Hyppää sisältöön

Kryptotaideteoksesta pulitettiin huikea summa – hinta kohosi huutokaupassa lähes 70 miljoonaan dollariin

Beeplen kuvakollaasi on tähän asti kallein myyty kryptotaideteos.

Beeplen digitaalinen taideteos.
Everydays: The First 5000 Days -teos myytiin noin 58 miljoonan euron hintaan. Kuva: Christie's Auction House
Riikka Kajander

Yhdysvaltalaisen taiteilija Beeplen eli Mike Winkelmannin digitaalinen teos on myyty ennätyksellisen kalliiseen hintaan. Digitaalisen kollaasin hinta nousi lopulta 69,3 miljoonaan dollariin perinteikkäässä Christie's-huutokaupassa (siirryt toiseen palveluun). Se on kallein myyty taideteos, joka on olemassa vain digitaalisessa muodossa.

Taideteos nimeltään Everydays: The First 5000 Days on kollaasi kuvista, joita Beeple on postannut verkkoon päivittäin vuodesta 2007. Teoksesta tehtiin helmikuussa NFT, eli non-fungible token, suomennettuna ei-vaihtokelpoinen rahake.

Aitous ja omistusoikeus todistetaan lohkoketjutekniikalla, jota käytetään myös kryptovaluutoissa.

Mikä on digitaalinen teos ja mitä kryptotaiteella tarkoitetaan? Lue täältä lisää: Digitaalisista tiedostoista taotaan uniikkeja kappaleita, joita myydään miljoonilla euroilla.

Christie's ilmoitti myynnin yhteydessä olevansa valmis ottamaan maksun vastaan kryptovaluutta Ethereumin muodossa, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Toinen Beeplen NFT-teos Crossroads myytiin helmikuussa eteenpäin 6,6 miljoonalla dollarilla. 10 sekunnin videolla nähdään animoituja jalankulkijoita, jotka vaeltavat maassa makaavan Donald Trumpin näköisen alastoman miehen ohi.

Lue myös:

Digitaalisista tiedostoista taotaan uniikkeja kappaleita, joita myydään miljoonilla euroilla

Bitcoinista on tullut likaista rahaa: sitä louhitaan enemmän kuin koskaan, ja se saastuttaa yhtä paljon kuin kaikki suomalaiset

Jeff Koonsin Rabbit-veistos huutokaupattiin runsaalla 91 miljoonalla dollarilla – maailman kallein elävän taiteilijan teos

Suosittelemme sinulle