Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Benedek Olah lähtee olympiapaikan jahtiin – uudenlainen pingispallo tuo haastetta: "Vähän vaikea tietää, mihin pallo oikeastaan menee"

Suomen pöytätennistähdellä alkavat olympiakarsinnat sunnuntaina.

Benedek Olah 19.5.2019
Kuva: Tomi Hänninen
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 300 miljoonaa pelaajaa. Heistä paras suomalainen on maailmanrankingissa 90 parhaan joukossa. Benedek "Pentti" Olah on pöytätenniksen sinivalkoinen lipunkantaja, ja sunnuntaina hän aloittaa paikanhaun Tokion pingissaleihin Qatarin Dohassa oteltavissa olympiakarsinnoissa.

Turnauksessa on jaossa neljä paikkaa Tokioon. Muut mahdollisuudet olympiapaikan hankkimiseen ovat huhtikuun lopun Euroopan maanosakarsinta Portugalissa (4 paikkaa) sekä kesäkuun sijoitus kansainvälisen pöytätennisliiton ITTF:n rankingissa (1–13 paikkaa).

Olah haluaa varmistaa paikan mahdollisimman nopeasti, joten satsausta piisaa Dohassa. Hän on valmistautunut turnaukseen jo muutaman viikon paikan päällä ja pelasi kahdessa turnauksessa hakien tuntumaa.

– Olisi todellakin hyvä varmistaa paikka jo nyt, ei tarvitsisi enää miettiä menisikö noihin muihinkin kisoihin. Nuo Euroopan karsinnat toisivat karanteenia, kun samalla pitää sarjaakin (Ranskan liigaa) pelata. Olisi iso helpotus ja mielelle rauhaa, jos saisin nyt jo paikan, Olah kertoo.

Olah nappasi karsintoja ennen maukkaan voiton maailmanrankingissa lähes parikymmentä sijaa ylempänä majailevasta taiwanilaisesta Chien-An Chenistä. Mietittävää kuitenkin jäi.

– Yksi hyvä voitto, mutta peli ei kylläkään oikein lähtenyt rullaamaan. Vähän pettynyt olen, Olah kuvailee.

Oma haasteensa karsintoja ennen tuli myös uudistuksista pöydällä vilistävään, pingispelaajan pieneen, valkoiseen päähänpinttymään.

– Kisojen jälkeen yritin saada tuntumaa uuteen palloon, joka on vähän pehmeämpi kuin aiemmin. Pomput vähän lyhyempiä ja epäsäännöllisempiä, vähän vaikea tietää, mihin pallo oikeastaan menee, Olah kertoo vaikean lajinsa kiemuroista.

Ranskassa sujuu

Rion olympialaisissa kesällä 2016 lajihistoriaa ensimmäisenä suomalaisena pöytätenniksen olympiapelaajana tehnyt Olah suuntasi seuraavana vuonna Ranskan liigaan, joka on lajin kärkisarjoja. Unkarissa asuva ja sen myötä paljon reissaamaan joutuva Olah, 29, on viihtynyt sarjassa ja joukkueessaan Jura Morezissa, joka on liigan kärkiporukoita.

– Ranskan liiga on todella hyvä liiga. Tarjousta tuli myös Saksan liigaan, joka on vielä kovempi sarja, mutta Ranskassa kaikki on ollut varmaa ja huoletonta. Sitä myöten stressiä on paljon vähemmän (kuin Saksan liigassa), Olah miettii.

Benedek Olah.
Benedek Olah olympialaisissa 2016. Kuva: EPA

– Kausi alkoi vähän kehnommin, mutta sen jälkeen natsahti ja nyt itseluottamus on jäätävä, mies myhäilee vielä.

Itseluottoa pitää löytyä kovatasoiseen olympiakarsintaankin.

– Voin voittaa kenet tahansa, milloin tahansa. Huipputasoni on tosi korkea, kukaan ei lähde (ajattelemaan), että Benedek Olah antaa pelin helpolla. Rysty on maailmanluokkaa, ja palautukset pitäisi olla nyt parempia, Olah arvioi itseään.

Henkiselläkin puolella on menty viime vuosina eteenpäin.

– Tiukat pelit oli ennen ongelma. Mutta olen voittanut 4–3-pelejä, ja päässyt apinasta selässä eroon.

Liki neljännesvuosisadan matka seinäjokisesta autotallista ja siellä olleen pingispöydän äärestä on ollut hieno. Mutta tuntuuko Olahista lainkaan, että Suomessa komea ura jää kovinkin huomiotta?

– Onhan se joskus ärsyttänyt, kun haukuttu että "pelaa pingistä, autotallilajia...". En kiinnitä siihen enää huomiota. Saan kannustusta, olen nostanut lajin arvoa ja yritän parhaani. Tai oikeastaan ylitän parhaani!

Lue myös:

Benedek Olah jatkoi voittovirettään komeasti: "Nyt oli hyvä paikka kuitata takaisin"

Suosittelemme