omasta mielestään Kataja tunnisti googlaamansa miehen pahoinpitelijäkseen. Tutkinnassa kuitenkin selvisi, että mies ei voinut olla toinen hyökkääjistä.

Katajan virhe on luonnollinen, ja sen psykologia tunnetaan hyvin. Juuri siksi tällaista menettelyä ei koskaan pitäisi käyttää esitutkinnassa. 

Se teki ja tekee jatkossa kaikki Katajan mahdolliset tunnistamiset hyvin epävarmoiksi ellei mahdottomiksi.

Alkupäivien jälkeen tutkintavastuu siirtyi keskusrikospoliisin Sisä-Suomen yksikölle. Siellä poliisin oli vain nieltävä kiukkunsa, jota se epäilemättä tunsi tunnistamisen mokaamisesta.

Yrittämisen puutteesta rikoksen selviäminen ei silti näytä jääneen kiinni. Keskusrikospoliisi teki valtavan määrän työtä suhteellisen lyhyessä ajassa.

Valepaketti ja 15 000 Passatin omistajaa

Syyttäjällä on lukuisia niin sanottuja aihetodisteita, jotka eivät suoraan todista vastaajaa syylliseksi. Puolustuksen mukaan se pystyy kumoamaan kaikki syyttäjän väitteet.

Poliisi esimerkiksi määritti valvontakameran kuviin tallentuneen harmaan Volkswagen Passatin mallin niin tarkasti kuin suhmuraisista kuvista pystyi. Sitten poliisi tilasi Traficomilta kaikkien kuvaan sopivien Passatien omistajatiedot. 

Heitä oli 15 577.

Tätä listaa tutkijat alkoivat käydä läpi vertailemalla rekistereitä ja tarkastamalla potentiaalisia autoja.

Samaan aikaan poliisi turvautui useisiin salaisiin pakkokeinoihin kuten puhelinten salakuunteluun ja epäiltyjen tarkkailuun.

Syytteen saaneen miehen nimi nousi esiin sekä Passatin omistajien listalla että telekuuntelussa. Lisäksi hänen nimensä tuli vastaan Teemu Torssosen yhteydessä muun muassa yhdistysrekisterissä, kuten Yle uutisoi joulukuussa.

Savuava ase – tai verinen vasara – jäi kuitenkin löytymättä.

Yksikään poliisin löytämä todiste ei suoraan todista, että vastaaja olisi ollut rikospaikalla tai olisi muutoin osallinen murhan yritykseen. Näin on, vaikka hänen sormenjälkensä löytyivät hyökkääjien käyttämästä valepostipaketista.

Jos sormenjälkiä olisi löytynyt esimerkiksi Pekka Katajan ovesta, näyttö olisi huomattavasti vahvempi. Se osoittaisi, että epäilty on ollut rikospaikalla.

Pelkkä paketti ei yksinään riitä.

Onko jossain ratkaiseva kamera?

Selvittämätön rikos jää avoimeksi tapaukseksi, jonka selvitystyötä jatketaan aina, kun mahdollista. Kun kyse on poliittisesti motivoituneesta henkirikoksen yrityksestä, sen on jäätävä korkealle poliisin prioriteetissä.

Näin varmasti onkin, ja kaikessa hiljaisuudessa tutkinta jatkuu.

Selvittämätön poliittinen murhayritys ei saa jäädä piikiksi suomalaisen demokratian ja oikeusvaltion lihassa.

Puuttuvan lenkin tutkinnassa voi tarjota yksi silminnäkijä tai valvontakameran omistaja. Hän on voinut saada herätyksen lukemalla ja katsomalla oikeudenkäynnistä tehtyjä juttuja.

Tällainen ihminen voi ratkaista rikoksen tarttumalla puhelimeen.

Lue lisää:

Oikeus hylkäsi syytteen Pekka Katajan murhan yrityksestä mutta piti rikosta poliittisena – syyttäjä aikoo valittaa: "Vähän yllättävä päätös"

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Suosittelemme