Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kryptotaideteoksesta pulitettiin huikea summa – hinta kohosi huutokaupassa lähes 70 miljoonaan dollariin

Beeplen kuvakollaasi on tähän asti kallein myyty kryptotaideteos.

Beeplen digitaalinen taideteos.
Everydays: The First 5000 Days -teos myytiin noin 58 miljoonan euron hintaan. Kuva: Christie's Auction House
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaisen taiteilija Beeplen eli Mike Winkelmannin digitaalinen teos on myyty ennätyksellisen kalliiseen hintaan. Digitaalisen kollaasin hinta nousi lopulta 69,3 miljoonaan dollariin perinteikkäässä Christie's-huutokaupassa. Se on kallein myyty taideteos, joka on olemassa vain digitaalisessa muodossa.

Taideteos nimeltään Everydays: The First 5000 Days on kollaasi kuvista, joita Beeple on postannut verkkoon päivittäin vuodesta 2007. Teoksesta tehtiin helmikuussa NFT, eli non-fungible token, suomennettuna ei-vaihtokelpoinen rahake.

Aitous ja omistusoikeus todistetaan lohkoketjutekniikalla, jota käytetään myös kryptovaluutoissa.

Mikä on digitaalinen teos ja mitä kryptotaiteella tarkoitetaan? Lue täältä lisää: Digitaalisista tiedostoista taotaan uniikkeja kappaleita, joita myydään miljoonilla euroilla.

Christie's ilmoitti myynnin yhteydessä olevansa valmis ottamaan maksun vastaan kryptovaluutta Ethereumin muodossa, kertoo New York Times.

Toinen Beeplen NFT-teos Crossroads myytiin helmikuussa eteenpäin 6,6 miljoonalla dollarilla. 10 sekunnin videolla nähdään animoituja jalankulkijoita, jotka vaeltavat maassa makaavan Donald Trumpin näköisen alastoman miehen ohi.

Lue myös:

Digitaalisista tiedostoista taotaan uniikkeja kappaleita, joita myydään miljoonilla euroilla

Bitcoinista on tullut likaista rahaa: sitä louhitaan enemmän kuin koskaan, ja se saastuttaa yhtä paljon kuin kaikki suomalaiset

Jeff Koonsin Rabbit-veistos huutokaupattiin runsaalla 91 miljoonalla dollarilla – maailman kallein elävän taiteilijan teos

Suosittelemme